Szukam inf. Józef Maksymowicz Katarzyna Potocka Przeworsk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

t_one

Post autor: t_one »

Dzień dobry,

od jakiegoś czasu zacząłem poszukiwania jakichkolwiek informacji dt. moich pradziadków. Niestety wciąż wiem bardzo niewiele.

Nazywali się Józef Maksymowicz oraz Katarzyna Maksymowicz z d. Potocka . Rodzinne plotki opowiadają o mezaliansie :wink:

Mieszkali w Przeworsku i tam też urodziły im się dzieci.
Wiem, że mieli ich dużo. Na pewno był to
Jan Maksymowicz ur. 1898 - zamieszkały w Gierałtowiczkach (kucharz w pałacu u Duninów, ranny w I WŚ)
oraz
Stanisław Maksymowicz ur. 1901 - akt małżeństwa

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Na czym miał polegać ów mezalians, bo ja tu nie widzę specjalnych podstaw. Dobrze by było zgodnie z regulaminem, aby Pan podpisywał swoje posty. Pozdrawiam
t_one

Prawdopodobnie Katarzyna Potocka pochodziła z rodziny szlacheckiej. Podstaw innych niż ów plotki nie posiadam. Niestety, wszystkie osoby które miały więcej informacji na ten temat już nie żyją.

Pozdrawiam,
Wojtek
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Jeżeli nie odnajdzie Pan aktu ślubu Maksymowicza z Potocka to będzie ciężko uprawdopodobnić cokolwiek, zwłaszcza, że "kopanie w metrykach" tamtejszych z wielu powodów jest niełatwe, jak się nie jest na miejscu. Potoccy to wiele rodzin, i drobnej szlachty i poza tym stanem. Pozdrawiam
t_one

Niestety, nie znalazłem ani ich aktu ślubu, ani też urodzenia. Nie jest dla mnie najistotniejszym potwierdzenie informacji o szlacheckim pochodzeniu, ale znalezienie jakichkolwiek danych odnośnie pradziadków, gdyż nie mogę się do niczego dokopać w znanych mi bazach danych. Problemem jest chociażby znalezienie metryk z Przeworska z tamtego okresu.

Pozdrawiam,
Wojtek
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jakub.witkowski »

Wojciechu,

wyszukaj na forum hasło Przeworsk i przejrzyj wcześniejsze wątki na ten temat. Na pewno znajdziesz tam pomocne informacje i życzliwe osoby chętne do pomocy.

O ile wiem, metryki z Przeworska nie są dostępne nigdzie w internecie. Na FamilySearch możesz znaleźć katalogi szkolne z Przeworska i okolicznych miejscowości. Być może trafią się tam Twoi przodkowie.

Na stronach Archiwum Państwowego w Przemyślu jest sporo skanów z przeworskich kancelarii notarialnych, potencjalna kopalnia wiedzy. Warto zajrzeć tez na strony Muzeum w Przeworsku, gdzie udostępnionych jest dużo skanów fotografii, wiele z nich z podpisami.

Kuba
www.austriackiegadanie.wordpress.com - blog o odkrywaniu galicyjskich korzeni
t_one

Dziękuję Kubo,

Twoje wskazówki bardzo mi pomogły w ruszeniu dalej. Dzięki katalogom ze szkół z FamilySearch znalazłem dodatkowe informacje o swoim dziadku! Niestety jeszcze nic o pradziadkach.

Pozdrawiam,
Wojtek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”