Dzień dobry,
Otóż mam problem z moim nazwiskiem. Pelczyńska - bardzo często mylone z Pełczyński.
Zastanawiałam się nawet czy w przeszłości, ktoś nie zapomniał o kreseczce i tak powstała moja odmiana nazwiska. Chociaż niby doszłam do ok 1730 roku i ciągle mam Pelczyński - ale to wiadomo. My heritage.
Rodzina pochodzi z Wielkopolski.
I teraz się zastanawiam, jak to można uporządkować? Ma ktoś może doświadczenia z pochodzeniem nazwisk? Może ktoś coś wie na ten temat?
Wiem, że moi przodkowie np. Franciszek i Ignacy Pelczyńscy chcieli się dostać do powstania styczniowego by walczyć, ale zostali aresztowani. Jednak w publikacjach, które znalazłam (na temat miasta Kórnik w czasie powstania, rodzinna miejscowość Pelczyńskich) pojawiają się Franciszek i Ignacy PEŁczyńscy. Wiem, że to oni ze względu na ten sam wiek i ten sam zawód - jeden rzeźnik, drugi stolarz.
W bazie osób związanyh z powstaniem styczniowym znalazłam Michała Pełczyńskiego, data urodzenia i śmierci oraz miasto zamieszkania pasują do mojego prapradziadka. No więc zakładam, że to on. Ale nie mogę potwierdzić, bo nie mogę znaleźć internetowej wersji Polski Zbrojnej, tamto forum już nie działa... już sama nie wiem, gdzie szukać i gdzie potwierdzać.
link tutaj: https://genealogia.okiem.pl/powstanies/ ... y%C5%84ski
I w zasadzie nie wiem, czy mam konkretne pytanie...
Ale może ktoś wie jak rozgryźć temat takiego... potwornie mylonego nazwiska, gdzie szukać informacji o powstańcach styczniowych?
Ja już nie wiem, a te błędy z nazwisku sprawiają, że już nie wiem, jak sie nazywam, albo jak się powinnam nazywać.
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Pelczyński
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
mpelczynska

Pelczyński
Witam,
Mój przodek Walenty nosił nazwisko Duccak. Później znany był również jako "Dutkowski". Jego syn Stanisław nosił już naprzemiennie nazwisko "Dutkiewicz" albo "DuDkiewicz".
Wiem jednak na 100% że są to te same osoby.
Nie chodzi jednak o to, że Stanisław nosił nazwisko "Dutkowski" przez niektórych mylone z równie popularnym nazwiskiem "Dudkowski".
Nazwiska w tamtym czasie dopiero się kształtowały. Nikt nie przywiązywał wielkiej wagi do tego, czy jest "Dutkowskim" przez "t" czy przez "d". Albo "Pelczyńskim" przez "l" lub "ł".
Moim zdaniem tak samo w moim jak i w twoim przypadku żadna z tych form nie jest ani błędna, ani poprawna. To po prostu różne warianty tego samego nazwiska.
Dlatego w różnych dokumentach z różnych okresów, spisywanych przez różne osoby spotkasz się z inną formą tego nazwiska.
Pozdrawiam
--------------
Nikos
Mój przodek Walenty nosił nazwisko Duccak. Później znany był również jako "Dutkowski". Jego syn Stanisław nosił już naprzemiennie nazwisko "Dutkiewicz" albo "DuDkiewicz".
Wiem jednak na 100% że są to te same osoby.
Nie chodzi jednak o to, że Stanisław nosił nazwisko "Dutkowski" przez niektórych mylone z równie popularnym nazwiskiem "Dudkowski".
Nazwiska w tamtym czasie dopiero się kształtowały. Nikt nie przywiązywał wielkiej wagi do tego, czy jest "Dutkowskim" przez "t" czy przez "d". Albo "Pelczyńskim" przez "l" lub "ł".
Moim zdaniem tak samo w moim jak i w twoim przypadku żadna z tych form nie jest ani błędna, ani poprawna. To po prostu różne warianty tego samego nazwiska.
Dlatego w różnych dokumentach z różnych okresów, spisywanych przez różne osoby spotkasz się z inną formą tego nazwiska.
Pozdrawiam
--------------
Nikos
-
mpelczynska

Pelczyński
Dziękuję! Muszę wziąć to pod uwagę...
Mam jeszcze jedną zagwozdkę...
Na My Heritage, ktoś dodał notkę przy moim pra(...)pradziadku Antonim Pelczyńskim, że jako stolarz został wyzwolony przez swojego ojca Bernarda Pelca w 1750 roku.
Także może Nazwisko było Pelc, a potem zostało zmienione na Pelczyński? Żeby to odkryć potrzebuję myśle aktu urodzenia, i tu zaczynają się schody. Nie potrafię ich znaleźć...
Co wiem:
Franciszek Ignacy Pelczyński, narodziny 1754 rok (Kórnik, Wielkopolska), żona: Katarzyna Pelczyńska (zd. Paluszkiewicz), urodzona 1758 w Bninie (Wielkopolska). Urodziny pierwszej córki 1787 (Marianna Pelczyńska), więc domyślam się, że ślub był przed. Aczkolwiek mogą być jakieś błedy w datach bo wychodzi, że najstarsza córka urodziła się, jak Katarzyna miała prawie 60 lat...
Dlatego potrzebuję aktu urodzenia Franciszka.
Na myheritage jest informacja, że Antoni, ojciec Franciszka, w 1750 roku wyzwolony stolarz przez swego ojca - Bernarda Pelca.
Tutaj jest fragment o tym mówiący
https://www.szukajwarchiwach.pl/53/1331 ... YVcOF6zUbw
"Pan Bernard Pelc (wiem, że wygląda na Pels, ale w innych dokumentów i stron wynika, że to Bernard Pelc) wniósł ??? do całego bractwa za synem swoim Antonim, którego chce rzemiosła swego stolarstwa uczyć..."
I dalej nie potrafię odczytać, coś tam jest o urodzeniu, ale nie wiem w końcu czy Antoni był uczciwie urodzony, czy nie...
Więc pewnie Antoni urodził się ok 1730/1725? Nie wiem, jak to liczyć.
Może ktoś potrafi to znaleźć? Albo czy zostają tylko księgi parafialne? Jak to w ogóle wyglądało w tamtych latach wśród rzemieślników?
Proszę o pomoc. Już nie wiem jak podejść do tematu...
Mam jeszcze jedną zagwozdkę...
Na My Heritage, ktoś dodał notkę przy moim pra(...)pradziadku Antonim Pelczyńskim, że jako stolarz został wyzwolony przez swojego ojca Bernarda Pelca w 1750 roku.
Także może Nazwisko było Pelc, a potem zostało zmienione na Pelczyński? Żeby to odkryć potrzebuję myśle aktu urodzenia, i tu zaczynają się schody. Nie potrafię ich znaleźć...
Co wiem:
Franciszek Ignacy Pelczyński, narodziny 1754 rok (Kórnik, Wielkopolska), żona: Katarzyna Pelczyńska (zd. Paluszkiewicz), urodzona 1758 w Bninie (Wielkopolska). Urodziny pierwszej córki 1787 (Marianna Pelczyńska), więc domyślam się, że ślub był przed. Aczkolwiek mogą być jakieś błedy w datach bo wychodzi, że najstarsza córka urodziła się, jak Katarzyna miała prawie 60 lat...
Dlatego potrzebuję aktu urodzenia Franciszka.
Na myheritage jest informacja, że Antoni, ojciec Franciszka, w 1750 roku wyzwolony stolarz przez swego ojca - Bernarda Pelca.
Tutaj jest fragment o tym mówiący
https://www.szukajwarchiwach.pl/53/1331 ... YVcOF6zUbw
"Pan Bernard Pelc (wiem, że wygląda na Pels, ale w innych dokumentów i stron wynika, że to Bernard Pelc) wniósł ??? do całego bractwa za synem swoim Antonim, którego chce rzemiosła swego stolarstwa uczyć..."
I dalej nie potrafię odczytać, coś tam jest o urodzeniu, ale nie wiem w końcu czy Antoni był uczciwie urodzony, czy nie...
Więc pewnie Antoni urodził się ok 1730/1725? Nie wiem, jak to liczyć.
Może ktoś potrafi to znaleźć? Albo czy zostają tylko księgi parafialne? Jak to w ogóle wyglądało w tamtych latach wśród rzemieślników?
Proszę o pomoc. Już nie wiem jak podejść do tematu...
- Martyna
- Krystyna.waw

- Podziękował: 3 times
Re: Pelczyński
Sławetny pan Bernard Pels wniósł instancją....mpelczynska pisze:wynika, że to Bernard Pelc) wniósł ??? do całego bractwa za synem swoim Antonim, którego chce rzemiosła swego stolarstwa uczyć..."
I dalej nie potrafię odczytać, coś tam jest o urodzeniu
bracia nic nie kontrują wiedząc jego uczciwe urodzenie.
Potem jest ile będzie kosztowało wyzwolenie na rzemieślnika.
O świadectwie moralności i nie tylko
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mistrz_rzemios%C5%82a
1. Sławetny stolarz?
Ja bym taki temat założyła, bo to wydaje mi się dziwne. Podaj kiedy i gdzie to się dzieje a znawcy spraw "szlacheckich" i cechowych na pewno ci pomogą. Ja nie bardzo się na tym znam.
2. O akt chrztu pytałabym Wielkopolan
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
-
mpelczynska

Re: Pelczyński
Dziękuję! Spróbuję się dopytać kogoś coś więcej o tych mistrzów cechu, ciekawy temat!
Przy okazji rozwiązałam zagadkę nazwiska Bernarda... Tutaj w tym dokumencie (spis cech mistrzów) jest napisane BERNARD PELCZYŃSKI, czyli może pisali potem jakimś skrótem
Bo wiadomo było o kogo chodzi.
Ale czy mógłby ktoś rozczytać resztę? Od połowy strony, ja chyba jestem jeszcze kiepsko obeznana z takim pismem... bo jedyne co widzę to SŁAWETNEGO PANA BERNARDA PELCZYŃSKIEGO
https://www.szukajwarchiwach.pl/53/1331 ... RoC0YyPhSQ
Przy okazji rozwiązałam zagadkę nazwiska Bernarda... Tutaj w tym dokumencie (spis cech mistrzów) jest napisane BERNARD PELCZYŃSKI, czyli może pisali potem jakimś skrótem
Ale czy mógłby ktoś rozczytać resztę? Od połowy strony, ja chyba jestem jeszcze kiepsko obeznana z takim pismem... bo jedyne co widzę to SŁAWETNEGO PANA BERNARDA PELCZYŃSKIEGO
https://www.szukajwarchiwach.pl/53/1331 ... RoC0YyPhSQ
- Martyna