Witam
W rodzinie zachował się przekaz o przynależności do herbu Odrowąż.
ślady prowadzą na teren Podkarpacia,
Czy ktoś badał Pieniążków ?
na razie mam tylko tyle:
1.Pieniążek Józef (nie mam aktu ur) + Nowakowska Petronela ur.1918 HUTA RÓŻONECKA par. Narol ( rodzice: Nowakowski Adam i Maria Bandura )
( brak aktu ślubu)
1.1. Pieniążek Feliks Adam ur. 1940 Polanka metryka w Hrubieszów
sprawdziłem też, wyrywkowo sprawdziłem Hrubieszów 1913-1909 nie ma żadnego, 1784-1890M - też brak.
Zatem raczej Pieniążki tam przybyli po ślubie.
Pieniążek
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Robert_Kostecki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Pieniążek
Witam,
genealogia Odrowąż-Pieniążków jest dosyć dobrze opracowana. Większość rodzin o nazwisku Pieniążek nie ma nic wspólnego z tą rodziną. Rodzinne przekazy są często mylące. Najpierw odszukaj akt ślubu lub zgonu Józefa Pieniążka, a potem dalej zobaczymy.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ni%B1%BFek
Robert
genealogia Odrowąż-Pieniążków jest dosyć dobrze opracowana. Większość rodzin o nazwisku Pieniążek nie ma nic wspólnego z tą rodziną. Rodzinne przekazy są często mylące. Najpierw odszukaj akt ślubu lub zgonu Józefa Pieniążka, a potem dalej zobaczymy.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ni%B1%BFek
Robert
Ostatnio zmieniony śr 06 sty 2021, 15:55 przez Robert_Kostecki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Pieniążek
Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 14:12 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pieniążek
szczerze chciałem troszkę "pójść na łatwiznę" licząc, że ktoś już opracował dla tego terenu genealogię Pieniążków ...
Internet oczywiście przekopany, i wiem , ze muszę zacząć od aktu ślubu i urodzenia i dalej.
Pieniążkowie to nie moja linia, to odtworzenie rodziny rozpoczynam dla znajomych, którzy niestety nie mają więcej informacji.
zatem zabieram się do kwerend .
pozdrawiam.
Internet oczywiście przekopany, i wiem , ze muszę zacząć od aktu ślubu i urodzenia i dalej.
Pieniążkowie to nie moja linia, to odtworzenie rodziny rozpoczynam dla znajomych, którzy niestety nie mają więcej informacji.
zatem zabieram się do kwerend .
pozdrawiam.
pozdrawiam Sebastian Górski