Pawłowicz z Warszawy/Cieksyna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

ksymenapawlowicz

Sympatyk

Post autor: ksymenapawlowicz »

Witam serdecznie Państwa,

Jestem wnuczką zmarłego Mariana Pawłowicza, który urodził się w Cieksynie. Był synem Stanisława Pawłowicza i Anny Pawłowicz z domu Pyrzyńska. Niestety, nie mam szerszej wiedzy na temat, kiedy moi pradziadkowie się urodzili, kiedy pobrali. Szukam dalszej rodziny - buduję drzewo genealogiczne na serwisie Myheritage.com.

Jeżeli jest ktoś, kto wie coś na temat wyżej wymieniony osób bardzo proszę o kontakt: ksymena.pawlowicz[AT]gmail.com

Pozdrawiam,

Ksymena
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

Wszystko jest w Genetece i Genbazie. Ślub Stanisława i Anny 6.02.1910/9 Ceksyn
Ojciec Stanisława to
Paweł Pawłowicz syn Walentego i Barbary Lewandowskiej ur. 1837/59 , śl.18.11.1878/21
I tak dalej , tylko trzeba poświęcić trochę czasu na szukanie. W aktach ślubu są wszystkie dane
Pozdrawiam Irena
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Re: Pawłowicz z Warszawy/Cieksyna

Witam Pani Ireno,

Bardzo dziękuję za odzew. Mam nadzieję, że to są Ci których szukam, chociaż wątpię by w tej miejscowości dwie różne rodziny o tych samych danych. Niestety, nie umiem jeszcze nawigować po tej stronie, dziękuję raz jeszcze!

Ksymena

Irena_Skuła pisze:Wszystko jest w Genetece i Genbazie. Ślub Stanisława i Anny 6.02.1910/9 Ceksyn
Ojciec Stanisława to
Paweł Pawłowicz syn Walentego i Barbary Lewandowskiej ur. 1837/59 , śl.18.11.1878/21
I tak dalej , tylko trzeba poświęcić trochę czasu na szukanie. W aktach ślubu są wszystkie dane
Pozdrawiam Irena
Irena_Skuła

Sympatyk

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=232402
To pierwszy dostępny akt ślubu - Michał Walenty Pawłowicz i Barbara Lewandowska 2.02.1824/3 Gawłowo parafia Cieksyn. Jak wejdziesz w Metryki - mazowieckie - pow. nowodworski i w USC Cieksyn od 1662-1825 to w aneksach w roku 1824 odszukasz załączniki do aktu 3 i tam znajdziesz akt ur. Michała Walentego- 28.09.1801r i akt zg. jego matki Marianny ze Szmigasiewiczów- 7.071806r lat 30. akt zg. Kazimierza - 10.04.1820/40 lat 50 Zebry Falbogi parafia Gzy.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2833722 akt ur Barbary Lewandowskiej - 25.11.1808r.
Ich syn to Paweł ur. 27.05.1837/59 Gawłowo - znajdziesz w Metrykach. i dalej szukasz aktu ślubu
Pawła 1 - 1860/6 2 - 1857/42 i tak dalej
Irena
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Pani Ireno,

Czy jest możliwość zobaczenia tych dokumentów na familysearch bez posiadania konta? Bardzo dziękuję za objaśnienia jak nawigować po tej stronie.

Pozdrawiam,

Ksymena

Irena_Skuła pisze:https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=232402
To pierwszy dostępny akt ślubu - Michał Walenty Pawłowicz i Barbara Lewandowska 2.02.1824/3 Gawłowo parafia Cieksyn. Jak wejdziesz w Metryki - mazowieckie - pow. nowodworski i w USC Cieksyn od 1662-1825 to w aneksach w roku 1824 odszukasz załączniki do aktu 3 i tam znajdziesz akt ur. Michała Walentego- 28.09.1801r i akt zg. jego matki Marianny ze Szmigasiewiczów- 7.071806r lat 30. akt zg. Kazimierza - 10.04.1820/40 lat 50 Zebry Falbogi parafia Gzy.
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2833722 akt ur Barbary Lewandowskiej - 25.11.1808r.
Ich syn to Paweł ur. 27.05.1837/59 Gawłowo - znajdziesz w Metrykach. i dalej szukasz aktu ślubu
Pawła 1 - 1860/6 2 - 1857/42 i tak dalej
Irena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Arek_Bereza »

metryki z Cieksyna są tu na tej stronie
https://metryki.genealodzy.pl/pow-222
i nie trzeba się logować. Znacznie wygodniejsze do przeglądania niż familsearch :)
Irena_Skuła

Sympatyk

W ostatnim wpisie źle spojrzałam i podałam 1857/42 to jest akt ur, Marcjanny Dąbrowskiej a śl. Pawła i Marcjanny to 18.11.1878/21 , niestety po rosyjsku . Od 1868 akty są po rosyjsku. Na FS tylko po zalogowaniu. W Genbazie z AP warszawa bez logowania
Paweł Pawłowicz wdowiec lat 40 syn zmarłych Walentego i Barbary ur. w Gawłowie mieszkający w Cieksynie
Marcjanna Dąbrowska panna lat 21 ur. Borków par. Cieksyn (4.04.1857/42) i tam przy rodzicach zostająca córka Pawła i Józefy z Wiśniewskich małż. Dąbrowskich
syn Stanisław ur. 1.03.1884/19 Cieksyn
Marcjanna zg. 20.08.1894/41 lat 35 - wdowiec Paweł
Paweł zg. 25.05.1902/28 lat 67 wdowiec po Mariannie
Stanisław Pawłowicz lat 25 syn zmarłych Pawła i Marianny robotnik
Anna Pyrzyńska lat 21 córka zmarłego Jana i żyjącej Pauliny z Falboskich przy matce w Cieksynie zamieszkała na gospodarstwie i tu urodzona
ślub 6.02.1910/9
dzieci Helena ur.31.01.1911/16 i Stanisława ur. 7.05.1914/54 (dopisek w akcie - śl.31.12.1948)
teraz jeszcze rodzina Pyrzyńskich
Irena
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Panie Arku,

Dzięki wielkie za podpowiedzi!
Arek_Bereza pisze:metryki z Cieksyna są tu na tej stronie
https://metryki.genealodzy.pl/pow-222
i nie trzeba się logować. Znacznie wygodniejsze do przeglądania niż familsearch :)
Irena_Skuła

Sympatyk

Tak ale ślubu z 1824/3 w Metrykach nie ma są tylko aneksy ( też bardzo ważne) a na FS był. i dlatego trzeba szukać wszędzie ale w metrykach bardzo wygodnie.
Irena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Aneksy do tego ślubu z 1824 są kluczowe, bo tylko w odpisie możesz zobaczyć te akty chrztu lub w sumariuszu na fs (tylko zapis) - ale odpis jednak daje najpełniejszy obraz, możesz zobaczyć jak akt chrztu przodków wyglądał (w sensie treści)
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =1908&y=85
i następne strony
To miło, że już tu dotarłaś ale samodzielne poszukiwania dają większą satysfakcję
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Panie Arku,

Dziękuję bardzo za odzew na moim wątku. Jako, że jestem z Warszawy to nie ma dla mnie problemu podjechać do Cieksyna i okolic, pójść na cmentarz i dowiedzieć się kiedy zmarli, kiedy się urodzili. W parafiach wyciągnąć metryki narodzin i na nie spojrzeć, chociaż niewiadomo co z RODO...kwestia też pandemii. Jestem na stypendium naukowym za granicą, więc jest to coś odłożone w przyszłość, mam nadzieję, że niedaleką.

Niestety, gubią mnie już niektóre informacje - ale myślę, że z pomocą mamy się odplącze, bo dostałam wiele cennych informacji oraz wskazówek.

Ksymena
Arek_Bereza pisze:Aneksy do tego ślubu z 1824 są kluczowe, bo tylko w odpisie możesz zobaczyć te akty chrztu lub w sumariuszu na fs (tylko zapis) - ale odpis jednak daje najpełniejszy obraz, możesz zobaczyć jak akt chrztu przodków wyglądał (w sensie treści)
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... =1908&y=85
i następne strony
To miło, że już tu dotarłaś ale samodzielne poszukiwania dają większą satysfakcję
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

jesteśmy tu na "Ty" (taka konwencja) ale możemy stosować "formy" :)
jak widzisz nie trzeba jechać, wszystko jest online i jeszcze indeksy są (to już prawie jak podróż autostradą wygodnym autem z kierowcą). Po prostu powoli i samodzielnie rób swoje (jak to robić już chyba widzisz) :)
ksymenapawlowicz

Sympatyk

W takim układzie, dziękuję Arku za pomoc. :) Jednak mimo iż, wszystko znajduje się online to i tak fajnie byłoby odwiedzić "swoje" miejsca. Idzie mi całkiem nieźle, na dzień dzisiejszy 113 osób w drzewie genealogicznym na myheritage :))
Arek_Bereza pisze:jesteśmy tu na "Ty" (taka konwencja) ale możemy stosować "formy" :)
jak widzisz nie trzeba jechać, wszystko jest online i jeszcze indeksy są (to już prawie jak podróż autostradą wygodnym autem z kierowcą). Po prostu powoli i samodzielnie rób swoje (jak to robić już chyba widzisz) :)
Irena_Skuła

Sympatyk

Ksymeno
To tylko wydaje się takie proste ,że pójdziesz do parafii i poprosisz o akty.
Ale jakie ,jak nie wiesz nic o przodkach. A tu na Geneaolodzy.Pl dzięki zaangażowaniu wielu osób , które zajmują się indeksacją są skany i wykaz nazwisk naszych przodków. Masz szczęście bo masz przodków prawie w jednej parafii a nieraz to trzeba szukać i w innych województwach.
A teraz do rodziny Pyrzyńskich
Pierwszy zapis to:
Hilary Pyrzyński lat 25
Marianna Zawadzka lat 24 - zg. 5.04.1831/9 lat 30 Cieksyn
ślub 2.02.1812/3 wieś Morgi parafia Nasielsk
syn Ignacy ur.30.07.1821/29 wieś Ruszkowo parafia Cieksyn
Ale zapis jest tylko po łacine na FS nie ma tego rocznika w formie opisowej po polsku
I teraz musisz w Genetece wyszukiwać dalszych danych.

Jak wpiszesz Pyrzyński Hilary to w urodzeniach znajdziesz wszystkie jego dzieci , i tak dalej. Pisze tak dlatego bo mówisz że nie potrafisz się dobrze poruszać na tym forum.Teraz wszystko co masz podane o rodzinie Pawłowicz uporządkuj sobie ,najpierw w formie zapisu na kartce , to wtedy będziesz wszystko widziała a dopiero potem wpisuj do tworzonego drzewa.
Dzieci Stanisława i Anny tylko do 1914 r bo tylko do 1915 r jest na FS. Jak by co to pytaj
Pozdrawiam Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”