Popiel Paweł - Chocimów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Urodzenia sa od 1772 roku dopiero.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

EWAFRA pisze:... Czy trzeba do diecezjalnego lecieć? A jeśli do diecezjalnego to Kielce, Radom czy Sandomierz?...
W Archiwum Diecezjalnym w Sandomierzu z całą pewnością nie ma NIC sprzed wojny z ŻADNEJ parafii, oprócz jedynego wyjątku, jakim jest połowa tylko jednej księgi z jednej tylko parafii ze Staszowskiego.
Diecezja Radomska jest bardzo młoda i tam parę lat temu nie było żadnych akt metrykalnych, a jedynie akta dotyczące księży.
A co jest w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach można zobaczyć pod adresem http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,24,1
Z par. Mokrsko jest tam tylko dwie księgi:
1) ochrzczonych 1693-1760, zmarłych 1693-1770,
2) raptularz urodzonych 1908-1918 (1919).
Natomiast w Archiwum Państwowym w Kielcach jest Mokrsko Górne od 1810 roku. Ale czy to o to Mokrsko chodzi?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Witanowski_Jan

Sympatyk

Post autor: Witanowski_Jan »

Witam. Moja babka Anna Popiel urodziła się ok. 1777 r., ok. 1796 wyszła za mąż, zmarła w 1828 r. Przez wiele lat mieszkała w Łowiczu ze swoim mężem Wojciechem Lutoborskim. We wpisie metrykalnym jej syna znajduje się informacja, że pochodziła z powiatu RADOMSZCZAŃSKIEGO. Jedynym Popielem jaki występował w tamtych okolicach był Ignacy Popiel żonaty z Marcjanną Święcicką. Ich dzieci rodziły się w Woli Rożkowej, wsi na wschód od Radomska. Ignacy był synem Konstantego Popiela, wojskiego radomskiego. Ojcem chrzestnym ich córki Franciszki był w 1784 roku... Kazimierz Popiel, występujący z tytułem stolnika.
Pierwszy mój dylemat jest taki czy moja babka Anna była córką Ignacego, podobno szambelana i dziedzica wsi Sulistrowice na płd-zach od Radomia. Wola Rożkowa to dziedzictwo jego żony Marcjanny Święcickiej. Zgadza się miejsce pochodzenia i chronologia, a innych Popielów tam nie widać.
Druga sprawa dotyczy gałęzi Popielów z okolic Radomia. Czy Ignacy i Kazimierz byli krewnymi? Ojcem Ignacego był Konstanty Popiel, wojski radomski. W 1747 r. ma już żonę Teresę Grodzicką czyli urodził się ok. 1720 r. Żona pochodziła albo z ziemi sandomierskiej albo sanockiej. W okolicach Radomia mieszkał też Benedykt Popiel, podobno urodzony w 1710 r. Syn Szymona. Czyżby Konstanty i Benedykt byli braćmi? Tak czy inaczej obie te gałęzie Popielów mieszkały blisko siebie i utrzymywały kontakty towarzyskie oraz rodzinne. Pozdrawiam.
Witanowski_Jan

Sympatyk

Post autor: Witanowski_Jan »

W 1781 r. Benedykt Popiel stolnik różański, żonaty 1-mo voto z Anną Krasińską, 2-do voto z Zuzanną Dunin, prowadził proces o wieś Straszową Wolę. Reprezentuje go w sądzie Kazimierz Popiel. Może Kazimierz był synem Benedykta? W takim przypadku byłby wnukiem Szymona łowczego podlaskiego, a prawnukiem Jacka Popiela. Paweł Popiel kasztelan sandomierski, był z kolei synem Konstantego, wnukiem Stanisława i prawnukiem tegoż Jacka.
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Witanowski_Jan pisze:W 1781 r. Benedykt Popiel stolnik różański, żonaty 1-mo voto z Anną Krasińską, 2-do voto z Zuzanną Dunin, prowadził proces o wieś Straszową Wolę. Reprezentuje go w sądzie Kazimierz Popiel. Może Kazimierz był synem Benedykta? W takim przypadku byłby wnukiem Szymona łowczego podlaskiego, a prawnukiem Jacka Popiela. Paweł Popiel kasztelan sandomierski, był z kolei synem Konstantego, wnukiem Stanisława i prawnukiem tegoż Jacka.
Tak, byl Kazimierz Popiel synem Benedykta i wnukiem Szymona, zmarl ten Kazimierz w Radomiu w roku 1837. Byl sędzią Trybunału Cywilnego Radomskiego. Nie jest to jednak poszukiwany przeze mnie Kazimierz. Swego czasu zgromadziłem na temat tego niewlasciwego Kazimierza sporo informacji, i tylko sue utwierdzilem w tym, ze to zupelnie inna osoba.
Moj Kazimierz po wyprowadzce z Rogowa, w latach 1790-1, byl ekonomem w Kotlicach obok Mokrska, u Dembinskich. Potem juz chyba po jego smierci, wdowa z dziecmi zamieszkala w Chocimowie u Pawla Popiela, ktory, tak to wyglada, powydawal corki Kazimierza, za miejscowych drobnych szlachcicow. Jedna za Pozowskiego z niedalekiego Swietomarza, drugą za Podczaskiego z Iłży, trzecią za Zaborskiego, będącego wtedy ekonomem w Mniszku u Dunin Borkowskiego.

Pozdrawiam
Marek
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: StraszMarek »

Witanowski_Jan pisze:W 1781 r. Benedykt Popiel stolnik różański, żonaty 1-mo voto z Anną Krasińską, 2-do voto z Zuzanną Dunin, prowadził proces o wieś Straszową Wolę. Reprezentuje go w sądzie Kazimierz Popiel..
Cześć, ciekawi mnie, stąd to wiadomo? Dla mnie to o tyle istotne, gdyż jak wiem z lakonicznej wzmianki w biogramie Michała Strasza w PSB, procesował się on w 1781 z Popielami (nie podano imion) o Straszową Wolę. I to wszystko. Wprawdzie PSB podaje źródła, ale nie udało mi się do nich dotrzeć. W tym czasie część Straszowej Woli należała do Benedykta Popiela, druga do Michała Strasza.
Pozdrawiam, Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”