Ukraina - indeksowanie, kto i co
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Dubiczyńska_Maria

Ukraina - indeksowanie, kto i co
Stworzyłam nowy wątek dla osób zajmujących się indeksacją metryk z Ukrainy. Dobrze byłoby wpisywać tu aktualnie opracowywane parafie i informacje o ich zakończeniu, że by nie stwarzać sytuacji, że dwie osoby biorą się za jedną parafię z tego samego okresu, co mi się akurat przydarzyło.
Dział: "Zasoby w trakcie indeksowania" nie jest systematycznie uzupełniany, a wpisując tutaj odciążymy administratora.
Myślę, że wobec ogromnego napływu metryk on-line z Ukrainy wątek porządkujący będzie przydatny dla indeksujących
Aktualnie indeksuję:
Archiwum w Żytomierzu
fond 178-51-339
dekanat kijowsko-wasylkowski
UMZ Biała Cerkiew, Stawiszcze i Wasylów
Dział: "Zasoby w trakcie indeksowania" nie jest systematycznie uzupełniany, a wpisując tutaj odciążymy administratora.
Myślę, że wobec ogromnego napływu metryk on-line z Ukrainy wątek porządkujący będzie przydatny dla indeksujących
Aktualnie indeksuję:
Archiwum w Żytomierzu
fond 178-51-339
dekanat kijowsko-wasylkowski
UMZ Biała Cerkiew, Stawiszcze i Wasylów
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
- marcin_kowal

- Kontakt:
wątek tylko informacyjny
Ostatnio zmieniony wt 02 mar 2021, 21:19 przez marcin_kowal, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
-
ewa_marciniak

- Podziękował: 1 time
Re: Ukraina - indeksowanie, kto i co
Czy nie jest to aby wina samych indeksujących? Tych, którzy biorą się za indeksowanie bez sprawdzenia i bez uzgodnienia z administratorem kto i co?Dubiczyńska_Maria pisze: Dział: "Zasoby w trakcie indeksowania" nie jest systematycznie uzupełniany, a wpisując tutaj odciążymy administratora.
Albo robią indeksację zarezerwowanego materiału nie pytając się czy może ktoś już tego nie opracował lub jest w trakcie?
Raczej zastanowiłabym się czy, przy tak dużym napływie materiału, nie należałoby dokonać podziału bazy indeksów ukraińskich, tak, jak np. może funkcjonować Warszawa wyodrębniona z mazowieckiego. Z dodatkowym administratorem oczywiście
Tworzenie jakiegoś dodatkowego wątku dla indeksujących Ukrainę uważam za chybiony. Nie miałby żadnej mocy wiążącej indeksujących a tylko wprowadzałby zamęt i niepewność, czy gdzieś tam, na 28 stronie już ktoś nie napisał, że z chęcią zindeksowałby taki np. Leszczyn, którym też mogłabym być zainteresowana.
Rezerwacja, jaka jest, jest dobra i pożyteczna ale musi być konsekwentnie stosowana i bezwzględnie przestrzegana.
Marciniak
-
Dubiczyńska_Maria

Prosiłabym nie umieszczać w tym wątku komentarzy, tylko informację o indeksowanych aktualnie metrykach z Ukrainy
Maria
-
Kasia_Marchlińska

Ja bym się wzięła za Motowiłowkę. Indeksy wysyłałabym i do geneteki i do metryki-wołyn.
ДАК_фонд_312,_опис_1._справа_86._1864_рік._Метрична_книга_католиків_Васильківського_повіту
lata 1865,1865,1866,1869,1871,1880
Kasia Marchlińska
ДАК_фонд_312,_опис_1._справа_86._1864_рік._Метрична_книга_католиків_Васильківського_повіту
lata 1865,1865,1866,1869,1871,1880
Kasia Marchlińska
Ostatnio zmieniony czw 04 mar 2021, 06:35 przez Kasia_Marchlińska, łącznie zmieniany 1 raz.
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
-
Dubiczyńska_Maria

Kasiu napisz skąd te metryki, z jakiego fondu, które lata będziesz robić?Kasia_Marchlińska pisze:Ja bym się wzięła za Motowiłowkę. Indeksy wysyłałabym i do geneteki i do metryki-wołyn.
Kasia Marchlińska
Maria
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 14 times
Tylko dla jasności: sam wątek oczywiście może być pomocny dla wymiany informacji między osobami zainteresowanymi indeksacją Ukrainy, ale informowanie tutaj, że ktoś coś indeksuje lub zamierza indeksować, nie zwalnia z konieczności dokonania zgłoszenia administratorowi Ukrainy, że chce się indeksować dany zasób. Tylko takie zgłoszenie administratorowi oznacza rezerwację materiału, tzn. pierwszeństwo w jego zindeksowaniu przed kimkolwiek innym. Administrator wpisuje rezerwację w zakładce "Zasoby w trakcie indeksowania" i tam można sobie to sprawdzić. Oczywiście jak ktoś mu to na maila zgłosi.
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Nie rozumiem zasadności informowania na forum co kto indeksuje z Ukrainy kiedy funkcjonuje zakładka zasoby w trakcie indeksacji.
Ostatnio dość dużo indeksuję właśnie z Ukrainy i zawsze kiedy zamierzam wziąć nową parafię sprawdzam w zasobach i zgłaszam indeksację, a współpraca z nowym Adminem układa mi się bardzo dobrze. Nie wyobrażam sobie , że za każdym razem miałbym wchodzić na forum i szukać wątku Ukraina – indeksowanie.
Jedynymi mankamentami jest to, że wiele rezerwacji ma już kilka lat ( spotkać można trzyletnie i starsze ) oraz to, że są osoby , które zarezerwowały taki zakres materiału , że ja bym indeksował to przez kilka dobrych lat.
Korzystając z okazji chciałbym spytać czy ktoś spotkał mapę Ukrainy z podziałem na obwody i poszczególne parafie ? Znam bazę miejscowości kresowych ale nie o to mi chodzi .
Ostatnio dość dużo indeksuję właśnie z Ukrainy i zawsze kiedy zamierzam wziąć nową parafię sprawdzam w zasobach i zgłaszam indeksację, a współpraca z nowym Adminem układa mi się bardzo dobrze. Nie wyobrażam sobie , że za każdym razem miałbym wchodzić na forum i szukać wątku Ukraina – indeksowanie.
Jedynymi mankamentami jest to, że wiele rezerwacji ma już kilka lat ( spotkać można trzyletnie i starsze ) oraz to, że są osoby , które zarezerwowały taki zakres materiału , że ja bym indeksował to przez kilka dobrych lat.
Korzystając z okazji chciałbym spytać czy ktoś spotkał mapę Ukrainy z podziałem na obwody i poszczególne parafie ? Znam bazę miejscowości kresowych ale nie o to mi chodzi .
Ostatnio zmieniony śr 03 mar 2021, 20:24 przez gz1411, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz