Karpowicz Mikołaj szer. LWP 5ZPP

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

TomHa

Sympatyk

Post autor: TomHa »

Dzień dobry.
Poszukuję kontaktu z potomkami żołnierza jak w temacie lub pomocy przy określeniu kolejnego punktu zaczepienia, dzięki któremu będę mógł szukać dalej. Na tą chwilę poszukiwania stanęły w martwym punkcie.
Opiekuje się grobem żołnierza LWP, który jest pochowany na moim cmentarzu parafialnym, a który ostatnie dni spędził w gospodarstwie moich pradziadków. Tablica nagrobna przez ostatnie kilkadziesiąt lat informowała o pochowanym w tym miejscu żołnierzu NN. W ciągu roku wypracowałem z UW zmianę tej tablicy na właściwą.

W toku poszukiwania dokumentów historycznych odnaleźliśmy jeszcze jednego żołnierza tj M. Karpowicza, który zmarł dzień wcześniej i również pochowany jest na tym cmentarzu. Zakładamy, z dużym prawdopodobieństwem zostali pochowani razem. Nową tablicę UW wykona na obu żołnierzy.
Chcę odnaleźć tą rodzinę by wiedzieli, że grób ich dziadka nadal istnieje i ktoś o niego dba. Dane pochodzą z książki:
Księga Pochowanych Żołnierzy Polskich Poległych w II Wojnie Światowej

Mikołaj Karpowicz s. Kazimierza ur 1922 zm . 3.03.1945r. Niesułków C-Kat

Po kontakcie z PCK dowiedziałem się, że w latach 80 córka żołnierza o b. podobnych danych szukała pochówku ojca. Wtedy podała miejsce ur. jako m. Lachy ob. Miński (ob. Białoruś)
Być może Państwu uda się dać mi jakąś wskazówkę jak dalej szukać rodziny tego żołnierza? Z góry serdecznie dziękuję.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

1. To samo wydawnictwo podaje imię ojca jako Włodzimierz
za straty.pl
Źródło: Lewandowicz Leszek, Księga poległych na polu chwały: żołnierze Ludowego Wojska Polskiego polegli, zmarli z ran i zaginieni w czasie drugiej wojny światowej w latach 1943-1945, Warszawa, 1974

2. zerknij w
http://web.archive.org/web/201611050330 ... b_5_12.pdf
może
"Jednym z najbogatszych w materiały archiwalne o dość zasadniczym
znaczeniu dla poznania działalności jednostek zapasowych piechoty, jest zespÛł akt 5
zapasowego pułku piechoty. Akta tego pułku zgromadzone są w 57 jednostkach
archiwalnych. Stosunkowo mały procent stanowią akta kwatermistrzowskie.
Najwięcej akt wytworzonych zostało przez oddział personalny i kancelarię.
Oddział szkolenia zawiera 5 jednostek archiwalnych o pierwszorzędnym
znaczeniu. Występują tam rozkazy, sprawozdania i meldunki o stanie bojowym,
programy i plany szkolenia.
W kancelarii zachowało się wiele cennych materiałÛw archiwalnych, jak
rozkazy Naczelnego DowÛdztwa WP i DowÛdztwa 2 AWP w sprawach
organizacyjnych. Na uwagę zasługują rÛwnież rozkazy dzienne, dzięki ktÛrym można
bliżej poznać życie w pułku.
Najzasobniejszym w przekazy źrÛdłowe jest oddział personalny. Obok
ewidencji stanu stałego i zmiennego są tam wykazy byłych członkÛw AK, etaty,
wnioski awansowe i nominacyjne oraz meldunki o stratach osobowych pułku."

3. PCK powinno móc (a wręcz to statutowe zadanie Birua Poszukiwań) skontaktować się z osobą która zadał pytanie w latach 80 i podać kontakt do Ciebie (Tomaszu?) jako zainteresowanym/posiadającym nowe informacje.
Chyba, że już wtedy podali miejsce pochówku - wtedy można próbować sprawdzić czy kontaktowała się (z UW?)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
TomHa

Sympatyk

Czy te akta z punktu 2. mogą być zdigitalizowane i gdzieś udostępnione?

Dot. 3. Pani z PCK już wystąpiła do Mińska o więcej informacji o córce ale jak sama zaznaczyła to może potrwać miesiące. PCK podało wtedy córce inną miejscowość jako miejsce pochówku, gdyż córka podała, że ojciec służył w Armii Czerwonej, a masowy grób tych żołnierzy jest w tej innej miescowości i sugerując się tym podali jej złą informację.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Tomaszu(?)
@2 mogą być zdigitalizowane i udostępnione - może nawet bezpłatnie (ROWPiM, UW, inne etc). Ale to pytanie do WBH-CAW
@3 no i super:) a wiadomo czym się różniły dane w zapytaniu? może matka była? (większa szansa na dotarcie do małżeństwa rodziców niż do urodzenia zmarłego)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
TomHa

Sympatyk

Tak,Tomaszu :)
@3 Niestety nie wiem jakie to były różnice.
Szukałem jakiejś parafii w pobliżu m. Lachy ale z tym ciężko. Znalazłem jedną ale to w miarę nowo wybudowana cerkiew.

moderacja (elgra)
Tomaszu, zgodnie z Regulaminem podpisuj swoje posty nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”