Zegrze, czyli co zrobić z tą dziurą?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Darek08

Sympatyk

Re: Zegrze, czyli co zrobić z tą dziurą?

Post autor: Darek08 »

Można sprawdzić czy zachowały się księgi ludności stałej z tej miejscowości. Powinny znajdować się we właściwym archiwum państwowym w aktach ówczesnej gminy/miasta. Z reguły zachowane księgi zaczynają się od lat 60-70 XIX w., a więc mogą zawierać informacje z brakujących lat.

Pozdrawiam
Darek
winnicka

Sympatyk

Post autor: winnicka »

Mateuszu
W metrykach są alegaty do tego aktu małżeństwa ,jest tam akt zgonu Antoniny z Gronczewskich Kamińskiej.
Napisałam do Ciebie na pw, zobacz.
Ania Winnicka
adivip125

Post autor: adivip125 »

Skontaktowałem się z parafią w Zegrzu (parafia pw. św. Antoniego) i uzyskałem kiepskie informacje od księdza Proboszcza... Księgi uległy zniszczeniu (spalone) w czasie wojny kiedy stacjonowały tam wojska radzieckie. W parafii znajdują się tylko księgi częściowe z II wojny i powojenne. Pech... Po tej informacji pomyślałem, że czasem tworzy się księgi tzw. wtóropisowe / duplikaty, może coś takiego gdzieś się zachowało tylko gdzie jak nie w archiwum i nie w parafii...

Darek08 - dzięki za informację, spróbuję coś poszukać.

Pozdrawiam,
Adrian
matidran

Sympatyk

Post autor: matidran »

adivip125 pisze:Skontaktowałem się z parafią w Zegrzu (parafia pw. św. Antoniego) i uzyskałem kiepskie informacje od księdza Proboszcza... Księgi uległy zniszczeniu (spalone) w czasie wojny kiedy stacjonowały tam wojska radzieckie. W parafii znajdują się tylko księgi częściowe z II wojny i powojenne. Pech... Po tej informacji pomyślałem, że czasem tworzy się księgi tzw. wtóropisowe / duplikaty, może coś takiego gdzieś się zachowało tylko gdzie jak nie w archiwum i nie w parafii...

Darek08 - dzięki za informację, spróbuję coś poszukać.

Pozdrawiam,
Adrian
Adrian daj proszę znać jakby się okazało, że gdzieś są spisy ludności.
Pozdrowienia i powodzenia
Mateusz
Mazewski_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Mazewski_Tomasz »

Zachowały się spisy parafian zegrzyńskich z 1786 i 1787 r. https://apcz.umk.pl/czasopisma/index.ph ... 0.06/27139
Obecnie parafia Zegrze znajduje się w Woli Kiełpińskiej. Po sprzedaży Zegrza przez Radziwiłłów pod koniec XIX w. kościół parafialny przeniósł się do Woli Kiełpińskiej. Kościół w Zegrzu został przebudowany na cerkiew przez Rosjan.
W czasie wojny polsko-bolszewickiej toczyły się na tym terenie zacięte walki i wydaję mi się, że w tym czasie mogły zostać zniszczone akta. Po odzyskaniu niepodległości przebudowany ponownie na katolicki. Na tej stronie można zobaczyć jak wyglądał: http://muzeum.legionowo.pl/aktualnosci/ ... nowskiego/
Po wojnie ruiny kościoła ostały się do lat 80, gdy Jaruzelski kazał go zniszczyć

W Jadwisinie około 1867 urodził się mój pradziadek Albin Władysław Mazewski.
matidran

Sympatyk

Post autor: matidran »

Mazewski_Tomasz pisze:Zachowały się spisy parafian zegrzyńskich z 1786 i 1787 r. https://apcz.umk.pl/czasopisma/index.ph ... 0.06/27139
Panie Tomaszu, serdecznie dziękuję za ten spis. Już znalazłem swoją rodzinę, choć mam niezła zagwozdkę ze zmianami nazwiska. Wygląda na to, że Ludwik Kranc/Krońc stał się ostatecznie Ludwikiem Gronczewskim!
Jego syn w jednym akcie miał nazwisko Krunczewski.
pozdrawiam serdecznie
Mateusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”