Tarnopol - parafia wojskowa

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Filipmi

Post autor: Filipmi »

Mam pytanie do fachowców od genealogii kresowej, ja wpłynąłem na te wody właśnie po raz pierwszy.

Mój wuj zginał tragicznie w 1933 jako żołnierz KOP. W archiwum Straży Granicznej odnalazłem informację, że pogrzeb odbył się w Tarnopolu i akt zgonu wystawiła tamtejsza parafia wojskowa. Chciałbym ten akt odszukać o ile się zachowały księgi.

Problem w tym, że internet milczy na temat parafii wojskowej w Tarnopolu (jedna wzmianka, że istniała). Nie wiem też czy był jakiś cmentarz wojskowy na, którym mógł być pochowany mój wujek.

No i najważniejsza kwestia, czy zachowały się jakieś księgi parafii wojskowej w Tarnopolu.

Przejrzałem inwentarz Baziaka i zabużański w USC Warszawa. Tarnopol oczywiście występuje, ale czy to jest tożsame z parafią wojskową???

Jeśli, ktoś miałby informację, które popchną prace to będę zobowiązany.

Pozdrawiam
Filip
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

A Archiwum Wojskowe w Rembertowie? Mają coś?
Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
Mciemala

Sympatyk
Adept

Post autor: Mciemala »

Zacytuję przypis 8 z "Ze wspomnień archiwisty (1929-1953)", M. Wąsowicza być może dotyczący sprawy metryk parafii wojskowych (w cytacie mowa o Lwowie, jednak można przypuszczać że tamże gromadzono metrykalia parafii wojskowych z większego obszaru):

"Natomiast tzw. Sippenamt, który miał siedzibę w klasztorze
Dominikanów wywiózł w marcu 1944 r . wszystkie metryki kościelne. Ponadto przedstawiciel władz wojskowych gromadził w jednym z pomieszczeń tego klasztoru metryki i akta stanu cywilnego polskich jednostek
wojskowych i wysyłał je systematycznie do Oliwy koło Gdańska."

pozdrawiam
Michal Ciemala
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Mam przed sobą otwarty indeks zgonów w parafii Tarnopol. Proszę podać imię i nazwisko. Ciekawe czy figuruje w spisie.
Filipmi

Ludwik Szyszka, zmarły w styczniu 1933 r.

Archiwum Baziaka dosłownie przed 5 minutami odpisało mi, że go nie ma w indeksie kościoła diecezjalnego w Tarnopolu, więc u Pana też raczej nie będzie, choć sprawdzić nie zaszkodzi :-) Nawiasem mówiąc wczoraj wysłałem maila wieczorem a dziś o 10 odpowiedź :-) Szanuję bardzo.
Wniosek na pewno z tego, że żaden kościół diecezjalny funkcji parafii wojskowej nie pełnił.

CAW sprawdziłem. Żadnych akt dot. duszpasterstwa wojskowego nie mają.
Spróbuję skontaktować się z Ordynariatem Polowym, może coś wiedzą na ten temat.
Natomiast tzw. Sippenamt, który miał siedzibę w klasztorze
Dominikanów wywiózł w marcu 1944 r . wszystkie metryki kościelne. Ponadto przedstawiciel władz wojskowych gromadził w jednym z pomieszczeń tego klasztoru metryki i akta stanu cywilnego polskich jednostek
wojskowych i wysyłał je systematycznie do Oliwy koło Gdańska.
Jaki wniosek z tego można wyciągnąć?

Pozdrawiam
Filip
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Przejrzałem indeks zgonów z Tarnopola z 1933r.Nie ma Ludwika Szyszki.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

edit
kasuję, bo chyba źle mi się zdawało, że o wojskowej piszemy, a nie chcę nie na temat
Ostatnio zmieniony pn 18 sty 2021, 12:30 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kułagowska_Katarzyna

Sympatyk

Re: Tarnopol - parafia wojskowa

Post autor: Kułagowska_Katarzyna »

Marcin.Rybicki pisze:Mam przed sobą otwarty indeks zgonów w parafii Tarnopol. Proszę podać imię i nazwisko. Ciekawe czy figuruje w spisie.
Czy mogę prosić o sprawdzenie osób o nazwisku Mazacz?
Konkretnie Natalia Mazacz, umarła ok. 1940 r. w Tarnopolu.
Bronisław Mazacz, ok. 1918, Francieszek Mazacz ok. 1919.
...najwięcej korzeni mam w Zwoleniu. Na razie...
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Re: Tarnopol - parafia wojskowa

Nie znalazłem takich osób w parafii Tarnopol wśród zmarłych w podanych latach.
Filipmi

Sroczyński_Włodzimierz pisze:edit
kasuję, bo chyba źle mi się zdawało, że o wojskowej piszemy, a nie chcę nie na temat
Jakby był Pan uprzejmy przywrócić swój post to będę wdzięczny bo nie zdążyłem się zapoznać :-)

Jak najbardziej temat dotyczy parafii wojskowej Tarnopol, rozważaliśmy tylko czy tą funkcję pełnił jakiś kościół diecezjalny w Tarnopolu czy była to osobna parafia. Jak się okazuje była osobna.

Pozdrawiam
Filip
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”