Odcyfrowanie metryki po polsku (cz.3)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Roku Pańskiego Tysięcznego osiemsetnego trzydziestego pierwszego miesiąca lipca 18 dnia w Miasteczku Annopolu umarła urodzona Gertruda Kajsser z konwulsji, sakramentami opatrzona, po urodzonym niegdy Antonim Kajsser pozostała wdowa mająca od urodzenia lat 60 tegoż kościoła annopolskiego parafianka, zostawiła po sobie synów Tadeusza, Jana, Józefa, Filipa, Eliasza, córki dwie Antoninę i Mariannę, której zwłoki przez ....Justyna Januszkiewicza S.P (raczej nie jest to skrót od szanownego pana) profesora Gimnazjum Międzyrzeckiego, roku teraźniejszego m-ca lipca 20 dnia pogrzebane zostały na publicznych, parafialnych Mogiłach za Miastem...
(nie ma nazwiska panieńskiego)
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
Prośba o pomoc w odczytaniu kilku słów /j.polski
Najmocniej proszę o pomoc w odczytaniu z Aktu małżeństwa nr 36
(UMZ-1842 Łódź, Św. Trójca)
nazw miejscowości urodzenia obojga małżonków:
Johanna Gottlieba Henning (Gubernia Kaliska i dalej nie wiem ????) i
Pauline Worm ( Wielkie Księstwo Poznańskie - i nie wiem dalej ??) oraz jej
nazwiska rodowego - ( małżonki jego Elżbiety z ????).
Nie mogę też odczytać początku zdania przed podkreśloną "a Panną Pauliną Worm".
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =1&x=0&y=0
(UMZ-1842 Łódź, Św. Trójca)
nazw miejscowości urodzenia obojga małżonków:
Johanna Gottlieba Henning (Gubernia Kaliska i dalej nie wiem ????) i
Pauline Worm ( Wielkie Księstwo Poznańskie - i nie wiem dalej ??) oraz jej
nazwiska rodowego - ( małżonki jego Elżbiety z ????).
Nie mogę też odczytać początku zdania przed podkreśloną "a Panną Pauliną Worm".
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =1&x=0&y=0
Jest taki dział odcyfrowanie metryki po polsku
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... 1515.phtml
tam powinnaś zamieszczać tego typu prośby, w drodze wyjątku:
Nie mogę też odczytać początku zdania przed podkreśloną "a Panną Pauliną Worm". - ojciec jego już umarł -czy o ten początek chodziło?
młody urodzony we wsi Wólki
ona urodzona w Mieście Rogoźnie
z nazwiskiem Elżbiety może być trudniej Tuk, Tuch, Puk, Puch trochę inne P niż w Poznańskim, ale też inne T niż w Tysiąc
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... 1515.phtml
tam powinnaś zamieszczać tego typu prośby, w drodze wyjątku:
Nie mogę też odczytać początku zdania przed podkreśloną "a Panną Pauliną Worm". - ojciec jego już umarł -czy o ten początek chodziło?
młody urodzony we wsi Wólki
ona urodzona w Mieście Rogoźnie
z nazwiskiem Elżbiety może być trudniej Tuk, Tuch, Puk, Puch trochę inne P niż w Poznańskim, ale też inne T niż w Tysiąc
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
Bardzo dziękuję! To mój pierwszy post, obiecuję poprawę 
moderacja (elgra)
Zgodnie z Regulaminem nie twórz nowego tematu, staraj się kontynuować już istniejący.
Patrz: Poszukiwania -> Potrzebuję pomocy -> Przyklejone
moderacja (elgra)
Zgodnie z Regulaminem nie twórz nowego tematu, staraj się kontynuować już istniejący.
Patrz: Poszukiwania -> Potrzebuję pomocy -> Przyklejone
-
MonikaMaru

...w wsi Wólki w Guberni Kaliskiej z Jakuba i Karoliny małżonków Hennigów sukienników w Konstantynowie zamieszkałych, ojciec jego już umarł, a panną Paulyną Worm lat 17 mającą w Łodzi zamieszkałą, religii ewangelickiej, urodzoną w Księstwie Wielkim Poznańskim w Mieście Rogoźnie z Bogumiła Worm, szewca teraz nie znajomego zamieszkania i małżonki jego Elżbiety z Pechów w Konstantynowie zamieszkałej.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
Bardzo dziękuje za pomoc i odczytanie tej metryki.
Pozdrawiam.
Sławek
Pozdrawiam.
Sławek
sbasiacz pisze:Roku Pańskiego Tysięcznego osiemsetnego trzydziestego pierwszego miesiąca lipca 18 dnia w Miasteczku Annopolu umarła urodzona Gertruda Kajsser z konwulsji, sakramentami opatrzona, po urodzonym niegdy Antonim Kajsser pozostała wdowa mająca od urodzenia lat 60 tegoż kościoła annopolskiego parafianka, zostawiła po sobie synów Tadeusza, Jana, Józefa, Filipa, Eliasza, córki dwie Antoninę i Mariannę, której zwłoki przez ....Justyna Januszkiewicza S.P (raczej nie jest to skrót od szanownego pana) profesora Gimnazjum Międzyrzeckiego, roku teraźniejszego m-ca lipca 20 dnia pogrzebane zostały na publicznych, parafialnych Mogiłach za Miastem...