Wieś Kłusino?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bukała_Kacper

Sympatyk

Wieś Kłusino?

Post autor: Bukała_Kacper »

Witam, mam problem ze zidentyfikowaniem miejsca urodzenia Tekli Męczlikowskiej:

Akt 4
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 148&y=1644

Dotyczący tego fragment odczytuję tak: "...w wsi Kłusinie parafii tejże zrodzoną...". Nie udało mi się odnaleźć podobnej wsi lub parafii, chyba że chodzi o teren wcześniej wspomnianej parafii Bęczkowice lub Gorzkowice. Jednak podczas moich poszukiwań nie trafiłem na taką nazwę wśród nich. Będę wdzięczny za naprostowanie tej sytuacji.

Pozdrawiam
Kacper
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Kłusin - folwark w parafii Starorypin
jeżeli dobrze rozszyfrowałam Słownik geograficzny Królestwa Polskiego
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Siostra Jozefa urodzona Łobudzice par. Bełchatów-Grocholice.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =501&y=773
Brat Stanislaw urodzony w Lobudzicach, zgon w Grocholicach.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 2177&y=997
Stanislaw ur. ok. 1804, Jozefa ur. ok. 1815 oboje rodzeni w Lobudzice
wiec moze i Tekla tam.

Szukaj rodzenstwa moze cos sie wyjasni.

Grazyna
Bukała_Kacper

Sympatyk

Post autor: Bukała_Kacper »

Dziękuję Pani Grażyno, ale wczoraj badałem ten trop i nic z tego. Jak na razie odkryłem piątkę dzieci Marcina i Jadwigi:

* Maciej urodzony ok. 1787, a zmarły w parafii Bęczkowice w 1829. Z aktu zgonu wiem, że miał córkę Brygidę, natomiast w uwagach na genetece podano, że jego żoną była Anna Woszkówna. Nie mam pojęcia kiedy brał ślub, ani gdzie się rodził.

* Katarzyna urodzona ok. 1790 i zmarła w 1842 w parafii Biała powiatu kłobuckiego. W 1806 wzięła ślub z Janem Chruścińskim w Łobudzicach. Jan zmarł w 1808 i z tego pozostała tylko córka Wiktoria. Także tutaj nie wiem gdzie się rodziła.

* Wspomniana Józefa faktycznie urodziła się w Łobudzicach w 1801 roku, a zmarła w 1848. W akcie urodzenia została zapisana jako Józefa Hodowicz.

* Tekla której dotyczy temat w 1828 roku poślubiła Michała Martellę. Zmarła w latach 1863-1864. Spodziewałem się, że jej akt zgonu odnajdę w parafii Bogdanów, gdzie przebywała z synem Wincentym i córką Salomeą, jednak to też się nie udało. Aktu zgonu nie odnalazłem też w innych parafiach. Przybliżoną datę zgonu określiłem na podstawie informacji zawartych w metrykach ślubu wspomnianego Wincentego i Salomei.

*Stanisław Antoni Benedykt urodził się w Łobudzicach w 1805 roku. W jego akcie ślubu nazwisko matki podano jako Stodołowicz.

Zatem znam miejsca urodzenia tylko dwójki dzieci. Marcin Męczlikowski i Jadwiga z Buczyńskich musieli urodzić się w połowie XVIII wieku. Nie natrafiłem na ich akt ślubu. Marcin zmarł w Gorzkowicach w 1826 roku, a Jadwiga w Grocholicach w roku 1844. Była to rodzina młynarzy, w Łobudzicach mieszkali w młynie Zimoń. Przebywali tam na pewno od 1801 roku do prawdopodobnie lat 20-tych. Potem rodzina przeniosła się na około dekadę do Bęczkowic, a po 1830 roku każde z dzieci udało się w swoją stronę.

Kacper
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Mysle, ze te rodzine znajdziesz gdzies w sasiednich parafiach Belchatowa.
Pech bo na fs brak dostepu do prawie wszystkich, rolki lub brak lat Ciebie
interesujacych.

Akt zgonu Tekli z 1848 w Płoszowie ?
Brak informacji, lat 50 ???
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410
Trudno stwierdzic czy ona Twoja.

Pozdrawiam
Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”