Witam serdecznie,
Bardzo proszę o pomoc w odgadnięciu czy i jakie mogło być polskie brzmienie litewskiego nazwiska
Venckunas, w żeńskiej wersji Venckuniene, Venckunaite, Venckunyte
Zupełnie nie umiem wymyślić, choć bardzo możliwe, że nie miało wersji spolonizowanej (bądź rodowicie polskiej) i tak jak w indeksach występuje mogło brzmieć wyłącznie jako:
Wienckunas lub Więckunas.
Ale chciałabym się upewnić, bo utknęłam i nie wiem czego i jak szukać.
Venckunas - nazwisko litewskie, jak po polsku?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Zapytam na forum na facebooku 
Odpowiedź:
Węckun, Węckunowa, Węckunowna. Ale może też być: Wenckun, Wenskun z końcówką -as.
Odpowiedź:
Węckun, Węckunowa, Węckunowna. Ale może też być: Wenckun, Wenskun z końcówką -as.
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Mikołaj Korgol-Sowiński
Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Dzięki.
W pierwszej chwili myślałam, że może Więckiewicz, ale to by było Venckevicius.
Czyli powinno być w męskiej wersji Wienckunas, Węckunas lub Wienckun, Węckun.
No to poszukam po sieci, może znajdę tego Jerzego, lekarza, urodzonego gdzieś w okolicach Kowna w 1920r, a który w 1946 roku wyemigrował do USA jako Jurgis Venckunas.
W pierwszej chwili myślałam, że może Więckiewicz, ale to by było Venckevicius.
Czyli powinno być w męskiej wersji Wienckunas, Węckunas lub Wienckun, Węckun.
No to poszukam po sieci, może znajdę tego Jerzego, lekarza, urodzonego gdzieś w okolicach Kowna w 1920r, a który w 1946 roku wyemigrował do USA jako Jurgis Venckunas.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć