Szanowni Państwo,
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w temacie, gdzie (oprócz AD-Drohiczyn) mogę znaleźć spisy ludności i książki adresowe (z informacjami o indywidualnych osobach) z tych konkretnych miejsc:
- 1880-1930: Żery-Pilaki, Perlejewo parafia
- 1905-1935: Perlejewo wieś, Perlejewo parafia
- 1930-1947: Ciechanowiec (parafia Trójcy Przenajświętszej)
Ponadto, interesują mnie spisy podatkowe/ludności z imionami gospodarzy z parafii Ostrożan i Perlejewa między latami 1789-1880.
Pytam, ponieważ staram się zaplanować moją pierwszą wizytę w AD-Drohiczyn. Dziękuję serdecznie z góry za pomoc!
Pozdr.
Mateusz
Perlejewo/Ciechanowiec, 20. wieku:Spisy ludności?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
jamiolkowski_jerzy

Perlejewo/Ciechanowiec, 20. wieku:Spisy ludności?
A konkretnie o jakie spisy chodzi? Spisy parafian spowiadających się i przyjmujących komunię świętą? Bo innych bym w AD nie oczekiwał. Przed wyjazdem radziłbym zapytać czy w ogóle są bo z praktyki innych parafii wiem , że z tym może być różnie.
Tak samo niejasne jest pytanie o spisy podatkowe. Z wskazanych lat znam tylko jedną taryfę podatku podymnego z 1791 roku. O późniejszych taryfach podatkowych, z czasów zaborów nie słyszałem, a przynajmniej- jak mi się wydaje – nie zachowały się w zasobach polskich archiwów.
Tak samo niejasne jest pytanie o spisy podatkowe. Z wskazanych lat znam tylko jedną taryfę podatku podymnego z 1791 roku. O późniejszych taryfach podatkowych, z czasów zaborów nie słyszałem, a przynajmniej- jak mi się wydaje – nie zachowały się w zasobach polskich archiwów.