Dowgiałłowie / Dowgiałłowiczowie Litwa
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- dorocik133

Witam!
Szukam protoplastów rodu Dowgiałłów, herbu Abdank z Jasiszek par. Bogusławiska.Pochodzili oni ponoć z bardzo dobrej szlachty litewskiej: Abdank-Dowgiałłowicze i wywodzili swój ród od Gedymina, dziada Władysława Jagiełły.
Znałam bardzo dobrze ostatnią osobę z tego rodu, Marię Dowgiałłowicz, a brat zginłął tragicznie w Tatrach w 1928 r. Ich ojcem był Edward Dowgiałłowicz ur. w Jasiszkach w 1875r. Rodzicami Edwarda był Justyn D. i Joanna zd. Potyczka.
Może ktoś podpowie gdzie szukać
Szukam protoplastów rodu Dowgiałłów, herbu Abdank z Jasiszek par. Bogusławiska.Pochodzili oni ponoć z bardzo dobrej szlachty litewskiej: Abdank-Dowgiałłowicze i wywodzili swój ród od Gedymina, dziada Władysława Jagiełły.
Znałam bardzo dobrze ostatnią osobę z tego rodu, Marię Dowgiałłowicz, a brat zginłął tragicznie w Tatrach w 1928 r. Ich ojcem był Edward Dowgiałłowicz ur. w Jasiszkach w 1875r. Rodzicami Edwarda był Justyn D. i Joanna zd. Potyczka.
Może ktoś podpowie gdzie szukać
Ostatnio zmieniony śr 06 sty 2021, 11:13 przez dorocik133, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Bogusławiszki (Bagaslaviškis) są na epevaldas
https://www.epaveldas.lt/object/recordD ... c917519e1a
więcej roczników po kliknięciu słów
pateikti susijusius objektus (na dole strony)
Nie widzę takiego AU w 1875 (jest spis)
https://www.epaveldas.lt/object/recordD ... c917519e1a
więcej roczników po kliknięciu słów
pateikti susijusius objektus (na dole strony)
Nie widzę takiego AU w 1875 (jest spis)
-
Robert_Kostecki

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 3 times
Dobry wieczór,
zapewne w przypadku Dowgiałłów (właściwie Dowgiałów) oraz Dowgiałłowiczów (właściwie Dowgiałowiczów) mamy poplątanie z pomieszaniem. Według opracowania Malewskiego:
https://rcin.org.pl/Content/61441/WA303 ... lewski.pdf
występowało kilka rodzin o nazwisku Dowgiał(ł)o i o różnych herbach oraz rodzina Dowgiał(ł)owiczów herbu Abdank. Pierwszych można wiązać z miejscowościami Dowgiały Wielkie i Małe, natomiast Dowgiałowiczów z okolicą Dowgiałowicze, przy czym znając perturbacje genealogiczno-heraldyczne, prawie na pewno wszystkie te rodziny fantastycznie pomieszały się. Najbardziej znaczącą rodziną byli Dowgiałowie herbu Zadora i to oni mieli posiadać kniaziowskie korzenie. Jednak prof. Józef Wolff w swoim wiekopomnym dziele pt. "Kniaziowie litewsko-ruscy od końca czternastego wieku", Warszawa 1895, s. 654 - w rozdziale "Psedo-Kniaziowe" wymienia właśnie Dowgiałów herbu Zadora pisząc, że z przytoczonych informacji przez Jabłonowskiego, Niesieckiego oraz Wilczyńskiego, faktem pozostaje tylko istnienie Jawna, wojewody trockiego 1413-1433, o którego potomstwie nie słychać, a reszta jest prostym wymysłem. Wpisz w wyszukiwarce do opracowania Malewskiego nazwisko Dowgiało vel Dowgiałło, to znajdziesz sporo informacji o tym nazwisku oraz odniesienia do archiwum wileńskiego, gdzie znajduje się kilka teczek Dowgiałłów, ale głównie podających, że są herbu Zadora. W Rzeczypospolitej Trojga Narodów była rzesza szlachty, ale wśród niej wielu uzurpatorów, niekoniecznie plebejuszy, ale na pewno podszywających się pod znamienitsze rodziny tego samego nazwiska lub dorabiających sobie wspaniałego antenata.
Pozdrawiam
Robert
zapewne w przypadku Dowgiałłów (właściwie Dowgiałów) oraz Dowgiałłowiczów (właściwie Dowgiałowiczów) mamy poplątanie z pomieszaniem. Według opracowania Malewskiego:
https://rcin.org.pl/Content/61441/WA303 ... lewski.pdf
występowało kilka rodzin o nazwisku Dowgiał(ł)o i o różnych herbach oraz rodzina Dowgiał(ł)owiczów herbu Abdank. Pierwszych można wiązać z miejscowościami Dowgiały Wielkie i Małe, natomiast Dowgiałowiczów z okolicą Dowgiałowicze, przy czym znając perturbacje genealogiczno-heraldyczne, prawie na pewno wszystkie te rodziny fantastycznie pomieszały się. Najbardziej znaczącą rodziną byli Dowgiałowie herbu Zadora i to oni mieli posiadać kniaziowskie korzenie. Jednak prof. Józef Wolff w swoim wiekopomnym dziele pt. "Kniaziowie litewsko-ruscy od końca czternastego wieku", Warszawa 1895, s. 654 - w rozdziale "Psedo-Kniaziowe" wymienia właśnie Dowgiałów herbu Zadora pisząc, że z przytoczonych informacji przez Jabłonowskiego, Niesieckiego oraz Wilczyńskiego, faktem pozostaje tylko istnienie Jawna, wojewody trockiego 1413-1433, o którego potomstwie nie słychać, a reszta jest prostym wymysłem. Wpisz w wyszukiwarce do opracowania Malewskiego nazwisko Dowgiało vel Dowgiałło, to znajdziesz sporo informacji o tym nazwisku oraz odniesienia do archiwum wileńskiego, gdzie znajduje się kilka teczek Dowgiałłów, ale głównie podających, że są herbu Zadora. W Rzeczypospolitej Trojga Narodów była rzesza szlachty, ale wśród niej wielu uzurpatorów, niekoniecznie plebejuszy, ale na pewno podszywających się pod znamienitsze rodziny tego samego nazwiska lub dorabiających sobie wspaniałego antenata.
Pozdrawiam
Robert
- dorocik133

Dzięki za wszelkie info. Moi Dowgiałłowiczowie pisali się przez łł i byli herbu ABDANK. Będę szukać. A może ktoś ma jeszcze jakeś sugestie
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
Arek_Bereza

Przejrzyj opracowanie Malewskiego. Tak z pamięci wg niego są jeszcze w Szyrwintach. W pobliżu Giełwiany. Metryki online nic tylko przeglądać. Trochę skorowidzów plus Malewski dający konkretne daty, które trzeba sprawdzić. Sporo przyjemnej pracy. Plus geneteką, część Bogusławiszek zindeksowanych.
Z indeksów są też w pobliskich Muśnikach
Z indeksów są też w pobliskich Muśnikach
Re: Dowgiałłowie / Dowgiałłowiczowie Litwa
Pierwotnie nawet Radziwiłłowie byli pisani tylko przez jedno "ł" więc w poszukiwaniach nie kierowałbym się aż tak bardzo współczesną formą nazwiskadorocik133 pisze:Dzięki za wszelkie info. Moi Dowgiałłowiczowie pisali się przez łł i byli herbu ABDANK. Będę szukać. A może ktoś ma jeszcze jakeś sugestie
Michał
- dorocik133

Co do tego "ł" lub "łł", to wiem, że moja daleka kuzynka, którą znałam osobiście, pisała się Dowgiałłowicz. I nawet za czasów PRL-u miała z tego powodu nieprzyjemności (bo o jedno ł za dużo). Na grobach rodziców jest dwa ł, ale zapewne to Ona właśnie stawiała rodzicom pomniki. A zaś w aktach Cmentarza Rakowickiego nazwisko jest totalnie poprzekręcane. Sprawdzę jeszcze zasoby cmentarza w Zakopanem, gdzie jest pochowany jej brat (1928) jak i ona sama. Zobaczymy jakie dane mają (o ile mają cmentarze), a także miejsca urodzenia (1906 i 1911). Zostaje mi jeszcze archiwum uczelni, którą kończyła zapewne jeszcze przed 1939 rokiem. Może to mnie dodatkowo naprowadzi na jakieś miejscowości, ale na 100% Wileńszczyzna. Niestety już nikt z tej linii nie żyje.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- dorocik133

Na razie dowiedziałam się tylko, że dzieci rodziły się w Odessie, tam gdzie ich matka. Dalej utknęłam. Przed wojną rodzice mieszkali w Krakowie i tam też zmarli. Do akt z Odessy chyba raczej się n ie dostanę. Tak więc mogę liczyć tylko na cud.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
Jestem ciekawa, czy udało się dotrzeć do archiwum uczelni?
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
-
Arek_Bereza

ja nie bardzo wierzę w cuda ale podejrzewam, że Twoje dowiedziałam się, że rodzili się w Odessie nie pochodzi z USC w Zakopanem ani z tamtejszego zarządu cmentarza tylko z czyjegoś przekazu. A doświadczenie mi podpowiada (przerabiany temat wielokrotnie), że pamięć jest zawodna a legenda powielana bezkrytycznie.
Edward żył w Krakowie 24.12.1933, mieszkał na Pawiej 11
Maria ze Sznellów Abdank Dowgiałłowicz zm. 27 X 1947 w Krakowie, cmentarz rakowicki
Edward żył w Krakowie 24.12.1933, mieszkał na Pawiej 11
Maria ze Sznellów Abdank Dowgiałłowicz zm. 27 X 1947 w Krakowie, cmentarz rakowicki
- dorocik133

Informacja, że Maria urodziła się w Odessie (tam gdzie jej matka) pochodzi z kancelarii zakopiańskiego cmentarza. Starszy brat zapewne też. Mogłabym jeszcze starać się o odpis aktu zgonu, ale to USC Rabka. Niestety uczelnia gdzie studiowała - Konserwatorium Muzyczne - nie dysponuje przedwojennymi archiwami.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota