Ad.Polskość nazwisk (polskie brzmienie nazwisk)wykazy carski

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Grazyna_Gabi pisze:c.d.
Pelny wykaz nazwisk pod wymienionym linkiem, ja wybralam tylko te, ktorych pochodzenie jest polskie lub te ktore maja cos wspolnego z Polska.

Pozdrawiam
Grazyna
Witam!
Polskość osoby służącej w armii carskiej można tylko domniemywać po brzmieniu nazwiska, miejscu urodzenia i wyznaniu (rzymsko-katolickie). Tylko takie dane są zawarte w dokumentach archiwalnych zgromadzonych w РГВИА ( http://www.rusarchives.ru/federal/rgvia/index.shtml ). Główny dokument przebiegu służby oficera tzw. Послужной список (tj wykaz przebiegu służby) nie zawierał danych dotyczących narodowości, bo wszyscy oficerowie i urzędnicy byli poddanymi rosyjskimi, a więc narodowość ich była rosyjska. Rubryki "Narodowość" w aktach nie było. Było natomiast wyznanie (bardzo szczegółowo nawet odnośnie członków rodziny), stan (mieszczanin, szlachcic, chłop). Dopiero pod koniec XIX wieku w dokumentach oficerów i urzędników carskich zaczęto dodawać dane dot. języka ojczystego, ale nie odróżniano jeszcze Białorusinów i Ukraińców (to były narzecza, a nie języki narodowe).
Są to istotne utrudnienia przy poszukiwaniach swoich przodków w służbie carskie.
Podane źródło do strony oficjalnej znanego historyka profesora Sergieja Wołkowa ( http://swolkov.narod.ru/map.htm ) jest bardzo cenne ze względu na olbrzymie zbiory danych imiennych o carskim korpusie oficerskim i urzędniczym, które opracowuje w postaci elektronicznej (ok 1miliona osób). Dostęp do danych do końca 2010 roku został niestety przez niego zablokowany, ze względu na nawał obowiązków. Ja jeszcze zdążyłem skorzystać z jego uprzejmości przy poszukiwaniu dokumentów o służbie mojego dziada.
Pozostają płatne usługi archiwów rosyjskich (РГВИА) i korzystanie odpłatne z cząstkowych zbiorów na portalach genealogicznych (np Petergen), a także przeglądanie bardzo licznej rosyjskiej literatury przedmiotu. Kto zna język rosyjski może skorzystać z cennych porad na forum VGA w wątku: Как найти служившего в Царской Армии http://forum.vgd.ru/27/20827/10.htm?a=stdforum_view&o=
Przy okazji warto polecić przegląd fotografii ok 900 oficerów carskich, ze zbiorów prof Wołkowa, jakie są dostępne w układzie alfabetycznym pod kierunkowym adresem:
http://swolkov.narod.ru/foto.htm
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Witam...
niestety nie zgodzę ze stwierdzeniem : Polskość osoby służącej w armii carskiej można tylko domniemywać po brzmieniu nazwiska, miejscu urodzenia i wyznaniu (rzymsko-katolickie).

1. co ma wiara do polskości ? - poczytaj sobie Jerzy dokumenty na temat Podlasia z lat 1600 - 1800 ...o zakładaniu kościołów, cerkwi tudzież innych świątyń

2. brzmienie nazwiska - np. nazwisko: Wilk - w spisach rzadko i to bardzo rzadko napisane jest rosyjskim literami jako znaczenie Wilk...zazwyczaj figuruje jako Wolkow - kto dojdzie po tym nazwisku czy osoba jest z Rosji czy z Polski czy jeszcze z innego kraju ? po imionach też nikt nie dojdzie bo np. najbardziej popularne w tym czasie : Aleksander, Włodzimierz, Mikołaj i tym podobne - używane były zarówno w Polsce jak i w Rosji

3. miejsce urodzenia - ileż to osób migrowało z różnych osobistych czy innych powodów ? ( rodzice wyjechali np. 1000 km dalej i ktoś już się urodził np. w Rosji a potem wrócili do Polski )
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

joannayvona2302 pisze:Witam...
niestety nie zgodzę ze stwierdzeniem : Polskość osoby służącej w armii carskiej można tylko domniemywać po brzmieniu nazwiska, miejscu urodzenia i wyznaniu (rzymsko-katolickie).

1. co ma wiara do polskości ? - poczytaj sobie Jerzy dokumenty na temat Podlasia z lat 1600 - 1800 ...o zakładaniu kościołów, cerkwi tudzież innych świątyń

2. brzmienie nazwiska - np. nazwisko: Wilk - w spisach rzadko i to bardzo rzadko napisane jest rosyjskim literami jako znaczenie Wilk...zazwyczaj figuruje jako Wolkow - kto dojdzie po tym nazwisku czy osoba jest z Rosji czy z Polski czy jeszcze z innego kraju ? po imionach też nikt nie dojdzie bo np. najbardziej popularne w tym czasie : Aleksander, Włodzimierz, Mikołaj i tym podobne - używane były zarówno w Polsce jak i w Rosji

3. miejsce urodzenia - ileż to osób migrowało z różnych osobistych czy innych powodów ? ( rodzice wyjechali np. 1000 km dalej i ktoś już się urodził np. w Rosji a potem wrócili do Polski )
joannayvona2302 pisze:
Droga Joanno!
Podważasz moją tezę argumentując słabiutko, a ja oczekiwałbym raczej podania rodzaju dokumentu źródłowego (bo o taki chodzi w badaniach genealogicznych), w którym podawano narodowość osoby odbywającej służbę w armii carskiej lub urzędnika.
Jeszcze raz powtarzam mój argument: Послужной список (tj wykaz przebiegu służby) nie zawierał danych dotyczących narodowości, bo wszyscy oficerowie i urzędnicy byli poddanymi rosyjskimi, a więc narodowość ich była rosyjska. Rubryki "Narodowość" w aktach nie było.
A więc zostaje domniemanie, chyba że korzysta się z materiałów wtórnie przetworzonych, a nie z autentycznych dokumentów źródłowych.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Jerzy ...chyba nie zrozumiałeś mojej poprzedniej wypowiedzi...
całkowicie zgadzam się z Tobą, że nie było podanej narodowści w spisach...( chociaż chyba na jeden - jak znajdę to przy okazji napiszę - taki natrafiłam) ...
chodziło mi tylko o Twoje zdanie z domniemaniem " wyznacznika polskości " żołnierza w carskiej armii...
podałam Ci przykłady, że nie masz racji w tej kwestii i...pamiętaj też o tym, że przy okazji mogłeś obrazić mnóstwo forumowiczów...
A więc zostaje domniemanie, chyba że korzysta się z materiałów wtórnie przetworzonych, a nie z autentycznych dokumentów źródłowych - czy to jest aluzja do materiałow z których korzystam ?
jeżeli np. Księga pamięci danej gubernii z 1870 roku lub jakakolwiek inna księga z 1900 roku wg. Ciebie nie jest materiałem źródłowym...to ja przepraszam - wobec tego czym jest ? dlaczego te księgi są w archiwach rosyjskich ? wobec tego może wcale nie korzystajmy z książek historycznych wydawanych też w naszym kraju...bo po co ?
po co polecać rosyjskie strony internetowe (sam to robisz) ? jeżeli wg. Ciebie są one wtórnie przetworzone ?
wszystkie rosyjskie strony internetowe bazują na historycznych księgach rosyjskich, wydawanych w konkretnym czasie...tak samo i archiwum ;
dla mnie spis zrobiony przez np. rosyjskiego generała o swoim pułku - jest materiałem źródłowym .
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Zgadzam sie.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Agnieszka_Szumska

Sympatyk

Post autor: Agnieszka_Szumska »

Szanowny Panie Jerzy!
Poszukuję danych na temat służby w wojsku carskim mojego dziadka Klemensa Staniszewskiego ur. 17.01.1889r. w Sosnówce,gm. Horodeczno, pow.Prużana , gubernia Grodno. Pułk w którym służył został wysłany przez cara na Syberię? W okresie rewolucji cały pułk przeszedł na stronę czerwonoarmistów. Dziadek najprawdopodobniej zdezerterował? i na pieszo wzdłuż rzeki Wołgi dotarł do Moskwy. W Moskwie pracował najpierw jako milicjant - kierował ruchem, a następnie pracował w więzieniu na Butyrkach? W 1923r. udało mu się wyjechać z Moskwy i wrócić do Sosnówki, która po pokoju ryskim w 1921r. została przyznana Polsce.
Przejrzałam załączone przez Pana linki, ale niestety moja słaba znajomość rosyjskiego uniemożliwia mi ich odczytanie. Czy w załączonych dokumentach jest możliwość odszukania interesujących mnie informacji?
Pozdrawiam
Małgorzata
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Pani Małgorzato!
Postaram się Pani coś doradzić, ale muszę się "pochylić" nad tym, bo tak ad hoc nie mam w zwyczaju podawać informacji, bo można sie sromotnie pomylić. Odpowiem na PRIV, a jeśli coś będzie mogło innych zainteresować to podam też na forum.
Sądząc z treści Pani pytania do mnie wydaje się, że ten temat już się chyba wyczerpał i "spadnie" do archiwum.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Agnieszka_Szumska pisze:Szanowny Panie Jerzy!
Poszukuję danych na temat służby w wojsku carskim mojego dziadka Klemensa Staniszewskiego ur. 17.01.1889r. w Sosnówce,gm. Horodeczno, pow.Prużana , gubernia Grodno. a
Pani Agnieszko (vel Małgorzato)!
Widzę, że nie ustaje Pani w poszukiwaniach wiadomości o swoich przodkach. Już wcześniej w innym wątku podawałem swoje rady.
Na razie znalazłem w wykazie zesłanych na Syberię uczestników powstania styczniowego następujące osoby o nazwisku Staniszewski. Musi Pani sama wybrać kto z nich należy do rodu.

1. Станишевский Иван – муж., условия ссылки не известны, находился в Тобольске, после в г. Березове Сургуте — ГУ ГАОО. ф. 3. Оп. 6. д. 9967, ГУТО ГА в г. Тобольске. Ф. 152. Оп. 4. д. 117. Л. 9 об.-10, Оп. 6. д. 9967. Л. 19 об.

2. Станишевский Ипполит Федоров – муж., 24 года на 1870 г., дворянин Ковенской губ., сослан с лишением прав, с 1865 г. находился в Тобольске, письмоводство, в 1870 г. выехал в Западный край — ГУ ГАОО. Ф. 3. Оп. 6. д. 10388, Оп. 13. д. 18510. Л. 8,38 об.

3. Станишевский Осип Игнатьев – муж., 26 лет на 1868 г., дворянин Гродненской губ., условия ссылки не известны, с 1864 г. находился в Томске, частная служба, семьи не имеет — ГУ ГАОО. Ф. 3. Оп. 6. д. 8960.

4. Станишевский Франц – муж., условия ссылки не известны, находился в Томской губ., в 1866 г. умер — ГУ ГАОО. ф. 3. Оп. 4. д. 5745. Л. 57 об.

5. Станишевский Яков – муж., 19 лет на 1867 г., дворянин Ковенской губ., сослан пр. без лишения прав пр. на жительство, находился в Тобольске, в 1867 г. выехал в Царство Польское — ГУ ГАОО. Ф. 3. Оп. 5. д. 7601.Л. 75-66.

Wydaje się, że może to być Hipolit Teodor (poz. 2) lub Jakub (poz 5).
Klemensa nadal szukam.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Agnieszka_Szumska

Sympatyk

Post autor: Agnieszka_Szumska »

Szanowny Panie Jerzy!
Dziękuję za odpowiedź. Podane prze Pana dane są mi znane i niestety nie dotyczą moich przodków. W/w wykaz dotyczy zesłanych Polaków z terenów Carskiej Rosji. A z tego co mi wiadomo to mój prapradziad Adolf Staniszewski zesłany po powstaniu styczniowym 1863r. pochodził z terenu woj. augustowskiego w będącego w granicach Królestwa Polskiego. Po zesłaniu nie wrócił do Królestwa, ale pozostał na terenie Carskiej Rosji. W 1886r. kupił majątek w Sosnówce (obecnie Białoruś), w którym rodzina Staniszewskich mieszkała ( z niewielkimi przerwami) aż do 1947r. Jego wnuk Klemens służył w armii carskiej i był wysłany jako wojskowy wraz z pułkiem w którym służył na Syberię jako białogwardzista. Musiało to się dziać w latach rewolucji 1917r, bo pułk przeszedł na stronę czerwonoarmistów.? Tyle wiem z opowiadań rodzinnych.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za chęć pomocy.
Danych dotyczących moich przodków poszukuję w archiwach białoruskich, jak na razie bez żadnych rezultatów.
Serdecznie pozdrawiam
Małgorzata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”