Parafia-pomoc

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Parafia-pomoc

Post autor: Alan_Jakman »

Mam małe pytanko.
Jakieś 3-miesiące temu wysłałem list to parafii mieszczącej się w małej wsi, nie dostałem jeszcze odpowiedzi i czy mogę wysłać do nich jeszcze raz list czy jeszcze poczekać. Wysyłam teki list do parafii pierwszy raz temu się pytam.
Pozdrawiam
Alan Jakman :wink:
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Parafia-pomoc

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

To już chyba lepiej zadzwonić, potwierdzić czy list dotarł i uprzejmie zapytać, czy można liczyć na odpowiedź :-)
Miałam podobne doświadczenie, a nawet dwa.
W pierwszym przypadku usłyszałam, że ksiądz cyt."nie ma czasu grzebać w ruskich księgach i można przyjechać poszukać samemu ", a w drugim przypadku nie dzwoniłam, ale odpowiedź otrzymałam po ok. 2 latach od napisania listu :-)
Pozdrawiam
Aneta
Krzyś

Sympatyk

Parafia-pomoc

Post autor: Krzyś »

Trzy miesiące, w dzisiejszej dobie, nawet jak na kontakt listowny, to zbyt wiele czasu.
Jeśli to był list polecony, a odpowiedzi nie ma, to raczej jej nie będzie.
List zwykły, w zależności od treści pytania, mógł zostać zignorowany, lub zaginąć.
Proponuję skontaktować się osobiście (jeśli to możliwe), lub telefonicznie. W takim przypadku poznamy nastawienie rozmówcy, i wszystko będzie jasne.

Pozdrawiam - Pasik Krzysztof
Awatar użytkownika
mieniuś

Sympatyk

Parafia-pomoc

Post autor: mieniuś »

Witam serdecznie.
Ja najpierw dzwonię w sprawie, bo wtedy wiadomo czy warto pisać. Byłem pewny na 100 % że są księgi w parafii Wyganów z lat 1933, niestety II wojna św. zrobiła swoje. Pozostaje kopia, o ile ksiądz solidnie się wziął do swoich obowiązków i zrobił kopie do Archiwum Poznańskiego. Reszta listów doszła z odpowiedziami. W jednym przypadku nawet ksiądz z Ligoty Górnej (Dolnośląskie) się pofatygowł zadzwonić i powiadomić mnie osobiście, że jedna z osób, których szukałem na cmentarzu żyje i ma się całkiem dobrze. 10.08.2010 ciocia Adela będzie obchodzić 100 urodziny. Tu w tym przypadku wójt gminy się nie popisał, o Szudziałowie już nie wspominam, mimo ponownego listu. Pewne rzeczy idą na przemiał, lub "mają swój czas urzędowy".
Pozdrawiam Andrzej Mieńko.
Gmina Szudziałowo na Podlasiu
Gmina Kobylin i Pępowo w Wielkopolsce
Na Górnym Śląsku szukam w Bujakowie i okolicach
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Parafia-pomoc

Post autor: cocolinko »

Zamiast pisać listy zadzwoń lub odwiedź osobiście parafię.
Pozdrawiam!
Krzysztof K.
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Parafia-pomoc

Post autor: Alan_Jakman »

Hmm odwiedzić mi jest trudno bo po pierwsze parafia jest w innym mieście a po drugie mam 15 lat, więc nie za bardzo, a zadzwonić spróbuje.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”