"Cmentarz Powązkowski"- Stanisław Szenic

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Piotrze,

nazwisko Kędzierski w indeksie nie występuje.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Danuta_Stojek pisze:W tomie pierwszym St. Szenica " Cmentarz Powązkowski 1790 - 1850 w indeksie osób jest wspomniany FRANCISZEK MIANOWSKI, syn zmarłego w 1822 r. Antoniego Wincentego Mianowskiego.Czy o tego Franciszka Ci chodzi, Kuba ?

Pozdrawiam,
Dana
Witam,

nie jestem pewien czy ten Franciszek Mianowski to ten "mój", chyba nie :(
Szukam Franciszka Mianowskiego zmarłego 1822-09-19 w W-wa, syna Macieja (?) ożenionego z Katarzyną Kiewłowicz, primo voto Duszewska. Do kilku lat temu istniała na Powązkach płyta nagrobkowa z jego nazwiskiem.

Pozdrawiam,
Kuba
Danuta_Stojek

Sympatyk
Adept

Post autor: Danuta_Stojek »

nie jestem pewien czy ten Franciszek Mianowski to ten "mój", chyba nie Sad
Szukam Franciszka Mianowskiego zmarłego 1822-09-19 w W-wa, syna Macieja (?) ożenionego z Katarzyną Kiewłowicz, primo voto Duszewska. Do kilku lat temu istniała na Powązkach płyta nagrobkowa z jego nazwiskiem.

Pozdrawiam,
Kuba

Rzeczywiście Kuba, to są dwie rożne osoby.

Pozdrawiam , Dana
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Kuba64 pisze:
Danuta_Stojek pisze:W tomie pierwszym St. Szenica " Cmentarz Powązkowski 1790 - 1850 w indeksie osób jest wspomniany FRANCISZEK MIANOWSKI, syn zmarłego w 1822 r. Antoniego Wincentego Mianowskiego.Czy o tego Franciszka Ci chodzi, Kuba ?

Pozdrawiam,
Dana
Witam,

nie jestem pewien czy ten Franciszek Mianowski to ten "mój", chyba nie :(

Pozdrawiam,
Kuba
Witaj Kubo,

zapewne znane Ci są dwie wzmianki o Twoim Franciszku Kasawerym Mianowskim - pierwsza informująca o pogrzebie (22.09.1822 r.), druga jest krótkim wspomnieniem przy okazji śmierci innego obywatela noszącego to samo nazwisko.
Na wszelki wypadek podaję numery KW, w których powyższe informacje znajdziesz na pierwszych stronach: 227/1822 oraz 235/1822.
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication?id=24121&tab=3

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam Aneto,

bardzo dziękuję za informacje. Wzmiankę w KW nr. 227 z 1822 roku faktycznie odnalazłem. Nie wiedziałem nic jednak o tej w KW nr. 235 :o
Dzisiaj (sobota) server dlibra nie jest dostępny, spróbuję ją ściągnąć jutro.

Pozdrawiam,
Kuba
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Kubo,

chyba jakiś większy problem jest z tym serwerem - w każdym razie nie działa od wczesnego sobotniego ranka :(

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witaj Anetko,
I ja miałabym prosbę. Na Powązkach pochowani są moi przodkowie od strony ojca (i po mieczu i po kądzieli). Moi pradziadkowie Piotr i Rozalia z Glebów Kulwieciowie oraz Adam i Czesława z Babińskich Steccy. Leżą tam ich dzieci i dzieci tych dzieci, ale brakuje mi jednego grobu - pierworodnego syna Adama i Czesławy Steckich - Jerzego. Zmarł w Warszawie w 1896 roku, juz po śmierci swego ojca, więc logika nakazywałaby pochowanie go w grobie razem z ojcem, a tu nic.

Czy mogłabyś sprawdzić czy w indeksie nie występują moje nazwiska, a zwłaszcza STECKI.

Będę Ci bardzo wdzięczna
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witaj Małgosiu,

w indeksie książki występuje wyłącznie Antoni Stecki, którego biogram cytuję poniżej.
Nie ma poza nim innych Steckich, podobnie jak i Kulwieciów.
25 czerwca 1908 roku zmarł w wieku 75 lat ANTONI STECKI, współwłaściciel firmy Simon i Stecki i jednej z bardziej znanych winiarni-restauracji w Warszawie przy Krakowskim Przedmieściu. Przetrwała do początków okupacji hitlerowskiej. Pogrzeb odbył się 29 czerwca z kościoła dolnego Św. Krzyża
Pozdrawiam serdecznie

Aneta
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Dziękuję bardzo.
Jak na złość nie ma on-line metryk zgonu ze Św. Krzyża z 1908 r i nie wiem czy ten Stecki ma cokolwiek wspólnego z moimi.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Leokadia1981

Nieaktywny

Post autor: Leokadia1981 »

......
Ostatnio zmieniony ndz 18 sty 2015, 21:28 przez Leokadia1981, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Witam serdecznie,

nazwisko Lickindorf / Lickendorf nie występuje, natomiast nazwisko Karpiński owszem.

Książka zawiera biogram WINCENTEGO KARPIŃSKIEGO, zmarłego 22 czerwca 1906 r. w Ciechocinku, aptekarza i przemysłowca. Był seniorem farmaceutów warszawskich. Wincenty Karpiński urodził się 5 sierpnia 1829 r. w Wiszenkach, wsi położonej w powiecie krasnostawskim. Był żonaty z Wandą Kamelską. Mieli czterech synów i trzy córki. Syn Franciszek odziedziczył aptekę i wytwórnię wód mineralnych. Henryk Teodor był inżynierem. Córka Zofia poślubiła Władysława Lepperta. Pogrzeb odbył się 26 czerwca z kościoła Św. Karola Boromeusza na Powązkach.

Z kolei w biogramie JULIANA WIENIAWSKIEGO (JORDANA) jest wzmianka o Natalii Karpińskiej.
Natalia Karpińska (1844-1875) była pierwszą żoną Juliana Wieniawskiego (Jordana), ziemianina, dyrektora Warszawskiego Towarzystwa Wzajemnego Kredytu, literata. Małżeństwo doczekało się 5 dzieci. Córka Maria Pia poślubiła znanego malarza Franciszka Eysmonda, syn Antoni, dziedzic ojcowskiego majątku Chlewnia, był w okresie 20-lecia międzywojennego ministrem przemysłu i handlu oraz prezesem zarządu Powszechnego Banku Związkowego.

Pozostałe osoby noszące nazwisko Karpiński/-ka to osoby wymienione w biogramie Wincentego Karpińskiego.

Jeśli będzie Pani zainteresowana pełną treścią któregoś z biogramów (podałam tylko fragmenty), proszę o kontakt.

Pozdrawiam,
Aneta
Kasiasylwestrzak

Post autor: Kasiasylwestrzak »

Proszę o kontakt 728595822
KamilFadygowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: KamilFadygowski »

Witam, prośba o sprawdzenie nazwiska Fadygowski.

Pozdrawiam
Kamil
mateuszh

Sympatyk

Post autor: mateuszh »

Dobry wieczor,

Nie znalazlem w indeksach żadnego z 3 tomów nazwiska Fadygowski

Mateusz
Artsanon

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Artsanon »

Mateuszu,
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Rembertowski.
Dziękuję.

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”