Michalina Kozyra 1882-1906?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Michalina Kozyra 1882-1906?

Post autor: Kozera_Piotr »

Witam
Szukam informacji o losach mojej krewnej, Michaliny Kozyra,córki Walentego i Wiktorii z Kotasów. W 1906 roku stała się ofiarą walk o kościół w Lesznie.
Sprawę opisano w Dodatku porannym Kurjera Warszawskiego z 24 kwietnia 1906, który można znaleźć w bibliotece cyfrowej Polona. W artykule "Krwawa bitwa w Lesznie" dwukrotnie wymieniono jej nazwisko, raz wśród śmiertelnie rannych, drugi wśród zmarłych. Problem w tym, że nie mogę nic o niej znaleźć oprócz tej prasowej wzmianki. Sprawdziłem listę ofiar i część osób zmarła w dniach 22-24 kwietnia w okolicznych parafiach. Aktu zgonu Michaliny nie odnalazłem. Stwierdziłem też, że dziennikarz pospieszył się uśmiercając niektóre osoby np.Bartosika. Michalina urodziła się w Józefowie w parafii Rokitno. Później jej rodzice i bracia przenieśli się do Żbikowa. Sprawa trochę dziwna, bo śladu nie ma też po jej młodszej siostrze Helenie urodzonej w 1885.
Za pomoc dziękuję i pozdrawiam
Piotr
Ostatnio zmieniony pt 08 sty 2021, 14:35 przez Kozera_Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Michalina Kozyra 1880-1906?

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a to nie Marianna z 1880?..za Woźniakiem po 97?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Przepraszam. Pomyliłem daty.Oczywiście powinno być 1882. Losy Marianny znam.Zmarła a żoną Stanisława Woźniaka została jej rodzona siostra. Genowefa.
Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Śledztwo nie tylko "gazetowe" było. To mogłoby więcej powiedzieć, czy rzeczywiście była śmiertelną ofiarą.
Później się przenieśli (rodzice) tzn po 1906? Czy "później" tj po urodzeniu Michaliny i kiedy? (np gdy miała <16 lat? przed 99?) Tak czy inaczej: na początek sprawdź stan zachowania ewidencji ludności.
Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

W 1893 w Józefowie urodził się najmłodszy brat Michaliny, ale jej rodzice zmarli już w Żbikowie w latach dwudziestych. Bez wglądu w księgi ludności z tego obszaru nie jestem w stanie powiedzieć, kiedy nastąpiła przeprowadzka.

Piotr
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a są?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”