Pawłowicz z Warszawy/Cieksyna

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

ksymenapawlowicz

Sympatyk

Re: Pawłowicz z Warszawy/Cieksyna

Post autor: ksymenapawlowicz »

Ireno,

Ja zdecydowanie domyślam się, że nie jest to takie łatwe jak sobie mówię, jednak myślę, że odwiedzenie przodków na ich grobach w jakiś sposób potwierdzi to co zdążyłam nagromadzić. Niestety główną przeszkodzą jest - język rosyjski, którego nie umiem i nigdy nie byłam uczona, dlatego się podam na moją mamę i jej wolny czas.

Dokładnie tak, uczę się poruszać po tym forum, jednakże odkąd jestem tutaj codziennie po kilka godzin powoli sklejam co z czym się je.

Dziękuję za każdą pomoc,
Jestem naprawdę wdzięczna,

Ksymena

Irena_Skuła pisze:Ksymeno
To tylko wydaje się takie proste ,że pójdziesz do parafii i poprosisz o akty.
Ale jakie ,jak nie wiesz nic o przodkach. A tu na Geneaolodzy.Pl dzięki zaangażowaniu wielu osób , które zajmują się indeksacją są skany i wykaz nazwisk naszych przodków. Masz szczęście bo masz przodków prawie w jednej parafii a nieraz to trzeba szukać i w innych województwach.
A teraz do rodziny Pyrzyńskich
Pierwszy zapis to:
Hilary Pyrzyński lat 25
Marianna Zawadzka lat 24 - zg. 5.04.1831/9 lat 30 Cieksyn
ślub 2.02.1812/3 wieś Morgi parafia Nasielsk
syn Ignacy ur.30.07.1821/29 wieś Ruszkowo parafia Cieksyn
Ale zapis jest tylko po łacine na FS nie ma tego rocznika w formie opisowej po polsku
I teraz musisz w Genetece wyszukiwać dalszych danych.

Jak wpiszesz Pyrzyński Hilary to w urodzeniach znajdziesz wszystkie jego dzieci , i tak dalej. Pisze tak dlatego bo mówisz że nie potrafisz się dobrze poruszać na tym forum.Teraz wszystko co masz podane o rodzinie Pawłowicz uporządkuj sobie ,najpierw w formie zapisu na kartce , to wtedy będziesz wszystko widziała a dopiero potem wpisuj do tworzonego drzewa.
Dzieci Stanisława i Anny tylko do 1914 r bo tylko do 1915 r jest na FS. Jak by co to pytaj
Pozdrawiam Irena
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2833722
Przesyłam Ci akt ur. Ignacego Pyrzyńskiego bo jest tylko na FS
W niektórych aktach nazwisko jest zapisywane Pyrzeński
Ignacy śl. z Józefą Bieżuńską 1844/10 jest w Metrykach , syn Jan ur. 1846/78
Corka Stanisława Pawłowicza i Anny Pyrzeńskiej ur. w 1911 r zm. 3.06.1913/7 2l ata życia
Irena
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Wpisałam Pyrzyński Hilary i wyskoczyła mi 4 rodzeństwa z związku małż. z Marianną Zawadzką, bo skoro zmarła tak młodo, to jestem pewna, że wziął ponownie ślub, miał kolejną dwójkę dzieci - Teofilę ur. w 1839 i Adama w 1842, jednak zastanawia mnie czemu jest różnica w zapisie nazwiska? Czy osobie wpisującej dane mogło coś się pomylić czy wynika to z skanów które są dołączone? Jan Pyrzyński, ojciec Anny Pawłowicz z d. Pyrzyńska musiał być synem, któregoś z dzieci Hilarego, dobrze rozumiem?
Irena_Skuła

Sympatyk

To są przekłamania w zapisie tak często się zdarzało. Jan Pyrzyński to jak powyżej napisałam to syn Ignacego wnuk Hilarego. Hilary ożenił się powtórnie z Anną ale jakiego nazwiska ? w akcie zg. Hilarego 1847/8 wdowa Anna z Olszewskich , w aktach ur.Teofili i Adama Kwiatkowska a w 1833/44 ur. Antoni - Burzyńska i 1835/89 ur. Katarzyna - nie mogę odczytać. To ta sama osoba ale pewnie była wdową i któreś nazwisko po mężu , inne rodowe a inne np. po matce. Nie mogłam znaleźć ich aktu ślubu Pewnie w 1831 r bo tak było że wdowiec żenił się zaraz po zgonie żony , bo była potrzebna kobieta do gospodarstwa i odchowania dziec.. Nie ma nigdzie tego rocznika,Jak coś znajdę to napiszę.
Irena
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Cudownie!
Dowiedziałam się wielu rzeczy, jednak ważniejsi dla mnie są Pawłowicze niż Pyrzyńscy. Zatrzymałam się na Michał Walenty Pawłowicz.
Irena_Skuła pisze:https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2833722
Przesyłam Ci akt ur. Ignacego Pyrzyńskiego bo jest tylko na FS
W niektórych aktach nazwisko jest zapisywane Pyrzeński
Ignacy śl. z Józefą Bieżuńską 1844/10 jest w Metrykach , syn Jan ur. 1846/78
Corka Stanisława Pawłowicza i Anny Pyrzeńskiej ur. w 1911 r zm. 3.06.1913/7 2l ata życia
Irena
Irena_Skuła

Sympatyk

https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=600117
To niespodzianka akt ur. Kazimierza 28.02.1770 r Gawłowo - Chrzczę dziecko imieniem Kazimierz syna Pawła i Małgorzaty małżonków
Nie ma nazwiska bo w tamtych latach nie wszyscy chłopi mieli nazwiska i ksiądz zapisywał tylko imiona . A potem Kazimierz był synem Pawła to wołali na niego Pawłowicz. Na przykład na syna Antoniego wołali Antoszczyk na syna kowala - Kowalczyk . I tak powstawały nazwiska
Szukam dalej Irena
ksymenapawlowicz

Sympatyk

A kim jest Kazimierz? Kazimierz był z rodziny Pawłowiczów? Bo to co mojemu Tacie udało się ustalić chyba, że nasza rodzina pochodzi z Litwy i jesteśmy herbu Przyjaciel - niestety nie wiem gdzie jest jego dokumentacja, bo nie powiedział mojej mamie przed swoją śmiercią gdzie są zgromadzone, a ja byłam małą dziewczynką jak zmarł...

Dziękuje Ireno!
Irena_Skuła pisze:https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=600117
To niespodzianka akt ur. Kazimierza 28.02.1770 r Gawłowo - Chrzczę dziecko imieniem Kazimierz syna Pawła i Małgorzaty małżonków
Nie ma nazwiska bo w tamtych latach nie wszyscy chłopi mieli nazwiska i ksiądz zapisywał tylko imiona . A potem Kazimierz był synem Pawła to wołali na niego Pawłowicz. Na przykład na syna Antoniego wołali Antoszczyk na syna kowala - Kowalczyk . I tak powstawały nazwiska
Szukam dalej Irena
Ostatnio zmieniony czw 04 mar 2021, 23:03 przez ksymenapawlowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Irena_Skuła

Sympatyk

Kazimierz jest ojcem Michała Walentego Pawłowicza. Jeśli rodzina pochodzi z Litwy to dlaczego szukasz w Cieksynie.
Tutaj akty układają się aż do Stanisława i Anny Pyrzyńskiej, to pochodzenie z Litwy to chyba bajka . Znalazłam jeszcze akt ur. Michała Walentego i akt ślubu jego rodziców Kazimierza i Marianny.Ale jeśli zaprzeczasz faktom to już nie szukam i idę spać
,.Jeśli Stanisław Pawłowicz i Anna Pyrzyńska są Twoimi dziadkami to ten wywód jest prosty Po to są akty aby była dokumentacja i nic nie zmienisz.Marzenia nie zawsze się spełniają
Irena
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Tak zawsze powtarzał mi dziadek, ojciec mojego Taty. Był synem Stanisława Pawłowicza oraz Anny Pawłowicz z d. Pyrzyńska, głównie dlatego robię poszukiwania by czegoś się dowiedzieć więcej, czy była to prawda czy nie.

Ksymena
Irena_Skuła pisze:Kazimierz jest ojcem Michała Walentego Pawłowicza. Jeśli rodzina pochodzi z Litwy to dlaczego szukasz w Cieksynie.
Tutaj akty układają się aż do Stanisława i Anny Pyrzyńskiej, to pochodzenie z Litwy to chyba bajka . Znalazłam jeszcze akt ur. Michała Walentego i akt ślubu jego rodziców Kazimierza i Marianny.Ale jeśli zaprzeczasz faktom to już nie szukam i idę spać
,.Jeśli Stanisław Pawłowicz i Anna Pyrzyńska są Twoimi dziadkami to ten wywód jest prosty Po to są akty aby była dokumentacja i nic nie zmienisz.Marzenia nie zawsze się spełniają
Irena
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

I prawda Xymeno jest najważniejsza. Kiedy kilka miesięcy temu zwróciłaś się do mnie w sprawie genealogii Pawłowiczów z Litwy, którą ściągał latami Twój tata z Heroldii to powiedziałem Ci, że moim zdaniem zbierał materiały o wszystkich Pawłowiczach. Być może celem publikacji tak, jak wydawał reprinty herbarzy, w tym znakomite kolorystycznie herby Chrząńskiego. Poradziłem Ci wówczas, że najlepiej zrobić genealogię cofając się od dziadka, co w końcu Ci się udało z pomocą wszystkich uczynnych z tego portalu. Zawsze mieć dobrze swoją prawdziwą genealogię. Ja też taką posiadam. Trzy rzeczy niekoniecznie się łączą - nazwisko, herb i szlachectwo.
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Witam Panie Tomaszu,

Z góry przepraszam, że się dalej nie odezwałam, miałam trochę problemów przez pandemię. :) Niestety, jak mój Tata zmarł byłam małą dziewczynką. Nie wiem gdzie jest jego dokumentacja, którą nagromadził, jednak chciałabym kontynnuować jego dzieło, był z tego bardzo dumny. Dziadek i Tata powtarzali mojej mamie, później jedynie Dziadek, że nasza rodzina przeprowadziła się z Litwy po powstaniu listopadowym. Nie mam szczerego pojęcia czy to bujda na resorach czy nie. Chcę po prostu poznać cząstkę siebie i swojej rodziny, bo co mnie nauczyło dorastanie bez Taty, który był dumny ze swojej rodziny i nazwiska, więc również dumna jestem ja by nosić to nazwisko.
Tomasz_Lenczewski pisze:I prawda Xymeno jest najważniejsza. Kiedy kilka miesięcy temu zwróciłaś się do mnie w sprawie genealogii Pawłowiczów z Litwy, którą ściągał latami Twój tata z Heroldii to powiedziałem Ci, że moim zdaniem zbierał materiały o wszystkich Pawłowiczach. Być może celem publikacji tak, jak wydawał reprinty herbarzy, w tym znakomite kolorystycznie herby Chrząńskiego. Poradziłem Ci wówczas, że najlepiej zrobić genealogię cofając się od dziadka, co w końcu Ci się udało z pomocą wszystkich uczynnych z tego portalu. Zawsze mieć dobrze swoją prawdziwą genealogię. Ja też taką posiadam. Trzy rzeczy niekoniecznie się łączą - nazwisko, herb i szlachectwo.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Pani Xymeno,

Proszę się odezwać po powrocie do Polski. Bywam, co miesiąc na Wilanowie. Przejdziemy się na grób taty i porozmawiamy. W końcu znałem go dobrze, choć byli więksi jego przyjaciele. Pozdrawiam serdecznie i proszę nie zniechęcać się w genealogii Tomasz
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Panie Tomaszu,

Z wielką przyjemnością. Mam nadzieję, że sytuacja pandemiczna mi pozwoli to pojawię się w maju/czerwcu. Moja mama mi wspomniała, że znał się Pan z Tatą, dobrze jest mieć kogoś kto go znał, bo ja nie miałam aż takiej okazji by poznać go lepiej, bo miałam niecałe 6 lat jak odszedł.

Nie zniechęcę się, genealogia to ostatnia rzecz do której bym się zniechęciła! Myślę, że gdyby Tata tu był - to byłby ze mnie dumny.

Pozdrawiam,

Ksymena
Tomasz_Lenczewski pisze:Pani Xymeno,

Proszę się odezwać po powrocie do Polski. Bywam, co miesiąc na Wilanowie. Przejdziemy się na grób taty i porozmawiamy. W końcu znałem go dobrze, choć byli więksi jego przyjaciele. Pozdrawiam serdecznie i proszę nie zniechęcać się w genealogii Tomasz
Irena_Skuła

Sympatyk

To akt ślubu Kazimierz Pawlak i Marianna Smigasiewiczówna - 6.02.1797 r Gawłowo
To akt ur. Marianny Smigasiewicz córki Mateusza i Franciszki 8.09.1775 Gawłowo
Ksymeno
To jest skrótowy zapis : - Parafia Cieksyn wieś Gawłowo
Paweł
Małgorzata
syn - Kazimierz - ur. 28.02.1770 --------zg. 10.04.1820/40 Żebry Falbogi parafia Gzy lat 50
Kazimierz Pawlak
Marianna Smigasiewiczówna - ur. 8.09.1775 c. Mateusza i Franciszki ----------zg. 7.07.1806 lat 30 Gawłowo
ślub - 6.02.1797 - Gawłowo
syn - Michał Walenty ur. 28.09.1801 r
Michał Walenty lat 23 niepełnych
Barbara Lewandowska lat 15 skończonych - ur. 25.11.1808 c. Stanisława i Marianny Zaremba
ślub - 2.02.1824/3
syn - Paweł ur. 27.05.1837/59
Paweł Pawłowicz lat 40 wdowiec
Marianna Dąbrowska lat 21 ur. 4.07.1857 /42 Borków c.Pawła i Józefy z Wiśniewskich
ślub - 18.11.1878/21
syn - Stanisław ur. 1.03.1884/19
Stanisław Pawłowicz lat 25
Anna Pyrzyńska lat 21 c. Jana i Pauliny Falboskiej ur. 29.07.1888/93
ślub - 6.02.1910/9 - Cieksyn
dzieci - Helena ur. 31.01.1911 r - zg. 3.06.1913/41 - 2 lata życia
---------Stanisława ur 7.05.1914/54
Dalszych roczników nie ma opracowanych
Teraz możesz spokojnie szukać sobie aktów
Jeśli jesteś zainteresowana genealogią rodziny Pyrzyńskich , to napisz.
Pozdrawiam Irena
ksymenapawlowicz

Sympatyk

Witam
Pyrzyńskimi nie jestem zainteresowana. Jedynie Pawłowiczami.

Dziękuję za linki i obszerne wyjaśnienia.

Ksymena
Irena_Skuła pisze:https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=600117
To akt ślubu Kazimierz Pawlak i Marianna Smigasiewiczówna - 6.02.1797 r Gawłowo
To akt ur. Marianny Smigasiewicz córki Mateusza i Franciszki 8.09.1775 Gawłowo
Ksymeno
To jest skrótowy zapis : - Parafia Cieksyn wieś Gawłowo
Paweł
Małgorzata
syn - Kazimierz - ur. 28.02.1770 --------zg. 10.04.1820/40 Żebry Falbogi parafia Gzy lat 50
Kazimierz Pawlak
Marianna Smigasiewiczówna - ur. 8.09.1775 c. Mateusza i Franciszki ----------zg. 7.07.1806 lat 30 Gawłowo
ślub - 6.02.1797 - Gawłowo
syn - Michał Walenty ur. 28.09.1801 r
Michał Walenty lat 23 niepełnych
Barbara Lewandowska lat 15 skończonych - ur. 25.11.1808 c. Stanisława i Marianny Zaremba
ślub - 2.02.1824/3
syn - Paweł ur. 27.05.1837/59
Paweł Pawłowicz lat 40 wdowiec
Marianna Dąbrowska lat 21 ur. 4.07.1857 /42 Borków c.Pawła i Józefy z Wiśniewskich
ślub - 18.11.1878/21
syn - Stanisław ur. 1.03.1884/19
Stanisław Pawłowicz lat 25
Anna Pyrzyńska lat 21 c. Jana i Pauliny Falboskiej ur. 29.07.1888/93
ślub - 6.02.1910/9 - Cieksyn
dzieci - Helena ur. 31.01.1911 r - zg. 3.06.1913/41 - 2 lata życia
---------Stanisława ur 7.05.1914/54
Dalszych roczników nie ma opracowanych
Teraz możesz spokojnie szukać sobie aktów
Jeśli jesteś zainteresowana genealogią rodziny Pyrzyńskich , to napisz.
Pozdrawiam Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”