Zwracam się z uprzejmą prośbą o tłumaczenie aktu darowizny między Wojciechem / Albertem synem Łukasza Zawistowskiego a Łukaszem synem Stanisława Świerczewskiego z dnia 16 lipca 1781
Interesują mnie przede wszystkim informacje o Łukaszu Świerczewskim, zwłaszcza miejsce zamieszkania / pochodzenia
Akt darowizny dotyczy gruntów w Zawistach Nadbużnych i Zawistach Podleśnych
Link do skanu:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... ffbf7eb5c2
Interesujący mnie wpis: prawy, dolny róg skanu, zaczyna się od słów "Nobilis Albertus..."
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Adam
Księga grodzka nurska wieczysta 16.07.1781 OK
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
skoczek1995

Księga grodzka nurska wieczysta 16.07.1781 OK
Ostatnio zmieniony pn 08 lut 2021, 19:28 przez skoczek1995, łącznie zmieniany 1 raz.
-
skoczek1995

Księga grodzka nurska wieczysta 16.07.1781
Czy jest coś co mogę zrobić, żeby ułatwić tłumaczenie?
Nie wiem, na ile będzie to pomocne, ale do zamieszczonego powyżej aktu skierował mnie ten akt intromisji:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... c9374d7836
Nie wiem, na ile będzie to pomocne, ale do zamieszczonego powyżej aktu skierował mnie ten akt intromisji:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ska ... c9374d7836
-
skoczek1995

Uprzejmie ponawiam swoją prośbę o tłumaczenie lub informacje, co ułatwiłoby to tłumaczenie
Jeszcze raz z góry dziękuję,
Adam
Jeszcze raz z góry dziękuję,
Adam
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 22 times
- Kontakt:
N. Wojciech syn zm. Łukasza Zawistowskiego, dziedzic z Zawistów Nadbużnych, darowuje N. Łukaszowi synowi zm. Stanisława Świerczewskiego również stamtąd:
a) na polu obecnie jarym 1 zagon roli, od drogi brukowanej pułtuskiej do potoku, między miedzami N. Macieja Zawistowskiego i N. Wawrzyńca Dłuskiego,
b) na miejscu zwanym Łąg 1 zagon jary roli, od parowu na 2 staje do parowu, między miedzami N. Macieja Zawistowskiego i sukcesorów po zm. N. Janie [?] Zawistowskim,
w dobrach Zawisty Nadbużne,
c) nadto 1 zagon roli, od Glinek na 1 staj do Uwrocia, między miedzami Michała Dłuskiego i sukcesorów po zm. N. Antonim Niemiera,
w dobrach Zawisty Podleśne, na miejscu zw. Kapuśniska.
a) na polu obecnie jarym 1 zagon roli, od drogi brukowanej pułtuskiej do potoku, między miedzami N. Macieja Zawistowskiego i N. Wawrzyńca Dłuskiego,
b) na miejscu zwanym Łąg 1 zagon jary roli, od parowu na 2 staje do parowu, między miedzami N. Macieja Zawistowskiego i sukcesorów po zm. N. Janie [?] Zawistowskim,
w dobrach Zawisty Nadbużne,
c) nadto 1 zagon roli, od Glinek na 1 staj do Uwrocia, między miedzami Michała Dłuskiego i sukcesorów po zm. N. Antonim Niemiera,
w dobrach Zawisty Podleśne, na miejscu zw. Kapuśniska.
-
skoczek1995