Witam
Nie mogę rozczytać aktu zgonu mojego przodka do końca.
https://drive.google.com/file/d/1EmEn41 ... sp=sharing
Mam tyle
Działo się w mieście Rajgrodzie dnia piątego grudnia tysiąc osiemset trzydziestego pierwszego roku o godzinie samego rana. Stawili się Szymon Łojewski lat czterdzieści Marcin Łojewski lat trzydzieści mający synowie zmarłego obywatela z Rajgrodu i oświadczyli, że w dniu czwartym dzisiejszego miesiąca i roku o godzinie trzeciej ? umarł Paweł Łojewski wdowiec lat siedemdziesiąt mający obywatel w Rajgrodzie. ? Łojewskiego akt ?
?= nie umiem rozczytać
Pomoc w rozczytaniu aktu zgonu do końca w języku polskim
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Anna_Ornoch

Działo się w mieście Rajgrodzie dnia piątego grudnia tysiąc osiemset trzydziestego pierwszego roku o godzinie ósmej rano. Stawili się Szymon Łojewski lat czterdzieści i Marcin Łojewski lat trzydzieści mający synowie zmarłego, obywatele z Rajgrodu i oświadczyli, że w dniu czwartym bieżącego miesiąca i roku o godzinie trzeciej po północy umarł Paweł Łojewski wdowiec lat siedemdziesiąt mający obywatel z Rajgrodu. Po przekonaniu się naocznie o zejściu Łojewskiego akt ten stanowiącym przeczytany i przez nas podpisany został a stanowiący pisać nie umieją
Zgodnie z regulaminem, na forum podpisujemy swoje posty.
Anna
Zgodnie z regulaminem, na forum podpisujemy swoje posty.
Anna
- Krzysztof_Wasyluk

Oczywiście "stawającym" (do aktu), a nie "stanowiącym". Ale bazgroł faktycznie wyjątkowy.
Krzysztof Wasyluk