Dzień dobry,
Jako, że z własnym nazwiskiem po mieczu dotarłem już do bariery połowy XVIII wieku, którą bezskutecznie próbuję przebić, postanowiłem poszukac rodziny od drugiej strony mojego ojca.
Rodzina na której skupiam teraz swoją uwagę, to rodzina Mac (Matz). Jan Mac, urodzony ok. 1880-1890. Prawdopodobnie ziemianin i zarządca majątku w Horodence. Według zdjęć i przekazów mojej rodziny ludzie bardzo dystyngowani, choć nie była to szlachta. Jan Mac i Filomena (nie znam panieńskiego nazwiska) ) mieli córkę Elżbietę (Elzę) którą do chrztu trzymała hrabina obecna w tamtym czasie w Horodence. Tu znów brak wiedzy kim ta hrabina była.
Jedyny ślad jaki posiadam po tych ludziach to fotografie i przekazy słowne od rodziny. W archiwach i róznej maści opisach nie ma śladu po tych osobach. Stąd nasuwa mi się myśl, czy możliwe żeby nazwisko "Mac" pochodziło od obecnego w tamtych stronach "Mac Intosh"? Zupełnie nie wiem w jaki sposób podejść do tych spraw, choć z genealogią radzę sobie całkiem sprawnie.
Czy ktoś z Państwa spotkał się z rodziną Maców w Horodence lub Kołomyi? Archwia milczą, nigdzie nie mogę znaleźć nawet szczątkowych informacji na temat tych osób. Za wszelkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny.
Horodenka i Kołomyja
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
pmzgierski
Horodenka i Kołomyja
Ostatnio zmieniony wt 06 paź 2020, 22:17 przez pmzgierski, łącznie zmieniany 1 raz.
Horodenka i Kołomyja
Nie kojarzę żeby było takie nazwisko w Kołomyi ale już Mach pojawia się w tej okolicy.
Ben
-
pmzgierski
Horodenka i Kołomyja
Myślę, że nie ma omyłki w tym nazwisku. Moja babcia, córka Elżbiety była przekonana że "Mac" to rodzina ze wszystkimi "Mac Donald'ami" w USA
Stąd pomyslałem że może jest w tym trochę prawdy i Mac Intosh to faktycznie rodzina powiązana. Babcia urodziła sie w Gwoźdźcu i tam juz Maców nie było. Jan i Filomena mieli zaledwie dwójkę dzieci, z czego jedno z nich zaginęło na wojnie. Bardzo możliwe, że rodzina była 'przelotem' przez kilkanaście lat w Horodence.
Zbadam z chęcią każdy trop. Gdzie moge znaleźc informacje na temat wspomnianej przez Pana rodziny?
Zbadam z chęcią każdy trop. Gdzie moge znaleźc informacje na temat wspomnianej przez Pana rodziny?
--
Paweł
Paweł
Horodenka i Kołomyja
Właśnie znalazłem ślub Antoniego Mac'a ( z Lwowa syn Anieli) w Kołomyi w 1927. O ile pamiętam widziałem takie nazwisko też w Korniczu.
Ben
-
Michał_Kazimierz

Re: Horodenka i Kołomyja
Biorąc pod uwagę warianty nazwiska, o których wspominasz oraz rejon poszukiwań, próbowałbym pójść tropami:
1. ewangelicy, koloniści niemieccy, których w tamtym rejonie było dosyć sporo,
2. przechrzczeni, starozakonni...
2. przechrzczeni, starozakonni...
Możesz skorzytać z wyszukiwarki Galizien German Descendants, wpisać w okienku nazwisko Matz i nacisąć klawisz Google Search:
https://www.galiziengermandescendants.o ... yBooks.htm
Jest trochę wyników. Powodzenia !
Pozdrawiam,
Maryla T.
https://www.galiziengermandescendants.o ... yBooks.htm
Jest trochę wyników. Powodzenia !
Pozdrawiam,
Maryla T.