Karol Włodarski - parafia Klembów ?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mahakali

Sympatyk

Post autor: mahakali »

Próbuję zlokalizować Karola i Franciszkę Włodarskich.

Ich syn Kacper Włodarski ur w 1812 r.
żonaty z Anną Marianną zd, Grudzinską oraz
Marianną zd Kowalską, ślub w 1857 w Klembowie.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

Skan aktu ślubu https://ibb.co/Pwc8D4W

W akcie podano miejsce urodzenia Kacpra czarno na białym 'w Krusinie'
Szanowni forumowicze sugerują że to chodzi o Krusze koło Klembowa. Problem w tym że ani tam, ani w innych Krusinach w Polsce nie znalazłem aktu urodzenia Kacpra ani ślubu jego rodziców czyli Karola i Franciszki.

:?: :?: :?: :| :| :|
Ostatnio zmieniony wt 16 lut 2021, 15:09 przez mahakali, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Włodarski
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

Może we wsi Krusznie. Ksiądz nie napisał parafii więc to jest w parafii Klembów. Jest wieś Krusze na północny wschód od Klembowa. Ponieważ nie ma aktów to i nie ma w Genetece tego nazwiska . W dostępnym roczniku 1890 w aktach ur. przeczytałam nazwy wsi i tak znalazłam wieś Krusze a ksiądz odmienił nazwę wsi we wsi Krusznie. Niestety nie ma nigdzie wczesnych roczników z Klembowa i to jest problem. Nie było" czarno na białym" w Krusinie więc trochę trzeba było trochę poszukać. Miłych i owocnych poszukiwań
Pozdrawiam Irena
Jawoszek_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Jawoszek_Elzbieta »

Parafia Lipno (kujawsko-pomorskie). Akt ślubu nr 3 z 1830r: Kacper Włodarski syn Karola i Franciszki i Anna Szumańska c. Jakuba i Katarzyny. Sprawdź, może to twój Kacper a jego pierwsza żona to była Szumańska a nie Grudzińska.
Kacper w 1857r był ekonomem. Tacy ludzie przemieszczają się. Nie musiał urodzić się w Klembowie. A Lipno to było kiedyś w województwie warszwskim. No i w kujawsko-pomorskim jest jakiś Kruszyn. Nie mówię, że tam urodził się Kacper, ale ...
Elżbieta
Irena_Skuła

Sympatyk

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
To nie ten Kacper ten miał 22 lata to ur. około 1808 r. Ja myślę że to wszystko odbywało się w parafii Klembów ale gdzie są te wczesne roczniki , może w jakimś archiwum . Kacper śl . 1857 - lat 45 to ur. 1812r. Trzeba napisać do archiwum i poprosić o akt ur. z Klembowa w latach 1811-1813
Irena
Jawoszek_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Jawoszek_Elzbieta »

Ja się nie upieram. Ale wiek Pana młodego z aktu małżeństwa w 1857 mógł być podany na oko (jak to często bywało). 1808 czy 1812 - to niewielka różnica. Autor posta zrobi jak chce. Ja bym w swoich własnych poszukiwaniach nie pominęła tego tropu.Za dużo zbieżności imion.
Ponadto, mam zindeksowane małżeństwa z Klembowa (urodzeń niestety nie) z lat 1797 - 1810. Sprawdziłam, nazwiska Włodarski nie ma, ani po stronie pana młodego ani panny młodej. W zindeksowanych metrykach Klembowa też nie ma nazwiska Włodarski wcześniej. Jest zgon Anny i ślub Kacpra w 1857, a wcześniej żadnego Włodarskiego.
Moje przeczucie jest takie, że Kacper nie pochodził z Klembowa, nie urodził się w tej parafii.
Elżbieta
Irena_Skuła

Sympatyk

Ja tez się nie upieram ale jest tam napisane ur. w Łagiewnikach, w Radomicach z wyrobku utrzymujący się lat 22 , rodzice nie żyją.
Irena
mahakali

Sympatyk

Dzięki za podpowiedzi. Równiez bralem pod uwage trop z Lipna kolo Torunia. Jest sporo podobienstw ale są tez poważne róznice.
1: Kacper syn Karola i Franciszki. ur. 1812 w Krusznie, mąż Anny Grudzinskiej (c. Stanisława i Barbary)
2: Kacper syn Karola i Franciszki. ur. 1808 w Łagiewnikach, Radomice, Lipno, mąż Anny Szumańskiej.

Dodatkowym argumentem za jest akt slubu Wojciech Włodarski i Aniela Arasin, Radzymin pow Wołomiński 1871, a tam takie oto dane:

Młody: Wojciech Włodarski, kawaler, cieśla, am. w mieście Radzymin, ur. w we wsi Radomice w parafii i powiecie lipnowskim, syn Kaspra i zmarłej Anny zd. Krauze małż. Włodarskich, lat 27,

Dodam ze synowie Kacpra również oprócz Klembowa mieszkali w Radzyminie.

Więc mam 2 mozliwe miejsca urodzenia Kacpra i 3 żony o imieniu Anna... Trudno powiedziec czy to zbieg okolicznosci...
Krzysztof Włodarski
Irena_Skuła

Sympatyk

Krzysztofie , kapiesz nam tak informacjami i szukamy na ślepo.
W parafii Klembów ksiądz napisał w ur. w Krusznie i sugestie były , że to wieś koło Klembowa . Ale ksiądz podał parafię Kruszno i tam jest wieś Łagiewnikii i to by pasowało do aktu śl 1830/3 Kacper lat 22 to ur. 1808 r ale akty w par. Kruszno są od 1 maja 1808 r. i od tego dnia przez dalsze roczniki nie ma ur. Kacpra . Czyli ur. się przed majem 1808 r , a zmienne nazwisko Anny tak może być ,inne w akcie ur. czy małż. a inne które używała. W tamtych latach to częste. Anna Szumańska córka Jakuba i Katarzyny a Ty podajesz Anna Grudzińska córka Stanisława i Barbary. Może to druga żona , może Anna Szumańska zmarła. Skąd masz imiona rodziców Anny Grudzińskiej Czyli masz dostęp do akt z Klembowa
Irena
mahakali

Sympatyk

Nie mam aktu ślubu Anny Grudzinskiej, czekam na jej akt zgonu:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=

Z tego uwag do indeksu (47 lat) wynika r. ur 1808, więc przyjęłem ze to moze byc ta Marianna, ur w Guminie:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

Przyznaję, ze troche mnie poniosło i to wcale nie musi byc ta sama osoba, tym bardziej ze nie mam jeszcze aktu zgonu.
Krzysztof Włodarski
Irena_Skuła

Sympatyk

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query Tu jest zapis aktu ur. Kacper Włodarczyk ur. 1807/1
(prawie na końcu księgi) to jest chyba Twój Kacper ale w Łagiewnikach nie ma aktu zg. jego rodziców do czasu jego ślubu .Być może ta parafia i ta wieś to tylko czasowe miejsce pobytu rodziny. Są to trudne poszukiwania bo w Genetece prawie nic nie ma. Anna Szumińska lat 20 córka Jakuba ur. i zamieszkała w Radomicach to nie ta z Gumina
Powodzenia Irena
Irena_Skuła

Sympatyk

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Przepraszam ale poprzedni link wkleił się zły.Ten chyba już dobrze. To jest rejestr urodzonych 1687-1808. Ale wpisz sobie w Geneteke w woj. Kujawsko pomorskie Kacper Włodarczyk ( nie Włodarski) to w urodzonych będą te dane
Może ur. się 6 stycznia kiedy patronem jest Kacper
Irena
Irena_Skuła

Sympatyk

Odnalazłam akt ur. Wojciech Adam Włodarski 26.03.1842/37 ojciec lat 34 matka Anna z Kruzów napisane niewyraźnie można odczytać z Krauzów
23.06.1836/63 ur. Jan - matka Anna z Kruzińskich., matka chrzestna Franciszka Kruzińska
14.05.1840/66 ur. Rozalia - matka Anna z Kruzińskich lat 31 chrzestna- Fr. Kruzińska , Karol Kruziński - świadek
Na przełomie lat 1700/1800 w czasie kształtowania się nazwisk chłopskich niektórzy mieli oprócz nazwiska dziedzicznego inne zawołania lub używali innego nazwiska (może po matce)
Ksiądz zapisał w akcie ślubu Anna Szumańsk a ona była niepiśmienna i nawet nie wiedziała jak zapisano.
Kacper znał ją jako Kruzińska i tak podawał przy ur. dzieci . Ksiądz czasem tak odmieniał nazwiska kobiet że bardzo je zmieniał
Jak otrzymasz akt zg. Anny Grudzińskiej to okaże się ,że to ta sama Anna .Zgłaszający podał Kruzińska a zapisujący usłyszał Grudzińska
Zgon często zgłaszali sąsiedzi i może też dobrze nie wiedzieli. Tu zgadza się nawet wiek.
Kruzińska a Grudzińska brzmi bardzo podobnie
Takie są moje rozważania
Pozdrawiam Irena
Irena_Skuła

Sympatyk

Jest jeszcze akt ur. 16.09.1831/76 ur Marianna - matka Anna z Kruzów
5.11.1833/122 ur. Katarzyna - matka Anna z Kruzińskich
I tu nazwiska wyraźnie napisane , tylko u Wojciecha zamazane.
Irena
mahakali

Sympatyk

Re: Karol Włodarski - parafia Klembów ?

Irena_Skuła pisze:Jest jeszcze akt ur. 16.09.1831/76 ur Marianna - matka Anna z Kruzów
5.11.1833/122 ur. Katarzyna - matka Anna z Kruzińskich
I tu nazwiska wyraźnie napisane , tylko u Wojciecha zamazane.
Irena
Irena, dziękuje ogromnie za pomoc! Mam ten akt slubu Wojciecha i jest własnie Anna Krauze, więc z Grudzinską mi sie nie kleiło. Do teraz. Czyli anna Szumanska, Krauze i Grudzińska to ta sama Anna. Ponownie dzieki!
Krzysztof Włodarski
Irena_Skuła

Sympatyk

Re: Karol Włodarski - parafia Klembów ?

Cieszę się że pomogłam , chciałam odszukać akt urodzenia Anny ale niestety nie ma tego rocznika a szkoda bo są te lata prowadzone ładnie opisowo. W roczniku 1808-1810 są akta ur. do kwietnia 1809 . Na końcu tej księgi jest karta tytułowa "Akta urodzenia 1809/1810" i nic więcej . Inna księga to rok 1810 ale od maja. Tak że Anna ur. się w okresie od kwietnia 1809 do maja 1810. Były by wtedy dane jej rodziców.

Pozdrawiam Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”