Prośba o rozszyfrowanie skrótu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Klim_Jerzy

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Klim_Jerzy »

W wykazie poborowych do armii carskiej z 1914 roku występują skróty odnoszące się niższej rangi wojskowych. Oto one

м y о
с пис
м маст
маст с раз

Czy ktoś ma na to pomysł?
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

М у о /младший унтер офицер - młodszy podoficer.
Trzeba zerknac oryginal zeby sprobowac odczytac reszte skrotow.

Irena
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Co oznaczają skróty RL oraz APR?

Post autor: Kostkowski »

W publikacji: Ogólny wykaz księży... Tom 1, część 2 K-Ł
Pro memoria universo clero. Renata Kulik, Henryk Kulik
pod tym adresem:
https://www.rodzinakulik.eu/ogolny_wyka ... _2_k_l.pdf

znalazłem zapis:
1.324. Kostkowski Rajmund (RL) Dominikanin (przypis). Wikariusz parafii Biała (-31.12.1828-) {tu jest myślnik i nawias, nie wiem jak pozbyć się ikonki}, a w przypisie: APR Janów L/Biała, Księga zgonów, 1828.

Moje pytanie: co oznaczają skróty RL oraz APR?
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Co oznaczają skróty RL oraz APR?

Post autor: Krzysiek_ »

Zapewne odpowiednio: ryt łaciński, archiwum parafii rzymskokatolickiej.
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Co oznaczają skróty RL oraz APR?

Post autor: Kostkowski »

Krzysiek_ pisze:Zapewne odpowiednio: ryt łaciński, archiwum parafii rzymskokatolickiej.
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ksupera

Sympatyk

AAGN -

Post autor: ksupera »

Dzień dobry,
znalazłem publikację o rodzinnych stronach moich przodków. Jest to "Gmina Słupia. Zarys dziejów (1242-1945)" Jana Józefeckiego. Link do książki poniżej:
http://www.slupia.com.pl/wp-content/upl ... /zarys.doc

W publikacji tej są ciekawe dane liczbowe oraz nazwiska (!) mieszkańców ze spisów w XVIII wieku. Jako źródło podawane jest np.
AAGN, Inwent., sgn. B-158, k. 131-137
albo
AAGN, Inwent., sgn. B-150; Inventarium Ducatus Lovicien-
sis per Antonium Mathiam a Bogusławice Sierakowski conscriptum..
1767, sgn. B-153, k. 317-321.

Podobne źródła są w innej jego publikacji http://www.jozwik.org/bialyninhistoria.htm
np. AAGN, Inwent., Inwentarz Xięstwa Łowickiego przez ks. Józefa Bratkow-skiego kan. gnieźnieńskiego i krakowskiego spisany...1739, sgn. B-149, passim.

Czy dobrze zakładam, że chodzi o Archiwum Archidiecezji Gnieźnieńskiej? Przejrzałem ich stronę i próbowałem znaleźć cytowane źródła, ale bez rezultatu. Jeśli ktoś może podpowiedzieć, czy dobrze myślę (z tym skrótem) i czy jest jakiś sposób na zdalne przeszukiwanie zasobu (nie oczekuję oczywiście skanów), to będę wdzięczny za podpowiedź.

pozdrawiam
Krzysztof Supera
Bartek_M

Członek PTG
Adept
Kontakt:

AAGN -

Post autor: Bartek_M »

Tak, są w AAG, możesz zamówić zdjęcia. Sygnatura do zamówienia: A.Cap numer_jednostki, czyli np. dla sgn. B-150 będzie to A.Cap 150.
ksupera

Sympatyk

AAGN -

Post autor: ksupera »

Bardzo dziękuję!
Janusz_Dobrzynski

Sympatyk

Post autor: Janusz_Dobrzynski »

Proszę, jeśli ktoś wie, co oznacza skrót "A. Kapt. Z. Droh.", umieszczony w herbarzu przy informacji o nabyciu gruntów?

Czy może to być " akta kapituły ziemi drohickiej"?
Dziękuję.
Tad_waw

Sympatyk

Post autor: Tad_waw »

Sędzia Kaptu. Z. Drohic. Taki wpis widnieje na tej stronie --> https://pl.wikisource.org/wiki/Volumina ... a_Drohicka
Może to coś pomoże w rozszyfrowaniu tego skrótu w herbarzu?

Pozdrawiam, Tadeusz.
Awatar użytkownika
Rafał_Albiński

Sympatyk
Legenda

Post autor: Rafał_Albiński »

akta kapturowe ziemi drohickiej

Pozdrawiam
Korzeniewski_Jerzy

Sympatyk

Dopisek "dep." w spisie komunikujących

Post autor: Korzeniewski_Jerzy »

Witam,

W spisie przyjmujących komunię w Augustowie w 1805 r. przy nazwisku Jana Wasilewskiego znajduje się dopisek "dep." i staram się rozgryźć co to mogło znaczyć. Zazwyczaj przy nazwisku zaznaczano zawód/funkcję ew. stan społeczny lub miejsce w rodzinie (syn, córka, itd.), jednak tutaj jest tylko to "dep.". W latach wcześniejszych (1801,1802) Jan był określany jako gospodarz. Zastanawiam się nawet nad kierunkiem poszukiwań - czy jest to skrót jakiejś funkcji czy odniesienie do jakiegoś faktu kościelno-religijnego (w końcu jest to spis przyjmujących komunię św.) Kilka informacji o Janie - najprawdopodobniej był pochodzenia szlacheckiego, a przynajmniej tak określa go jego akt zgonu oraz tak były określane jego dzieci. W okresie przedrozbiorowym odgrywał jakąś rolę we władzach Augustowa - w latach 80 był gmińskim (skarbnikiem), a jego żona była córką ławnika. Tak więc może "dep." to jakiś deputowany, ale jeżeli tak to deputowany do czego? Jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Pozdrawiam Jerzy
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Re: Dopisek "dep." w spisie komunikujących

Post autor: Irena_Powiśle »

Korzeniewski_Jerzy pisze:Witam,

W spisie przyjmujących komunię w Augustowie w 1805 r. przy nazwisku Jana Wasilewskiego znajduje się dopisek "dep." i staram się rozgryźć co to mogło znaczyć. Zazwyczaj przy nazwisku zaznaczano zawód/funkcję ew. stan społeczny lub miejsce w rodzinie (syn, córka, itd.), jednak tutaj jest tylko to "dep.". W latach wcześniejszych (1801,1802) Jan był określany jako gospodarz. Zastanawiam się nawet nad kierunkiem poszukiwań - czy jest to skrót jakiejś funkcji czy odniesienie do jakiegoś faktu kościelno-religijnego (w końcu jest to spis przyjmujących komunię św.) Kilka informacji o Janie - najprawdopodobniej był pochodzenia szlacheckiego, a przynajmniej tak określa go jego akt zgonu oraz tak były określane jego dzieci. W okresie przedrozbiorowym odgrywał jakąś rolę we władzach Augustowa - w latach 80 był gmińskim (skarbnikiem), a jego żona była córką ławnika. Tak więc może "dep." to jakiś deputowany, ale jeżeli tak to deputowany do czego? Jestem otwarty na wszelkie sugestie.

Pozdrawiam Jerzy
Może wprost Deputat?
Należał do Deputacji szlacheckiej powiatu albo gubernii.
Korzeniewski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Korzeniewski_Jerzy »

Tylko że Augustów w 1805 to Prusy Nowowschodnie. No a deputacje to chyba tylko zabór rosyjski? (no chyba że gadam głupoty, to proszę niech ktoś mnie poprawi)

Jerzy
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 12:27 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”