Mackiewicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

JoannaFurtak

Mackiewicz

Post autor: JoannaFurtak »

Poszukuję informacji o rodzinie mojej prababki Józefy z domu Mackiewicz. Niestety nie znam jej miejsca urodzenia- najprawdopodobniej są to okolice Suwałk. Moja prababka wyszła za mąż za Leonarda Czeruckiego w Suwałkach właśnie- około 1890 roku. Potem przeprowadzili się do Warszawy.
Gdyby ktoś posiadał jakiekolwiek informacje o rodzinie Mackiewicz z podlaskich rejonów byłabym ogromnie wdzięczna za każdy trop.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

Chyba masz jakieś złe informacje. Wygląda na to że Józefa Mackiewicz /1897-1963/ była żoną Zygmunta Czeruckiego / 1890 – 1862/. Oboje urodzili się i zmarli w Suwałkach.
https://www.findagrave.com/memorial/179 ... t-czerucki

Józefa była córką Michała i Teofili Stefanowskiej.
http://www.szukajwarchiwach.pl/63/165/0 ... Ex3Q4npSXw

Jeżeli chodzi o Zygmunta Czeruckiego trzeba przejrzeć wszystkie akta z 1890 r. / numery akt zaklejone/.
http://www.szukajwarchiwach.pl/63/165/0 ... ui-LYMPR_Q

Tu są nawet ich zdjęcia.
https://search.ancestry.ca/cgi-bin/sse. ... EGORY&gst=
Krzysztof
mjasion

Sympatyk

Post autor: mjasion »

Z postu Joanny wynika chyba, że chodzi o małżeństwo Józefy Mackiewicz z Leonardem Czeruckim, którzy wzięli ślub około 1890 r. i później przeprowadzili się do Warszawy. Pytanie na ile te infromacje są pewne. Sprawdziłem indeksy paru parafii w okolicy (Suwałki, Jeleniewo, Filipów, Przerośl, Bakłarzewo) z 1890 (+/- 5 lat) i na szybko nie znalazałem takiej pary.

Nazwisko Mackiewicz na Suwalszczyźnie jest bardzo popularne (szczególnie np. w parafii Jeleniewo), więc trudno znaleźć punkt zaczepienia. Czerucki (lub raczej Cierucki, gdyż taka forma występuje na Suwalszczyźnie; tak BTW - nie są to żadne "podlaskie rejony", to zupełnie inna kraina niż Podlasie) natomiast bardzo rzadkie.

Zygmunt (akt nr 255 - http://www.szukajwarchiwach.pl/63/165/0 ... R4qt3dWJRg ) był synem Jana i Stefani z Rymszów. Ślub ten jest zindeksowane w genetece (1885, akt nr 46, Suwałki). Oryginału księgi z tego roku nie ma w suwalskim Archiwum Państwowym, więc nie ma też skanów na szwa. Jest natomiast w tym archwium ksero księgi z parafii do wglądu na miejscu.

W genetece jest też następujący ślub:

Jeleniewo, 1815, akt nr 12 - Cierucki Andrzej ur. w Zuśnie [parafia Filipów], zam. w Podwysokiem [parafia Jeleniewo]

Z kolei w Przerośli miał miejsce ślub Wojciecha Cieruckiego ur. Morgi [parafia Jeleniewo], a zam. w Nowej Wesołówce [par. Przerośl] wdowca (akt nr 8, 1888 r. - http://www.szukajwarchiwach.pl/63/161/0 ... hLZAMLa6TA ).

Marek

Jeszcze uzupełnienie:

chrzest Jan Cieruckiego s. Maryanny Cieruckiej (l. 20), niezamężnej, 1862 r. akt nr 6, Suwałki ( http://www.szukajwarchiwach.pl/63/165/0 ... RoC0YyPhSQ )

chrzest Leonarda Czeruckiego s. Jana Bolesława i Stefani z Rymszów, Suwałki 1896 r., akt nr 599 ( http://www.szukajwarchiwach.pl/63/165/0 ... 09zOCJ-poA )

ślub Zygmunta Czeruckiego z Józefą Mackiewicz, Suwałki, 1919 r., akt nr 136 [księga w AP Suwałki]
JoannaFurtak

No właśnie chodzi mi o ślub Leonarda i Józefy Mackiewicz. Zygmunt był bratem Leonarda i jego żona miała na imię i nazwisko dokładnie tak jak moja prababka. To znacznie komplikuje ustalanie faktów. I o ile jest sporo informacji o Józefie i Zygmuncie to o Leonardzie i Józefie niebyt wiele. Czy jeżeli nie ma ich w aktach parafialnych to może znaczyć, że widnieją w księgach innego wyznania? Przepraszam może to głupie pytanie ale jestem zupełnym laikiem :/
Warakomski

Sympatyk

W linku ze zdjęciami, który wstawiłem wcześniej są 2 zdjęcia ślubne. Na jednym Józefa jest z Zygmuntem na 2 z Leonardem. Gdyby je ktoś porównał.

Napisz z jakich dokumentów czerpałaś swoją wiedzę. Jeżeli Zygmunt był bratem Leonarda, to inne wyznanie nie wchodzi w grę. Mackiewicze też raczej byli katolikami.

Straty.pl
Leonard Czerucki - cywilna ofiara wojny zaginiony w l.1939-1945 - w 1946 uznany za zmarłego - sąd grodzki w Warszawie
Krzysztof
JoannaFurtak

No właśnie dokumentów to ja nie mam za wiele a wszystkie informacje mam w zasadzie od rodziny dalszej lub bliższej, która również interesowała się swoimi korzeniami. Tyle, że żadna z tych osób nie dotarła do wiadomości o pochodzeniu mojej prababki.
Większość twierdzi, że nie pochodziła z samych Suwałk tylko, że tam brała ślub z Leonardem. Nie są też znane imiona jej rodziców.
Wydaje mi się, że jedynym sensownym rozwiązaniem będzie odnalezienie aktu małżeństwa moich pradziadków ale nigdzie nie znajduje śladu po takim dokumencie :( stad mój pomysł z innym wyznaniem prababki- skoro księgi parafialne milczą...
O Leonardzie z kolei wiem, że został rozstrzelany w Palmirach w 1940r

Wiem też, że rodziny Zygmunta i Leonarda nie utrzymywały ze sobą kontaktów. Z nieznanych mi przyczyn. Wiem tez, że nikt z rodziny Czeruckich nie chce na ten temat rozmawiać. Stad też brak jakiejkolwiek informacji o mojej prababce i jej pochodzeniu
mjasion

Sympatyk

JoannaFurtak pisze:No właśnie chodzi mi o ślub Leonarda i Józefy Mackiewicz. Zygmunt był bratem Leonarda i jego żona miała na imię i nazwisko dokładnie tak jak moja prababka. To znacznie komplikuje ustalanie faktów. I o ile jest sporo informacji o Józefie i Zygmuncie to o Leonardzie i Józefie niebyt wiele. Czy jeżeli nie ma ich w aktach parafialnych to może znaczyć, że widnieją w księgach innego wyznania? Przepraszam może to głupie pytanie ale jestem zupełnym laikiem :/
Czyli ślub Leonarda i Józefy powininien być najwcześniej po 1915 r. (skoro Leonard urodził sie w 1896 r.), a nie około 1890. Sprawadziłem dostępne w AP Suwałki indeksy (mam sfotografowane) ksiąg małżeństw dla Suwałk (do roku 1919 i lata 1929-1935; brak niestety lat 1920-1928) i Jeleniewa (do 1934 r.) - nic nie znalazłem. Może był w latach 1920-1928 (księgi są w parafii Św. Aleksandra). Czy nie dałoby się określi w przybliżeniu (np. po urodzinach dzieci) kiedy ten ślub mógł mieć miejsce ? Też uważam za mało prawdopodobne, by był np. w kościele ewangelickim.
Marek
Warakomski

Sympatyk

Sprawdź w Archiwum Państwowe m.st. Warszawy
Sygnatura: I Zg 474/46/655/1 być może jest tam informacja kto poszukiwał zaginionego Leonarda. Rodzinne opowieści odłóż na bok.

Czesław i Zdzisław synowie Józefy i Zygmunta

Krzysztof
Ostatnio zmieniony sob 17 mar 2018, 21:26 przez Warakomski, łącznie zmieniany 1 raz.
JoannaFurtak

Warakomski pisze:Sprawdź w Archiwum Państwowe m.st. Warszawy
Sygnatura: I Zg 474/46/655/1 być może jest tam informacja kto poszukiwał zaginionego Leonarda. Rodzinne opowieści odłóż na bok.
Krzysztof
Dziękuje- sprawdzę to ale nadal nie wyjaśni to pochodzenia mojej prababki :(
mjasion

Sympatyk

Można na chybił trafił przejrzeć akty chrztu z Suwałk i okolicznych parafii (w szczególności z Jeleniewa) z pasujących lat. Na marginesach często zaznaczano fakt ślubu czy śmierci danej osoby. Jaki był rok urodzenia Józefy?
Marek
JoannaFurtak

mjasion pisze:
JoannaFurtak pisze:
Czyli ślub Leonarda i Józefy powininien być najwcześniej po 1915 r. (skoro Leonard urodził sie w 1896 r.), a nie około 1890. Sprawadziłem dostępne w AP Suwałki indeksy (mam sfotografowane) ksiąg małżeństw dla Suwałk (do roku 1919 i lata 1929-1935; brak niestety lat 1920-1928) i Jeleniewa (do 1934 r.) - nic nie znalazłem. Może był w latach 1920-1928 (księgi są w parafii Św. Aleksandra). Czy nie dałoby się określi w przybliżeniu (np. po urodzinach dzieci) kiedy ten ślub mógł mieć miejsce ? Też uważam za mało prawdopodobne, by był np. w kościele ewangelickim.
Marek
Moja babcia urodziła się w 1928r, jej siostra Elżbieta była starsza ale niestety nie wiem o ile. Prawdopodobnie 2, 3 lata
mjasion

Sympatyk

JoannaFurtak pisze: Moja babcia urodziła się w 1928r, jej siostra Elżbieta była starsza ale niestety nie wiem o ile. Prawdopodobnie 2, 3 lata
Zatem po pierwsze - sprawdzenie ksiąg z lat 1920-1928 w parafii św. Aleksandra w Suwałkach.
Marek
JoannaFurtak

mjasion pisze:Można na chybił trafił przejrzeć akty chrztu z Suwałk i okolicznych parafii (w szczególności z Jeleniewa) z pasujących lat. Na marginesach często zaznaczano fakt ślubu czy śmierci danej osoby. Jaki był rok urodzenia Józefy?
Marek
Dokładnie nie wiem- 1897 lub coś koło tego. Myląca jest druga Jozefa Mackiewicz ( żona brata mojego pradziadka ) także tutaj może być nieścisłość jakaś :/
Smuniewski

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Smuniewski »

Na ten wątek trafiłem szukając informacji na temat Józefy Czeruckiej. Od rodziny wiem że wyszła za mąż za Leona Czeruckiego, który zginął w 1940roku. Mieszkali w Warszawie. Mieli trzy córki: Nina (zmarła jako niemowlę) , Danutę i Elżbietę. Jedyna różnica to ta że była z domu Ajdukiewicz. Być może jest to ta sama osoba o której mowa wyżej. Jeżeli Panią interesuje więcej informacji proszę o odpowiedź
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”