Poszukuję informacji nt. mojej prababki Marii Schiller zmarłej w Szczecinie 05.08. rok nieznany.
Będę wdzięczna za każdą pomoc
Pozdrawiam
Monika
Poszukuję rodziny Marii Schiller
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Poszukuję rodziny Marii Schiller
Ostatnio zmieniony wt 20 kwie 2021, 17:13 przez Moniq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
poszukuję rodziny Marii Schiller zd. Kasprowicz
Gdzie rodziły się dzieci tej pary i kiedy?
Skąd data urodzenia Marii ?
Możesz obdzwonić zarządy cmentarzy w Szczecinie i poprosić o sprawdzenie pochówku i daty śmierci. Może masz chociaż jakieś orientacyjne dane w zakresie lat.
Chociaż mają wyszukiwarkę ale jak ona działa ? W sensie jakie informacje wpisano. Jak zapisano nazwisko? - Schiller, Schiler, Szyler, Sziller etc
http://cmentarze.szczecin.pl/chapter_11975.asp
Skąd data urodzenia Marii ?
Możesz obdzwonić zarządy cmentarzy w Szczecinie i poprosić o sprawdzenie pochówku i daty śmierci. Może masz chociaż jakieś orientacyjne dane w zakresie lat.
Chociaż mają wyszukiwarkę ale jak ona działa ? W sensie jakie informacje wpisano. Jak zapisano nazwisko? - Schiller, Schiler, Szyler, Sziller etc
http://cmentarze.szczecin.pl/chapter_11975.asp
Zachowało się zdjęcie nagrobka prababki - można odczytać datę urodzenia oraz dzień i miesiąc śmierci - rok zasłonięty przez kwiatki ;(. Szacowany zakres dat 1950-1980. Wyszukiwarka nie działa na żadne opcje nazwiska.
Niestety nie wiem, czy grób jeszcze istnieje.
Pozdrawiam
Monika
Niestety nie wiem, czy grób jeszcze istnieje.
Pozdrawiam
Monika
Ostatnio zmieniony wt 20 kwie 2021, 17:14 przez Moniq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Ale to bez znaczenia. Ktoś siedział i wklepywał do bazy kolejne nazwiska. Błąd możliwy. Za to data śmierci zapewne prawidłowa (przynajmniej rocznikowo). Zadzwoń do USC w Szczecinie i zapytaj albo wystąp o odpis aktu zgonu. Nie sądzę żeby wielość rodzajów pisowni tego nazwiska była skutkiem tego, że zmarli nosili różne choć podobnie brzmiące nazwiska. Może ktoś dyktował a inny wpisywał. Opcji dużo ale za to trop dość konkretny jest.
Na forum na Ty jesteśmy (taka konwencja) chyba, że masz coś przeciwko
Na forum na Ty jesteśmy (taka konwencja) chyba, że masz coś przeciwko