Poszukiwania rodziny Sudoł i Wyleżyńscy- Śląsk

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Patryk_Sudoł

Sympatyk

Poszukiwania rodziny Sudoł i Wyleżyńscy- Śląsk

Post autor: Patryk_Sudoł »

Witam
Poszukuję informacji o moich przodkach, konkretniej chodzi o Franciszka Sudoł i jego rodziców. Franciszek to mój pradziadek jego syn Andrzej urodzony w Będzinie (potem mieszkał w Zabrzu) 7 kwietnia 1957 to mój dziadek. Franciszek miał żonę Wandę Zofię Sudoł z domu Wyleżyńską jej rodzice to prawdopodobnie Jan i Maria (prawdopodobnie bo są to informację z MyHeritage do końca niezweryfikowane)
Proszę o jakiekolwiek informacje będę niezmiernie wdzięczny
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

"Jakiekolwiek informacje" musisz najpierw sam znaleźć, bo dane młodsze niż 100/80 lat nie są publiczne.
Franciszek Sudoł urodził się/wziął ślub/zmarł - daty, nazwy miejscowości znajdziesz w rodzinnych dokumentach, na cmentarzu, w Urzędzie Stanu Cywilnego. Może kuzynka seniorka ci pomoże?
To samo dotyczy jego żony.
Informacje z myheritage bywają prawdziwe, ale nie zawsze. Tylko w dokumentach znajdziesz fakty.

Jak się dowiesz, to może tu dopiszesz?
https://genealodzy.pl/modules.php?op=mo ... etter=Sudo
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Patryk_Sudoł

Sympatyk

Problem w tym, że jedyny dokument to akt chrztu Andrzeja, więcej nie ma ponieważ rozwiódł się z babcią ok lat 80. Kontaktu tamtą częścią rodziny nie ma więc i informacji brak. A co do Franciszka i Wandy myślę, że od ich śłubu mineło mogło minąć 80 lat. Jak zdobyć ich akt z Urzędu Stanu Cywilnego?
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

80/100 lat dotyczy upubliczniania. Ciebie - jako syna, wnuka, prawnuka - to ograniczenie nie dotyczy.
Ślub Franciszka odbył się w Będzinie tuż przed 1957?
Pytam, bo nie ma jednej ogólnopolskiej bazy, akty UMZ są przechowywane w danej parafii/gminie.
O akt ślubu wystąp do USC.
Możesz napisać do Będzina (epuap), ale radziłabym ci pójść do USC w twojej miejscowości i poradzić się na miejscu. Np. jak udowodnić, że jesteś najbliższym krewnym, jak wypełnić formularz. USC są połączone i przyjmują wnioski nie tylko dla swojej miejscowości.
Urzędnicy (zwykle urzędniczki) często są bardzo życzliwi i pomagają. Spotkałam taką, która przy mnie zadzwoniła do dwu innych USC i znalazła upragniony przeze mnie akt.
Powodzenia!
Krystyna
Patryk_Sudoł

Sympatyk

Nie mam informacji gdzie się odbył ślub ale bardzo prawdopodobne, że był to Będzin, ewentualnie Zabrze. A czy akt chrztu Andrzej będzie wystarczył do udowodnienia pokrewieństwa? Dziękuję za dużo pomocnych informacji, szczególnie, że dopiero zaczynam przygodę z genealogią.
Pozdrawiam
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
jestem za Zabrzem...dlaczego?
Nazwisko bardzo popularne w Zabrzu i Gliwicach...moje zdanie.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Pisałam:
radziłabym ci pójść do USC w twojej miejscowości i poradzić się na miejscu. Np. jak udowodnić, że jesteś najbliższym krewnym, jak wypełnić formularz
Krystyna
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kola16 »

Witam,
Mam w rodzinie Sudołów.
Siostra mojego dziadka wyszła za Sudoła ze Śląska. Zmarli w Stargadzie Szczecińskim.
Michał Sudoł i Wanda Sowińska. Małżeństwo około 1940 r.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”