Koplin Jan

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kop_Ola

Sympatyk

Koplin Jan

Post autor: Kop_Ola »

Witam, poszukuję mojego przodka Jana Koplin.
Uzyskałam jego akt małżeństwa z 1 i 2 żoną oraz akt zgonu. Nie wiem gdzie szukać, może ktoś inny ma jakiś pomysł. Nazwiska świadków były trudne do odczytania. Chciałabym znaleźć akt urodzenia wraz z imionami rodziców. Brak alegatów do małżeństw.

Przetłumaczony 1 akt ślubu- ślub w Wieleniu
Dnia 7 sierpnia 1854 Frankowski - wikariusz pobłogosławił zawarcie małżeństwa pomiędzy Janem Koplinem wdowcem z Wielenia 43 lata i Reginą Jarka, panną z Roska lat 22 po poprzedzeniu zapowiedziami nie wykrywszy jakichkolwiek przeszkód i za stosowną zgodą sądową w obecności świadków Piotra Miszke i Łukasza Włochowicz??? .

Przetłumaczony 2 akt ślubu. - ślub w Wieleniu
Dnia 10 lipca 1843 roku pobłogosławiłem zawarcie małżeństwa pomiędzy Janem Koplinem kawalerem lat 32 i pomiędzy Katarzyną Krupińską, panną z Wielenia lat 30, poprzedziwszy zapowiedziami wobec braku przeszkód w obecności świadków Ignacego Gójokalskiego [???] i Piotra Myszke.

Akt zgonu - zmarł w Wieleniu
Dnia 24 kwietnia o 11 przed południem zmarł Jan Koplin, żonaty lat 65. Z pełną powagą wyspowiadany, sakramentami zaopatrzony. Zostawił po sobie żonę i 7 dzieci.

Archiwum Archidiecezji Poznańskiej odpisało mi, że nie odnajdują w Wieleniu w latach 1808-1812 Jana Koplin, również archiwum państwowe napisano, że nie ma akt z Wielenia poniżej 1840r.

Znalazłam Jana Koplin w miejscowości Miłosław, jednak było to pudło, gdyż urodził się 17 czerwca 1810, a zmarł 28 maja 1811.

Także obstawiam inną miejscowość, ale nie wiem jak znaleźć punkt zaczepienia.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

"wdowiec z Wielenia" - czyli tam mieszkał, ale niekoniecznie się urodził
Pierwszy ślub - nie ma miejsca urodzenia? To masz kłopot...
Koplin to nie jest zbyt popularne nazwisko. Może pojawia się gdzieś jako świadek, chrzestny?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Kop_Ola

Sympatyk

Post autor: Kop_Ola »

Krystyna.waw pisze:"wdowiec z Wielenia" - czyli tam mieszkał, ale niekoniecznie się urodził
Pierwszy ślub - nie ma miejsca urodzenia? To masz kłopot...
Koplin to nie jest zbyt popularne nazwisko. Może pojawia się gdzieś jako świadek, chrzestny?

Nie wiem gdzie szukać właśnie , na basiabaza nic nie mogę znaleźć. Jego żonę Regina znalazłam i jej rodziców, a Jana nie mogę znaleźć. Nawet nie mam, żadnego punktu zaczepienia,bo brak alegatów do ślubu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”