Ociepka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Ociepka
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktów związanych z rodem Ociepka. Ród ten, śmiem twierdzić, wywodzi się z okolic Koziegłów - Siewierza i "rozproszył się" po Polsce i poza jej granicami wg. drzewa genealogicznego 1650 -1900 r.
Zebrane informacje posłużą do stworzenia mapy migracji a być może i monografii Ociepków.
Pozdrawiam
Teresa zd.Ociepka
Zebrane informacje posłużą do stworzenia mapy migracji a być może i monografii Ociepków.
Pozdrawiam
Teresa zd.Ociepka
Ociepka
Wiele osób o nazwisku Ociepka żyło na terenie parafii Łomna pod Warszawą.
Wystarczy wpisac to nazwisko w wyszukiwarce Geneszukacz.pl
Pozdrawiam
Jan
Wystarczy wpisac to nazwisko w wyszukiwarce Geneszukacz.pl
Pozdrawiam
Jan
Ociepka
Jan
Dziękuję za odpowiedź. Znam tą wyszukiwarkę. Mnie chodzi o nawiązanie kontaktu z potomkami tych rodów i opowieści o ich przodkach, ich zwyczajach, zawodach., co skłoniło ich do wyjazdu w odległe strony?
Miłego dnia.
Teresa
Dziękuję za odpowiedź. Znam tą wyszukiwarkę. Mnie chodzi o nawiązanie kontaktu z potomkami tych rodów i opowieści o ich przodkach, ich zwyczajach, zawodach., co skłoniło ich do wyjazdu w odległe strony?
Miłego dnia.
Teresa
- Mirek.Kozak

Ociepka
Najszybsza i najtansza droga do nawiazania takich kontaktow to nasza-klasa i facebook.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Parafie: Chodel, Karczmiska, Końskowola, Kazimierz Dolny, Opole Lubelskie, Wąwolnica, Wilków
Ociepka
A czy można gdzieś zobaczyć drzewo Ociepków od 1650 - 1900 r.?
Czy może jesteś w posiadaniu jakiś mertyk Ociepków z 1650 r.
np.z parafii Siewierz?
Podejrzewam, że osoby o nazwisku Ociepka na terenie parafii Łomna
żyły już w XVIII w. Można to sprawdzić w AP w Grodzisku Mazowieckim
przeglądając tan skorowidze do ksiąg metrykalnych par. Łomna z XVIII w.
Podejrzewam, że przedstawiciele tego rody przybyli na teren tej lub
sąsiednich parafii położonych w Puszczy Kampinowskiej w XVII czy XVIII i
tu żyli jako koloniści, włościanie, poddani, podobnie jak np. Mamajowie czy Milejowie.
Pozdrawiam
Jan
np.z parafii Siewierz?
tu żyli jako koloniści, włościanie, poddani, podobnie jak np. Mamajowie czy Milejowie.
Pozdrawiam
Jan
-
Róża_Natalia

Re: Ociepka
Ja mogę pomóc , u mnie jest to nazwisko niech pan do mnie napisze ,Mamaj_Jan pisze:A czy można gdzieś zobaczyć drzewo Ociepków od 1650 - 1900 r.?
np.z parafii Siewierz?
Pozdrawiam
Jan
-
Wieliczanka

Tadeusz Ociepka (1920-1978) – absolwent krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych. Dyrektor Zasadniczej Szkoły Zawodowej nazywanej „Metalówką” przekształconej w Zespół Szkół Mechaniczno-Elektrycznych. Był znanym artystą malarzem, związany z miastem Limanowa.
Anna
Anna
Mam w drzewie Józefa Ociepka c.Józefa i Anny Mamak ur. w Siekierczynie/Limanowej. Pozdrawiam Grażyna
Dzień dobry,
duża gałąź Ociepków jest w Parafii Koziegłówki (Śląskie). To tutaj w miejscowości Pińczyce i Zabijak jest ich kolebka. Z tego rodu wywodził się min. Wiesław Ociepka - Minister Spraw Wewnętrznych w latach 70, zginął w wypadku samolotowym. W Genetece są zindeksowane małżeństwa z tej parafii. Szukałam i nawiązałam kontakt z potomkami Ociepków z okolic Limanowej, Stryja na Ukrainie jak i w Łomnej ale wówczas nie udało nam się znaleźć wspólnych potomków. Może teraz, gdy więcej jest zindeksowanych akt coś uda się połączyć.
Pozdrawiam
Teresa z Ociepków
duża gałąź Ociepków jest w Parafii Koziegłówki (Śląskie). To tutaj w miejscowości Pińczyce i Zabijak jest ich kolebka. Z tego rodu wywodził się min. Wiesław Ociepka - Minister Spraw Wewnętrznych w latach 70, zginął w wypadku samolotowym. W Genetece są zindeksowane małżeństwa z tej parafii. Szukałam i nawiązałam kontakt z potomkami Ociepków z okolic Limanowej, Stryja na Ukrainie jak i w Łomnej ale wówczas nie udało nam się znaleźć wspólnych potomków. Może teraz, gdy więcej jest zindeksowanych akt coś uda się połączyć.
Pozdrawiam
Teresa z Ociepków
Ociepka
Teofil Ociepka - malarz mieszkał w Bydgoszczy i miał domek w Unisłwiu Pomorskim. Moja koleżanka w nim mieszka bo była z nim spokrewniona. Nazywa się Grażyna Podlewska. https://nk.pl/#profil/9232317/galeria