udało mi się ustalić los Adolfa Potasza, brata Prababci Żony, z którym straciła kontakt jak zostali sierotami z rodziny Bieżeńców w Czelabińsku.
W 1940 roku na chwile odzyskali kontakt (mam dwa listy), ale potem znów się urwał.
Adolf zostal zmobilizowany w listopadzie 1941 roku, walczył w obronie Moskwy, a potem ruszył z 238 Batalionem Inżynieryjno-Saperskim na Zachód.
Zginął 15 stycznia 1945 roku koło Serocka - akta pokazują, że został pochowany w Zabłociu wraz z 2 innymi członkami jego oddziału. Czy został potem przeniesiony do Kleszewa? Nie wiem niestety, bo nie mam jeszcze listy tych zidentyfikowanych, ale też nie mam informacji, żeby taka ekshumacja miała miejsce. Szukam informacji wśród serockich historyków.
W każdym razie zaskakującą informacją było, że informację o jego śmierci przekazano żonie. w 1940 roku nie miał żony, więc musiał między kwietnie 1940 a listopadem 1941 roku się ożenić. Udało mi się ustalić, że mieszkali: obwód Moskiewski, rejon Ramieński, wieś Safonowo dom nr 106
udało mi się także ustalić, że 23 lutego 1945 powiadomiono żonę Łabutinę Marię Aleksandrę.
Gdzie szukać i czy da się w ogóle ustalić ich ślub? w jakich archiwach Rosyjskich? I czy jest szansa, dowiedzieć się, czy mieli dziecko? Jeżeli tak to chciałbym prześledzić jego losy - bo może uda mi się dotrzeć.
Znalazłem Władysława Adolfowicza Potasza w 1971 roku na Łotwie, ale rozstrzał dość duży - samo Potasz i Adolfowicz jest dość rzadkie, ale znam dwóch Adolfów Potaszów z podobnego rocznika.
bede wdzieczny za jakakolwiek radę