Nazwisko: Szczypińska
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=1767&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Monika_Eliza_Zalewska
Szczypińscy z Mazowsza
-
OlgaMaruszewska
mój dziadek nazywał się Szczypiński Aleksander, urodził się w 1896 roku, jego drugą żoną była moja babcia Anna Wachnik. Mieli jedenaścioro dzieci (w tym moją mamę). Z tego co wiem, dziadek urodził się w okolicach Ciechanowa, mieszkał w Koźniewie (tak jak ja). Nie wiem, skąd pochodzili jego rodzice..., ale raczej nie stąd...próbuję się dowiedzieć, ale nikt z rodziny nie wie !!!
-
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Witaj Olgo!.
Powinnaś wystąpić o wydanie odpisu zupełnego aktu zgonu swojego dziadka, Aleksandra Szczypińskiego, do Urzędu Stanu Cywilnego w miejscowości, gdzie zmarł twój dziadek, może USC jest w twojej rodzinnej miejscowości. Na akcie zgonu powinna być data i miejsce urodzenia oraz imiona i nazwiska rodowe rodziców dziadka. Gdy będzisz juz znała imiona i nazwiska pradziadków możesz sprawdzić, czy są zindeksowane, np. w GENETECE (link ze strony głównej), z Mazowsza są zindeksowane liczne parafie. Możesz też dokładnie opisać te osoby i wówczas przedstawić ponownie na forum. Rodziny były w przeszłości bardziej liczne, może ktoś rozpozna w osobach twoich pradziadków równiez i swoich.
Elżbieta
Powinnaś wystąpić o wydanie odpisu zupełnego aktu zgonu swojego dziadka, Aleksandra Szczypińskiego, do Urzędu Stanu Cywilnego w miejscowości, gdzie zmarł twój dziadek, może USC jest w twojej rodzinnej miejscowości. Na akcie zgonu powinna być data i miejsce urodzenia oraz imiona i nazwiska rodowe rodziców dziadka. Gdy będzisz juz znała imiona i nazwiska pradziadków możesz sprawdzić, czy są zindeksowane, np. w GENETECE (link ze strony głównej), z Mazowsza są zindeksowane liczne parafie. Możesz też dokładnie opisać te osoby i wówczas przedstawić ponownie na forum. Rodziny były w przeszłości bardziej liczne, może ktoś rozpozna w osobach twoich pradziadków równiez i swoich.
Elżbieta