Ukraina - indeksowanie, kto i co

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Ukraina - indeksowanie, kto i co

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Stworzyłam nowy wątek dla osób zajmujących się indeksacją metryk z Ukrainy. Dobrze byłoby wpisywać tu aktualnie opracowywane parafie i informacje o ich zakończeniu, że by nie stwarzać sytuacji, że dwie osoby biorą się za jedną parafię z tego samego okresu, co mi się akurat przydarzyło.
Dział: "Zasoby w trakcie indeksowania" nie jest systematycznie uzupełniany, a wpisując tutaj odciążymy administratora.
Myślę, że wobec ogromnego napływu metryk on-line z Ukrainy wątek porządkujący będzie przydatny dla indeksujących

Aktualnie indeksuję:
Archiwum w Żytomierzu
fond 178-51-339
dekanat kijowsko-wasylkowski
UMZ Biała Cerkiew, Stawiszcze i Wasylów
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

wątek tylko informacyjny
Ostatnio zmieniony wt 02 mar 2021, 21:19 przez marcin_kowal, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 1 time

Re: Ukraina - indeksowanie, kto i co

Post autor: ewa_marciniak »

Dubiczyńska_Maria pisze: Dział: "Zasoby w trakcie indeksowania" nie jest systematycznie uzupełniany, a wpisując tutaj odciążymy administratora.
Czy nie jest to aby wina samych indeksujących? Tych, którzy biorą się za indeksowanie bez sprawdzenia i bez uzgodnienia z administratorem kto i co?
Albo robią indeksację zarezerwowanego materiału nie pytając się czy może ktoś już tego nie opracował lub jest w trakcie?

Raczej zastanowiłabym się czy, przy tak dużym napływie materiału, nie należałoby dokonać podziału bazy indeksów ukraińskich, tak, jak np. może funkcjonować Warszawa wyodrębniona z mazowieckiego. Z dodatkowym administratorem oczywiście :mrgreen: :!:

Tworzenie jakiegoś dodatkowego wątku dla indeksujących Ukrainę uważam za chybiony. Nie miałby żadnej mocy wiążącej indeksujących a tylko wprowadzałby zamęt i niepewność, czy gdzieś tam, na 28 stronie już ktoś nie napisał, że z chęcią zindeksowałby taki np. Leszczyn, którym też mogłabym być zainteresowana.

Rezerwacja, jaka jest, jest dobra i pożyteczna ale musi być konsekwentnie stosowana i bezwzględnie przestrzegana.

Marciniak
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Prosiłabym nie umieszczać w tym wątku komentarzy, tylko informację o indeksowanych aktualnie metrykach z Ukrainy
Maria
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Ja bym się wzięła za Motowiłowkę. Indeksy wysyłałabym i do geneteki i do metryki-wołyn.

ДАК_фонд_312,_опис_1._справа_86._1864_рік._Метрична_книга_католиків_Васильківського_повіту

lata 1865,1865,1866,1869,1871,1880
Kasia Marchlińska
Ostatnio zmieniony czw 04 mar 2021, 06:35 przez Kasia_Marchlińska, łącznie zmieniany 1 raz.
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Kasia_Marchlińska pisze:Ja bym się wzięła za Motowiłowkę. Indeksy wysyłałabym i do geneteki i do metryki-wołyn.
Kasia Marchlińska
Kasiu napisz skąd te metryki, z jakiego fondu, które lata będziesz robić?
Maria
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Michał_Zieliński »

Tylko dla jasności: sam wątek oczywiście może być pomocny dla wymiany informacji między osobami zainteresowanymi indeksacją Ukrainy, ale informowanie tutaj, że ktoś coś indeksuje lub zamierza indeksować, nie zwalnia z konieczności dokonania zgłoszenia administratorowi Ukrainy, że chce się indeksować dany zasób. Tylko takie zgłoszenie administratorowi oznacza rezerwację materiału, tzn. pierwszeństwo w jego zindeksowaniu przed kimkolwiek innym. Administrator wpisuje rezerwację w zakładce "Zasoby w trakcie indeksowania" i tam można sobie to sprawdzić. Oczywiście jak ktoś mu to na maila zgłosi.
Pozdrawiam,
Michał
hagna11

Sympatyk
Adept

Post autor: hagna11 »

Ja robię Brajłów/Brahiłów za lata 1902-1917, pozdrawiam serdecznie ! Może kiedyś, dzięki indeksującym znajdę moich przodków, na razie niestety muszę uzbroić się w cierpliwość...
gz1411

Sympatyk
Tytan

Post autor: gz1411 »

Nie rozumiem zasadności informowania na forum co kto indeksuje z Ukrainy kiedy funkcjonuje zakładka zasoby w trakcie indeksacji.
Ostatnio dość dużo indeksuję właśnie z Ukrainy i zawsze kiedy zamierzam wziąć nową parafię sprawdzam w zasobach i zgłaszam indeksację, a współpraca z nowym Adminem układa mi się bardzo dobrze. Nie wyobrażam sobie , że za każdym razem miałbym wchodzić na forum i szukać wątku Ukraina – indeksowanie.
Jedynymi mankamentami jest to, że wiele rezerwacji ma już kilka lat ( spotkać można trzyletnie i starsze ) oraz to, że są osoby , które zarezerwowały taki zakres materiału , że ja bym indeksował to przez kilka dobrych lat.
Korzystając z okazji chciałbym spytać czy ktoś spotkał mapę Ukrainy z podziałem na obwody i poszczególne parafie ? Znam bazę miejscowości kresowych ale nie o to mi chodzi .
Ostatnio zmieniony śr 03 mar 2021, 20:24 przez gz1411, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzegorz
marikott

Sympatyk

Post autor: marikott »

i ja z chęcią obejrzę taką mapę. Mariola
Awatar użytkownika
KonradM

Administrator Geneteki
Ekspert

Post autor: KonradM »

gz1411 pisze:Nie rozumiem zasadności informowania na forum co kto indeksuje z Ukrainy kiedy funkcjonuje zakładka zasoby w trakcie indeksacji.
Dokładnie, jeśli jest chętny do indeksacji to powinien poinformować milem.

Pozdrawiam
Konrad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”