Zakłady Fotograficzne.., wykazy fotografów..

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Stare fotografie, Zakłady Fotograficzne, wykazy fotograf

Post autor: Markus »

Joanna_Januszewska pisze:Witam,
mam ten wykaz. Mogę przesłać na maila.
Joanna
W takim razie - poproszę :)
Z góry bardzo dziękuję!

EDIT: Ten wykaz jest świetny, znalazłem dokładnie to, czego szukałem. Jeszcze raz bardzo dziękuję.

Pozdrawiam,
Markus
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

Witam!
prosze tez o ten wykaz fotografow !!!
pozdrawiam beatabistram[at]freenet.de
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Zadam pewnie bardzo głupie pytanie. Ale trudno. Mam zdjęcia i mam fotografów. W jakim stopniu mi to ułatwia poszukiwania? Co mogę z tym zrobić? Po co poszukującemu wykaz fotografów? Czy mogę zacieśnić poszukiwania? Czy są jakieś katalogi? Stare klisze?
Odpowiedzcie mi, proszę.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Grot_Witold

Sympatyk

Post autor: Grot_Witold »

Witam
Proszę o wykaz fotografów i zakładów fotograficznych Królestwa Polskiego i Litwy do 1918 roku. Interesuję się fotografią z XIX wieku. Zbieram informacje o o nieistniejących zakładach fotograficznych.
Witek
Ostatnio zmieniony pt 24 maja 2013, 12:50 przez Grot_Witold, łącznie zmieniany 1 raz.
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Podpinam się pod pytanie Joli Kozak.W czym taki wykaz może pomóc?Chyba tylko osobom zainteresowanym historią fotografii. Gdyby gdzieś był magazyn starych klisz ze starych zakładów fotograficznych-o,to byłaby gratka.
Pozdrawiam,Ewa
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Dzien dobry, tez uprzejmie prosze o przeslanie tego wykazu.
Agnieszka moyra777 malpa gmail.com
Awatar użytkownika
Piętka_Jacek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Piętka_Jacek »

Prosze o ten wykaz na pieja2 małpa wp.pl

Dziękuję Jacek
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Post autor: elżbieta »

Witam
Proszę o "Wykaz fotografów i zakładów fotograficznych Królestwa Polskiego i Litwy do 1918r"
Mój mail: ezegarlicka[at]wp.pl
Z góry dziękuję Elżbieta
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

"Kronika Warszawy" nr 2/2009
M. Sikorska "Reklamy warszawskich zakładów fotograficznych w drugiej połowie XIX wieku"

pozdrawiam - tomek
Joanna_Januszewska

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Januszewska »

Witam,
właśnie wysłałam maile z wykazem do wszystkich, którzy ostatnio go zamówili.

Moyra777 - chyba coś nie tak jest Twoim adresem, bo mail wrócił.

Joanna
Awatar użytkownika
beatabistram

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: beatabistram »

Witam!
wielkie dzieki .pozdrawiam beata
Pozdrawiam Beata.
P.S
Ważne!!! : Proszę edytować pierwszy post i w temacie dopisywać: ok. Dotyczy tylko działu tłumaczeń.
http://www.moremaiorum.pl/odczytywac-ni ... uby-zgony/
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Po co wykaz fotografów genealogowi ?
Dla mnie np. znajomość adresu zakładu, który na starym zdjęciu nie zawsze bywa widoczny ma wymiar sentymentalny. Pomaga odnaleźć miejsca, gdzie bywali moi przodkowie, by upamiętnić ważne chwile w ich życiu - ślub, chrzest etc.
Genius loci - to jest to !
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
jolakp

Sympatyk

Post autor: jolakp »

Witam
Śledzę ten temat ponieważ sama posiadam kilka starych zdjęć rodzinnych. Zdjęcia piękne zrobione w sepii, wszyscy pięknie ubrani, dostojni (może jechali kilka kilometrów żeby je zrobić). Nie znam ich z imion ale wiem, że to mój ród. Tak jak pisała Aneta, nazwa zakładu ma dla mnie wymiar sentymentalny, ale nie tylko - pozwala mi zawęzić obszar moich poszukiwań genealogicznych.
A tak w ogóle to fotografia rodzinna zeszła "na psy".
Kiedy zaproponowałam zrobienie rodzinnej fotografii w zakładzie fotograficznym(najbliższych 5 osób) to dalej wolę nie pisać, spróbujcie w Waszych domach.
Pozdrawiam
Jola
JanKontek

Sympatyk
Mistrz

Post autor: JanKontek »

Informacje o zakładach i ich historii są bardzo pomocne przy datowaniu fotografii. Dzięki nim można określić datę z dokładnością do 3-5, a czasami nawet 1-2 lat. Oprócz obrazu na fotografii jest mnóstwo innych informacji o czasie jej powstania. Są to: napisy firmowe, adresy siedziby i filli, nazwy ulic (też się zmieniały), numeracja domów (hipoteczna lub policyjna), informacje o nagrodach na wystawach, numery telefonów, format zdjęcia, grubość kartonika, ozdoby, kolor fotografii itp.
Miałem problem innego typu. Nie udało mi się wśród najblizszej rodziny znaleźć oryginału zdjęcia moich dziadków z ok. 1917 roku. Wszyscy mają kopię i nikt nie wie w jakim zakładzie i w jakim mieście je wykonano. Przez klika lat szukałem zdjęcia z identycznymi meblami i tłem, aż mi się udało. Teraz mam inny problem. Nie wiem dlaczego dziadkowie zrobili sobie zdjęce w Grudziądzu skoro mieli bliżej inne zakłady fotograficzne.
Pozdrawiam serdecznie
Janek

PS. Również poproszę o wykaz zakładów mój mail: jkon1[at]interia.pl
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Może nie na temat, ale zawsze ciut. :-)
Nie mogłam znaleźć aktu chrztu (urodzenia) mojej Babci. Miałam datę, miejsce urodzenia. I co się okazało. W rozmowie z najstarszą osobą z rodziny dowiedziałam się, że zaprzęgało się furkę i jechało do zaprzyjaźnionego księdza w całkiem w inne miejsce.
Może u Ciebie fotograf był zaprzyjaźniony? Spokrewniony? Spowinowacony? A może było jakieś rodzinne święto?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”