Witam:)
w odpisie aktu małżeństwa siostry mojej babci znalazłam informację o rozwodzie, jest data wyroku, sygnatura i Sąd Wojewódzki w Poznaniu. Czy jest możliwy dostęp do akt rozwodowych? Jeśli tak, proszę o inf. gdzie?
Z kolei przy aktach meldunkowych z kolei brata mojej babci znalazłam informację o tym, że był poszukiwany przez policję przed wojną. Czy jest możliwe żebym gdzieś znalazła dokumenty z jakiego powodu był poszukiwany? Był wówczas zameldowany w Kaliszu, ale przebywał prawdopodobnie w Warszawie lub za granicami kraju. Jego dalsze losy znam, w Austrii został złapany i zamordowany w Dachau.
Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam, Agata
rozwód babci i poszukiwany przez policję - gdzie szukać?
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra
- ciekawoscpoznawcza

-
poz_marecki

rozwód babci i poszukiwany przez policję - gdzie szukać?
Witaj,pierwsze nie wiem,raczej Archiwum Państwowe w Poznaniu.
Drugie to gazety :Nazwisko i ewentualnie imię ale wtedy wszystko w cudzysłowiu i poszukiwania
w gazetach na stronie typu polona.pl,crispa.edu i tak dalej zaznaczając wyszukiwanie pełnotekstowe.
Pytałem kiedyś o wyszukiwarki pełnotekstowe ,ale nikt mi nie odpisał ,bo nikt nie używa,tak że musisz
sobie poszukać sama.
Drugi wariant to poszukaj mojego postu o albumie poszukiwanych za działalność komunistyczna i stamtąd
już tylko krok do reszty archiwum policyjnego sprzed wojny. Nazwisko wpiszesz i masz.
Ciekaw jestem czy znajdziesz coś na "szukajwarchiwach", użyj starej wersji ,nie tey z gov.pl
pozdrawiam
poz_marecki
Drugie to gazety :Nazwisko i ewentualnie imię ale wtedy wszystko w cudzysłowiu i poszukiwania
w gazetach na stronie typu polona.pl,crispa.edu i tak dalej zaznaczając wyszukiwanie pełnotekstowe.
Pytałem kiedyś o wyszukiwarki pełnotekstowe ,ale nikt mi nie odpisał ,bo nikt nie używa,tak że musisz
sobie poszukać sama.
Drugi wariant to poszukaj mojego postu o albumie poszukiwanych za działalność komunistyczna i stamtąd
już tylko krok do reszty archiwum policyjnego sprzed wojny. Nazwisko wpiszesz i masz.
Ciekaw jestem czy znajdziesz coś na "szukajwarchiwach", użyj starej wersji ,nie tey z gov.pl
pozdrawiam
poz_marecki
- ciekawoscpoznawcza

-
poz_marecki

- ciekawoscpoznawcza