Archiwum Petersburga on-line

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Gosia253 pisze:w którym fondzie mogę znaleźć akta metrykalne rzymsko-katolickie z Moskwy?
Gosia
Ksiegi jest i w Minsku:

www.nobility.by/advices/church/roman-ca ... ssia.shtml
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
filip_em

Sympatyk

Post autor: filip_em »

Dzień dobry, szukam osoby która mogłaby mi pomóc w poszukiwaniach metryk z Petersburga i Moskwy. Raczej odpłatnie, ponieważ zakres jest dość duży. Pozdrawiam serdecznie Filip
chetman

Sympatyk

szukam aktu urodzenia i małżeństwa

Post autor: chetman »

Poszukuję:
- aktu urodzenia Zbigniew Edward Pstrągowski urodził się 12 października 1914 roku w Petersburgu. Rodzice: Tadeusz i Michalina zd. Pieniążek.
- aktu małżeństwa: Tadeusz Pstrągowski i Michalina Pieniążek prawdopodobnie w latach 1913-1914.
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Czyta Pan pw? Czekam od dwóch miesięcy na Pana emaila.
IwonaMajkowska

Sympatyk

Post autor: IwonaMajkowska »

Dzień dobry,
Chciałabym uprzejmie prosić osoby mające doświadczenie i posiadające dostęp do Archiwum w Petersburgu o pomoc w odszukaniu aktu urodzenia: Bronisławy Paradowskiej, ur. 30.12.1909 r. w Petersburgu, córki Polaka Antoniego Paradowskiego (lekarza, okulisty, może w tamtym czasie jeszcze studenta medycyny) oraz Tatiany Manessein Tarchan (Tarchanoff) Maurawow (Maurawi).
Prawdopodobnie w roku 1909 lub trochę wcześniej w Petersburg odbył się ślub Antoniego Paradowskiego (syn Władysława Paradowskiego i Urszuli z domu Mück, urodzonego w Warszawie) oraz Tatiany, która była córką profesora fizjologii na uniwersytecie w Petersburgu, bohatera narodowego Gruzji, księcia Iwana Tarchan Maurawow Tarchanoff (Tarchanow) – różna jest pisownia nazwiska oraz Eleny Antokolskiej. Tego aktu małżeństwa również poszukuję.
Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. Sama jeszcze nie prowadziłam poszukiwań w tym archiwum i nie mam doświadczenia.
Pozdrawiam,
Iwona Majkowska
Marcin.Rybicki

Sympatyk

W jakim obrządku był brany ślub i chrzczone dziecko?
IwonaMajkowska

Sympatyk

Antoni był na pewno katolikiem, ale w jakim obrządku brał ślub i chrzcił dziecko - tego niestety nie wiem.

Pozdrawiam,
Iwona Majkowska
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

Do 1905 tylko w obrzadku prawoslawnym, pozniej -- nie jest 100%.

Rodowod kn. Tarchanowych, wspomniany i Paradowski: https://nobility.pro/genealogy/individu ... 3&ged=tree

Rodowod Antokolskich: http://www.jewage.org/wiki/ru/Special:G ... 1959623511
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Sprawdziłem parafie rzymskokatolickie w Petersburgu w poszukiwanym okresie. Nie ma ślubu i chrztu.
IwonaMajkowska

Sympatyk

Bardzo dziękuję za pomoc - za przesłane linki i sprawdzenie parafii rzymskokatolickich. Być może ślub/chrzest były w innym obrządku, nie wiem tego niestety.

Pozdrawiam,
Iwona Majkowska
jolfed

Sympatyk

Post autor: jolfed »

Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu aktu ślubu, który był zawarty w Petersburgu. Józef Kucharski i Stefania Sirotajtis (nazwisko może być trochę zmienione) - urodzona 29 czerwca 1892r. , rodzice Stefanii to Dorota z Jankowskich i Izydor Sirotajtis. Ślub odbył się między 1916 a 1919 rokiem.

Pozdrawiam, Jolanta
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Pani Jolanto, priv
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Morawicka_Justyna »

Marcin.Rybicki pisze:Jeśli będzie problem z zalogowaniem, proszę się odezwać. Mam dostęp do metryk 24h na dobę.
Panie Marcinie, mam prośbę. Czy móglby Pan sprawdzić czy w archiwum są dostępne metryki ślubów z parafii ewangelicko-augsburskiej pw. Chrystusa Zbawiciela w Petersburgu z roku 1907?
Szukam metryk "opisowych", gdzie byliby podani rodzice nowozaślubionych.

Dziękuję i pozdrawiam
Justyna
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Proszę sprawdzić ten link. To jest fond dla luteran.https://spbarchives.ru/infres/-/archive ... er&p_auth=
Pod numerem 81 są m.in. śluby z poszukiwanej parafii. Przeglądałem całą zawartość fondu. Egzaminów przedślubnych z tej parafii nie widziałem, ale Pani może to sama sprawdzić. Nie trzeba nic płacić, gdy się nie wchodzi na konkretny rok.
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Morawicka_Justyna »

Dziękuję za link. Niestety u mnie jest to płatne.
Wiadomo kiedy archiwum planuje wolny dostep?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”