Kś Franciszek Marzoń

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kowalik-Mirosław

Sympatyk

Kś Franciszek Marzoń

Post autor: Kowalik-Mirosław »

Ks. Franciszek Marzoń – Urodził się 27 września 1806 roku w Toszku, pow. gliwicki. Wyświęcony na kapłana przez J.E. ks. biskupa Josepha Knauera w dniu16 czerwca 1832 roku we Wrocławiu. Jego pierwszą samodzielną placówką była parafia p.w. św. Antoniego
w Tworogu.Proboszczem w Smogorzowie został ustanowiony 16 listopada 1843 roku.
W latach 1851 – 1860 pełnił obowiązki wicedziekana rychtalskiego. . Ks. Marzon został odznaczony orderem Rycerza Czerwonego Orła. W Smogorzowie pracował duszpastersko do 1871 roku. Dnia 24 stycznia 1871 roku został proboszczem w Dziadowej Kłodzie, gdzie przebywał do 1877 roku. Moje pytanie gdzie i w którym roku Kś Marzoń zmarł i został pochowany i czy Antoni Marzoń który był również proboszczem w Smogorzowie to jego brat? Chciałbym tu nadmienić że z Toszka,Wrocławia Smogorzowa i Dziadowej Kłody nie otrzymałem takiej odpowiedzi.Proszę o pomoc. Mirek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

" Antoni Marzoń, młodszy brat proboszcza Franciszka Marzonia" - nie wiem na ile to wiarygodna informacja. Pochodzi ze strony Stowarzyszenia Nasz Smogorzów, więc może wiedzą coś więcej?
https://pl-pl.facebook.com/120214035151 ... GLDLzUT7aR

https://smogorzow.pl/kontakt/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Kowalik-Mirosław

Sympatyk

Post autor: Kowalik-Mirosław »

Dziękuje za podpowiedź. Lecz do końca nie wiem czy byli braćmi. Informacje jakie dodatkowo otrzymałem kś. Antoni Marzoń ur 31.03.1827 w ? Kapłanem zostaje 22.06.1850 w Smogorzowie obejmuje parafię 05.03.1873 jego teczka znajduje się w A.A w Wrocławiu jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi na jego temat.
Mirek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”