Dzień dobry!
Zwracam się z prośbą o tłumaczenie krótkiego dopisku na akcie urodzenia jednego z dzieci i ewentualnie jego znaczenia prawnego w tamtych czasach. Akt jest z roku 1894 a dopisek dotyczy ojca dziecka i odnosi się do roku 1920. Sprawa dotyczy Górnego Śląska. W aktach urodzenia innych dzieci, takiego dopisku nie zrobiono.
Z góry dziękuję za pomoc.
https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/SlV ... nDIJazeq77
Pozdrawiam
Joasia
dopisek na akcie urodzenia
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Czajka_Asia
-
Czajka_Asia
Dziękuję bardzo. To potwierdza moje przypuszczenia. Tak myślałam, tylko nie byłam pewna, czy dobrze rozumiem brzmienie zapisku.
Może chodzić o spolszczenie nazwiska, bo brzmiało ono później Kokot, chociaż z drugiej strony już przed rokiem 1920 jeden z synów, który był klerykiem używał właśnie tej formy nazwiska ... a z kolei drugi, którego podczas II wojny światowej wcielono do Wehrmachtu nosił nazwisko Kokotz i dopiero po wojnie w latach 50-tych nazwisko zostało zmienione na Kokot.
Takie to pokręcone dzieje
.
Faktem, jest że miejscowość, w której ta rodzina zamieszkiwała w wyniku Plebiscytu przypadł Polsce.
Może chodzić o spolszczenie nazwiska, bo brzmiało ono później Kokot, chociaż z drugiej strony już przed rokiem 1920 jeden z synów, który był klerykiem używał właśnie tej formy nazwiska ... a z kolei drugi, którego podczas II wojny światowej wcielono do Wehrmachtu nosił nazwisko Kokotz i dopiero po wojnie w latach 50-tych nazwisko zostało zmienione na Kokot.
Takie to pokręcone dzieje
Faktem, jest że miejscowość, w której ta rodzina zamieszkiwała w wyniku Plebiscytu przypadł Polsce.