Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurko
Witam serdecznie,
Poszukuje informacji na temat Kazimierza Węgłowskiego i jego rodziców urodzonego ok. roku 1880 w Korzec (parafia Korzec) syn Dominika Wegłowskiego i Marianny Kruczkowskiej. Kazimierz zmarł w 1938 roku w Warszawie.
Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam
Róża
Poszukuje informacji na temat Kazimierza Węgłowskiego i jego rodziców urodzonego ok. roku 1880 w Korzec (parafia Korzec) syn Dominika Wegłowskiego i Marianny Kruczkowskiej. Kazimierz zmarł w 1938 roku w Warszawie.
Pozdrawiam
Róża
Dzień dobry,
Poproszę o sprawdzenie w parafii Berezne i Kazimirka nazwisk: Jarmak/Jarmark, oraz Królikowski.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina
Poproszę o sprawdzenie w parafii Berezne i Kazimirka nazwisk: Jarmak/Jarmark, oraz Królikowski.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina
Poszukuję prababci Nadziei Wyruch z domu Jarmak / Kresy/ Berezne/Jarynówka
- Goś_Edmund

Jak przeszukam to dam znać .To dość dużo materiału do przeszukania. Niestety nie znalazłem takowych nazwisk i imion w parafii Łuckmatawu pisze:Dobry Wieczór Edmundzie,
Szukam aktu chrztu Władysława Tomaszewicza ur. ok.1820
i jego ojca Wincentego ur. ok 1775.
Szukam także aktu małżeństwa ww Wincentego z Józefą Lipińską.
Może będzie u ks. Żurka także akt chrztu Józefy Lipińskiej i jej akt zgonu na nazwisko Józefa Tomaszewicz.
Najprawdopodobniej chodzi o parafię Łuck, bo tam zmarł Wincenty Tomaszewicz w 1844 (ten akt zgonu mam).
Marta
Edmund
-
Mariusz_Kruger
- Goś_Edmund

-
AdamWoniakowski
-
AdamWoniakowski
- Goś_Edmund

Niestety parafia Korzec nie jest reprezentowana w tomach ks.ŻurkaRoza.sz pisze:Witam serdecznie,
Pozdrawiam
Róża
Edmund
Witam serdecznie,
Czy w Wykazie księdza Żurka znajdują się nazwiska Kajzer i de Roche z miejscowości
Annopol, Kulczyny, Międzyrzec. Okres 1770-1850.
Z góry dziękuje za pomoc.
Sławek
Czy w Wykazie księdza Żurka znajdują się nazwiska Kajzer i de Roche z miejscowości
Sławek
- Goś_Edmund

Znalazłem tylko Królikowskiego.Nessa pisze:Dzień dobry,
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina
Parafia Berezne:
Królikowski Józef, wdowiec, lat 48 (r.: Maciej i Wiktoria ze Żmudów) i Marianna z Olechów Lewandowska, wdowa; zw. mał. w 1897r. (1897/16)
Edmund
Panie Edmundzie bardzo dziękuję za pomoc
CI Królikowscy to moja odnoga chociaż nie bezpośrednio.
Ta moja prababcia mnie wykończy ;p ostatnia moja prośba na tę chwilę skoro nazwiska Jarmak nie ma w spisie, to może w tej parafii (Berezne) wystąpi nazwisko: Daniłło albo Bohm?
Według posiadanych danych Nadzieja Jadwiga/Matylda była córką Jana Daniłło i Heleny Królikowskiej. Występowała pod nazwiskami Jarmak/Jarmark/Bohm. Ur w 1887 albo 1895 w parafii Berezne..
Ta moja prababcia mnie wykończy ;p ostatnia moja prośba na tę chwilę skoro nazwiska Jarmak nie ma w spisie, to może w tej parafii (Berezne) wystąpi nazwisko: Daniłło albo Bohm?
Według posiadanych danych Nadzieja Jadwiga/Matylda była córką Jana Daniłło i Heleny Królikowskiej. Występowała pod nazwiskami Jarmak/Jarmark/Bohm. Ur w 1887 albo 1895 w parafii Berezne..
- Goś_Edmund

Annopol? - był tylko Anopol w parafii Torczyn, Kulczyny były w parafii Turzysk - brak tej parafii w tomach ks. Żurka. Międzyrzec to parafia Ostróg, ale był też Międzyrzec Korecki w parafii Korzec - tej brak w tomach. Znalazłem jedyny ślad w parafii Tuczyn:B_Wojczyk pisze:Witam serdecznie,
Sławek
Kajzer Ludwik (r.: Józef i Maria z Korczyńskich) i Aniela Bogucka; zw. mał. w 1882r. (1882/5).
Po przeszukaniu parafii Ostróg nic nie znalazłem.
Edmund
Parafia Korzec (być może jednak tylko jej część podlegająca pod kaplicę w Horodnicy) jest u ks. Żurka błędnie zapisana jako KorytnicaGoś_Edmund pisze:Niestety parafia Korzec nie jest reprezentowana w tomach ks.ŻurkaRoza.sz pisze:Witam serdecznie,
Pozdrawiam
Róża
Edmund
Akt ślubu Dominika Węgłowskiego i Marianny Kruczkowskiej 1875/24.
Podani są jeszcze rodzice Dominika: Franciszek i Marianna.
Sonia