Cechy młynarzy i akta posiadania

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

cyganmokotow

Sympatyk

Cechy młynarzy i akta posiadania

Post autor: cyganmokotow »

Witsm
Czy istnieją dokumenty typu cech młynarzy lub akta nabycia, sprzedaży mlynu dla parafii Srock i Żelechlinek
Mój przodek Jan Emkie Empkoski w latach 1809- 1814 możliwe że wcześniej wedlud metryk jest majstrem kunsztu Młynarskiego własny dziedziczny młyn w Podolinie posiadający. Następnie w latach 1821 1839 jest zapis iż we własnym młynie w Kawęczynie parafia Żelechlinek mieszkający
W którym archiwum i czego dokładnie mógłbym szukać żeby suw dowiedzieć czegoś więcej o Janie
Pozdrawiam Michał Możdżonek
Ostatnio zmieniony czw 04 mar 2021, 19:16 przez cyganmokotow, łącznie zmieniany 1 raz.
Ścibor_Grażyna

Sympatyk

Post autor: Ścibor_Grażyna »

Dzień dobry.

Według posiadanej przeze mnie wiedzy, do co najmniej końca XIX wieku w żadnej parafii w Polsce nie istniał cech młynarzy. Młynarstwo było tą specyficzną profesją, że wiedzę przekazywał ojciec na syna. A gdy młynarz nie miał męskiego potomka, młyn przechodził na którąś z córek, i jej mąż (często był to syn młynarza z sąsiedniej wioski) zajmował się młynarstwem. Takie informacje uzyskałam z parafialnych ksiąg metrykalnych z ponad trzech wieków. Trzeba je dokładnie prześledzić. Kapłani wpisywali do metryk chrztów profesję ojca. Młynarze często byli proszeni na ojców chrzestnych przez rodziny z danej wsi, a także na świadków ślubów. Z ksiąg metrykalnych naprawdę można się dużo dowiedzieć.

W wiekach XV-XIX miały miejsce tzw. nadania gospodarstwa młynarskiego przez właściciela ziemskiego, tj. króla, księcia, a z czasem i biskupi mogli czynić nadania. A jeśli dochodziło do transakcji kupna/sprzedaży młyna, to z pewnością był sporządzony z tej okazji stosowny dokument. Zatem - akta notariuszy trzeba przejrzeć.

Podaje Pan przedziały czasowe: 1809-1814 i 1821-1839. A co działo się w latach 1815-1820? Musi Pan prześledzić drogę życiową swojego Przodka.

Parafia Żelechlinek, to parafia rzymskokatolicka należąca do dekanatu Lubochnia w diecezji łowickiej. Najpierw trzeba wiedzieć czyją własnością w XIX wieku były wsie z parafii Żelechlinek. Czy była to własność książęca, szlachecka czy biskupia. Taka wiedza ukierunkowuje nasze poszukiwania.

Diecezja łowicka to diecezja obrządku łacińskiego w metropolii łódzkiej w Polsce. Jest to młoda diecezja. Została ustanowiona przez Jana Pawła II w 1992r. Najprawdopodobniej w którymś mieście leżącym w obrębie diecezji łowickiej zostało utworzone Archiwum Diecezjalne. Może Pan o to zapytać proboszcza w swojej parafii, jak również o to, do której diecezji należała parafia Żelechlinek przed 1992r. Będzie Pan wiedział w jakich archiwach ma Pan szukać.

W lipcu 2016r. ukazał się dodatek o zawodzie młynarza "Młynarz budzi się w nocy, gdy młyn stanie" do lipcowego wydania genealogicznego czasopisma More Maiorum. Dodatek, jak i numer lipcowy More Maiorum są w formie plików pdf, które trzeba pobrać na swój komputer.
Podaję link:

https://www.moremaiorum.pl/lipcowy-nume ... -mlynarza/

Pozdrawiam,
Grażyna Ścibor
cyganmokotow

Sympatyk

Dziękuję za odpowiedź.
W tym przedziale 1815 1821 Jan był wyrobnikiem i innej parafii mieszkał. Również po 1821 roku jego nazwisko zmieniło się z Empkoski Emkoski na Jan Emkie.
Jest duże prawdopodobieństwo iż Jan był ewangelikiem.
Czyli rozumiem że należy szukać akt notarialnych z Serocka i Żelechlinek
Jego syn również Jan Emkie vel Hemka już młynarzem nie był podobnie jak jego potomkowie
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 12:36 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times

Post autor: Krystyna.waw »

Zgadzam się z Janką - mało prawdopodobne, że byli właścicielami młyna. Za bardzo się przemieszczali.
https://pl.wikipedia.org/wiki/M%C5%82yn_wodny

Organizacje cechowe to miasta. Na wsi był jeden-dwu kowali, murarz "na zamówienie". Szewc na wsi? Rymarz w miasteczku.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
cyganmokotow

Sympatyk

Witam informacji z palca nie wyssałem
1821 rok akt chrztu Jana Emki syna Jana gdzie mowa o Kawęczynie, parafia Żelechlinek. Podobnie akt zgonu Jana z Zelachlinka 1839 rok.
Co do własności młyna w Podolinie 1809 rok akt chrztu Anny Karoliny Empkowskiej córki Jana oraz 1810 rok akt chrztu brataanka Antoniego Greandel oraz 1809 akt ślubu Andrzeja Greandel z parafii Srock
Następnie 1815 rok Krzemienica i przejście nazwiska na Emkie. Akt chrztu Karoliny Emkie córki Jana
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 8 times

Re: Cechy młynarzy i akta posiadania

Post autor: kwroblewska »

cyganmokotow pisze:Witsm
Czy istnieją dokumenty typu cech młynarzy lub akta nabycia, sprzedaży mlynu dla parafii Serock i Żelechlinek
Mój przodek Jan Emkie Empkoski w latach 1809- 1814 możliwe że wcześniej wedlud metryk jest majstrem kunsztu Młynarskiego własny dziedziczny młyn w Podolinie posiadający. Następnie w latach 1821 1839 jest zapis iż we własnym młynie w Kawęczynie parafia Żelechlinek mieszkający
W którym archiwum i czego dokładnie mógłbym szukać żeby suw dowiedzieć czegoś więcej o Janie
Czy na pewno chodzi o parafię Serock [obecnie diecezja płocka] a nie Srock?
Wieś Podolin należała do par. w Srocku [obecnie pow. piotrkowski, woj. łodzkie]
_____
Krystyna
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Czemu nie zamieścisz linków do tych metryk???Sami mamy ich szukać???
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
cyganmokotow

Sympatyk

Przepraszam Srock oczywiście 😀
Literówka weszła
Pani Moniko wszystko co jest zawarte w metrykach opisałem w postach nikt nikomu ani Pani tym bardziej nie każe ich szukać 🤷‍♂️
Zadałem tylko pytanie o to gdzie mogę szukać dokumentów i informacji dt danej sytuacji i kwestii młynarskiej która poruszyłem w poście a nie domniemań na temat czy mój przodek był właścicielem młyna czy nie był 🤷‍♂️

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Nazwiska tego nie ma tak wiele w lodzkim ale trzeba poswiecic sporo czasu
aby tych najstarszych Emkow wylapac i moze cos sie wyjasni gdzie
dalej szukac.
Np.:
AZ dziecka ale wiadomo, ze Ehmke kolonisci zyli w m. Antoniew (gmina Aleksandrów Łódzki).
akt 172/1837
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,5080,199

Grazyna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 8 times

Post autor: kwroblewska »

My Janina, Monika i ja lubimy na własne oczy zobaczyć
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 620&y=1809
AU 1809 Anna Karolina
Przypuszczam, że byli osadnikami jeszcze w tzw. Prusach Południowych 1795-1807
_____
Krystyna
cyganmokotow

Sympatyk

Dziękuję już szukam i szukam i tak stoję własnie w miejscu, stąd pomysł na jakieś papiery akta własności młyna itd z myślą że będzie informacji o rodzicach Jana lub skąd przybył 😀
Co do akt rozumiem 😀
Jeśli chodzi osadnikow z Prus poludniwych czytałem opracowanie dt osadników z Prus południowych, razem ze skorowidzem nazwisk i niestety nazwisko nie występuje.
Osobiście obstawiam tak jak już kilka osób mi sugeruje trop ewangelicki i brandeburski
Pozdrawiam Michał
Ted_B

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Ted_B »

Witam!
Podzielę się osobistymi spostrzeżeniami (wywodzę się z rodziny młynarzy) oraz ogólnymi dotyczącymi młynów w przeszłości.
Nie podajesz czyją własnością były podane przez Ciebie wsie. To jest istotne.
W moim przypadku mój 4xpradziadek był młynarzem we jednej wsi, jego syn (3xpradziedek) był młynarzem w tej samej wsi, jego wnuk (mój 2xpradzidek) był młynarzem w sąsiedniej wsi. Tu linia młynarska się urwała, ale nie kompletnie. W latach 60-tych z tatą byliśmy w innej niedalekiej wsi u kuzyna (to samo nazwisko), który był właścicielem młyna. Ale te wsie były własnością kościelną (Zgromadzenie Norbertanek na Zwierzyńcu - dziś Kraków). Nie wgłębiałem się mocno w historię tych dóbr (przy kościelnych to ciężka sprawa), ale przeglądałem wszystkie akta wizytacji dziekańskich dekanatu olkuskiego od ok. 1820(30) do 1870 roku. Od pewnego roku dziekan miał obowiązek wizytacji dóbr suprymowanych. Mam kilkanaście protokołów z takich wizyt i nie ma w nich ani słowa o młynach. Oprócz spraw duchowych, są sprawy gospodarcze i materiałowe. Podani posesorzy, daty wejścia w dobra, opisy pól i zasiewów, stany budynków, wykonanych napraw i remontów (stodoły, dwory, karczmy, itp.). O młynach ani słowa. W tych dobrach była rzadko spotykana rzecz. Domostwa (osady) były własnością włościan i sami musieli je sobie remontować. Normalnie były one własnością dziedzica. Podobnie własnością dziedzica były domostwa w innej sąsiednie wsi, która przez ponad 200 lat była własnością Kamedułów z Bielan (też krakowskich) - na mocy donacji dziedzica zmarłego bezpotomnie ok. 1650 roku. Trudno mi przy moich przodkach określić status własności młynów, ale dobra te od zarania (lata 1400-ne) były zakonne.
Prostsza sytuacja jest z dobrami szlacheckimi. Tak jak powyżej wspomniały Janka i Krystyna młyny były własnością dziedzica. Już w średniowieczu w regestrach podatkowych spotykamy się z pojęciem "koła dorocznego" (młyn o jednym kole) i podatkiem rzędu 12 gr. (florenów). Młyny były wydzierżawiane. Mam jedną taką umowę spisaną w końcu lat 1700-nych na Dworze we Włodowicach przez Adama Męcińskiego, która była jeszcze dwukrotnie przedłużana poprzez odpowiednie dopiski na pierwotnej umowie. W tym okresie nie spotkałem umów tego typu w księgach grodzkich (ziemskich). Z lat 1855 i 1859 mam umowy na wydzierżawienie młyna (właściwie osady młyńskiej - budynki, 15 mórg ziemi), przy czym ta druga to dzierżawa "wieczysta". Umowy te spisywane były "w biurze Wójta Gminy", czyli we dworze. Taki stan trwał do uwłaszczenia (młyny pozostały przy dworze) - zaś potem "wolnoamerykanka".
Również przy własności rządowej raczej odpada własność dziedziczna - najwyżej dożywotnia. Jedyny znany mi przypadek dziedziczności to: rok 1792 (praktycznie IRP podzielona przez zaborców, mimo jeszcze 3 lat niby trwania) - Stanisław August Poniatowski - swojemu osobistemu adiutantowi - oddaje w dziedziczność jedną ze wsi z klucza Kroczyce (dobra wojewody krakowskiego), którą wcześniej miał w posesji (posiadaniu).
Pozdrawiam!
Tadek
cyganmokotow

Sympatyk

Dziękuje za informacje
Tutaj zamieszczam linki których mowa o własności i dziedziczności żeby była jasność😀 W jednym z nich z 1809 rodzicami chcestnymi są szlachcice z Wielkopolski może to jest jakiś trop.
Akt nr 63
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... x=2146&y=0
Akt nr 176
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 1938&y=338
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

o posiadaniu, nie własności jest chyba mowa
Bez PW. Korespondencja poprzez maila: