Witam wszystkich,
Otóż mam pewien kłopot z jedną z przodkiń.
A dokładniej chodzi mi o Katarzynę Stężewicz (zd. Jurek/Żurek).
Podczas poszukiwań natrafiłem na akt mojego pradziadka - Michała Stężewicza (ur. 04/08/1903 w Annopolu.). Z aktu dowiedziałem się, że jego rodzicami byli Józef Stężewicz (ur. w 1872r.) oraz Katarzyna, której panieńskie nazwisko w tym akcie to Jurek.
Poszukałem również aktu małżeństwa Józefa i Katarzyny i znalazłem, ale z kolei tam panieńskie nazwisko Katarzyny to Żurek a jej rodzice są niestety nieznani, bo była wychowanką Szpitala Dzieciątka Jezus w Warszawie.
W części aktów urodzeń dzieci Katarzyny i Józefa, Katarzyny nazwisko również zostaje wiele razy zmienione i w części aktów widnieje Jurek a w części Żurek.
Pytanie moje jest następujące. Gdzie w takim razie szukać informacji o rodzicach Katarzyny? Czy to wgl. jest możliwe?
Z tego co tu czytałem na forum w jednym z wątków, to cała dokumentacja z owego "ośrodka wychowawczego" w tym Szpitalu została zniszczona.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Życzę wszystkiego dobrego!
Pozdrawiam,
Dawid
Nieznani rodzice
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nieznani rodzice
Poczytaj a dowiesz się wiele o Szpitalu Dzieciątka Jezus http://dombaudouina.nazwa.pl/strona/dow ... ienie2.pdf
Pozdrawiam Edyta
Nieznani rodzice
wychowankom domu dziecka przy szpitalu Dzieciątka Jezus nadawano imiona i NAZWISKA, rzadko znano nazwisko rodziców
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS