Archiwa rosyjskie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Archiwum Petersburg

Post autor: A.Michałowski »

Irena_Powiśle pisze:Kto miał rejestracje wcześniejsza ten nie potrzebuje nowej.
Kto nie miał to rejestracja na ten darmowy dzień odbyła przed 8. Marca god. 23-59

Darmowe oglądanie według czasu warszawskiego zaczyna się dzisiaj o god. 22-01

Irena
No to już po sprawie.

Aleks.
Maciej_Kosmal

Sympatyk

Post autor: Maciej_Kosmal »

Szanowni Państwo,
Mam ogromna prośbę o sprawdzenie aktu chrztu Bratecka Helena Petersburg ur. 1904(3) córka Leona i Pauliny Wojtkiewicz oraz akt ślubu Kraskowski Stefan i Ludwika Levrain 1912(11) r, a jeśli to możliwe o przesłane skanu na private. Niestety nie zdążyłem się zarejestrować. Serdeczne dzięki. Z pozdrowieniami Maciej Kosmal
Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Maciej Kosmal jaka parafia?
Maciej_Kosmal

Sympatyk

Post autor: Maciej_Kosmal »

Do Marzeny
Chyba parafia św. Katarzyny.
Pozdrawiam
Maciej
mobuff

Sympatyk

Post autor: mobuff »

A.Michałowski pisze:
Irena_Powiśle pisze:Kto miał rejestracje wcześniejsza ten nie potrzebuje nowej.
Kto nie miał to rejestracja na ten darmowy dzień odbyła przed 8. Marca god. 23-59

Darmowe oglądanie według czasu warszawskiego zaczyna się dzisiaj o god. 22-01

Irena
No to już po sprawie.

Aleks.
A tak, nie sprawdziłam dokładnie do której godziny. Pisałam o tym w innym poście kilka dni temu, dziś zobaczyłam ten, postanowiłam dopisać; okazuje się, że za późno. Ale z drugiej strony może ktoś skorzysta przez innych.
// Monika //
zbigsob

Sympatyk

Post autor: zbigsob »

Zarejestrowałem się ale nie umiem odnaleźć aktów urodzenia z roku 1905 (Petersburg) Niestety rosyjski to nie moja bajka. Może jakaś mała podpowiedź.
Dziękuje i pozdrawiam
Zbyszek
Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Zbyszku
Jesli to kosciół Sw. Katarzyny to link

https://spbarchives.ru/infres/-/archive/cgia/347
Pozdrawiam Marzena
KamilDominik

Sympatyk

Post autor: KamilDominik »

Czy w tych archiwach w Rosji są np. spisy mieszkańców Sosnowca, który był pod zaborem rosyjskim?
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Mam pytanie dotyczące możliwości dostępu do zawartości merytorycznej dokumentów z archiwum RGIA:

https://rgia.su/imageViewer/img?url=mZa ... 2Qio/Czw==

Czy dokumenty poindeksowane w tym spisie są dostępne online?
Jeśli tak, to na jakich zasadach?

A jeśli nie - to czy istnieje możliwość zamówienia dokumentów?

Z góry dziękuję za pomoc.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Gdyby ktoś potrzebował dokumentów z RGIA, to proszę o kontakt na pw.
Udało mi się znaleźć osobę, która sprawdziła dla mnie kilkanaście teczek wywodowych, zrobiła zdjęcia i zamówiła kopie wybranych stron - mogę ją z czystym sumieniem polecić.
Co więcej - można do tej pani pisać po polsku :)
pozdrawiam
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
andrzej_baran

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: andrzej_baran »

Czy takie zapytanie łatwo namierzyć? Próbowałem google, ale język rosyjski u mnie kuleje i przez to strona archiwum jest wielką enigmą.

Dokumentacja konwojowa i lista imienna pierwszego transportu z Wilna do PFŁ nr 0321, Wilno - Saratow (zespół 38099, inwentarz 2, teczka 7, karty 379-600, w tym karty 555-561 - akty zdania chorych na stacji Mińsk, karty 562-577 - akty zgonu i przekazania zwłok, karty 579-579.5 - wykaz chorych odesłanych z transportu do szpitala miejskiego w Saratowie), Rosyjskie Państwowe Archiwum Wojskowe w Moskwie - karta, pozycja. R2 -505-40
Pozdrawiam
Andrzej Baran
Qba79

Sympatyk

Post autor: Qba79 »

Pytanie do korzystających dotychczas ze zbiorów RGVIA.

Czy mogą dysponować w archiwum teczką oficera (do 1918 r)?
Dane, które znam to imię i nazwisko oraz jednostka i odznaczenia na podstawie gwar.mil.ru

Czy mają w tym archiwum jakiś spis, który ograniczy koszt zleconej kwerendy?

Pozdrawiam
Jakub
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Qba79 pisze:Pytanie do korzystających dotychczas ze zbiorów RGVIA.

Czy mogą dysponować w archiwum teczką oficera (do 1918 r)?
Dane, które znam to imię i nazwisko oraz jednostka i odznaczenia na podstawie gwar.mil.ru

Czy mają w tym archiwum jakiś spis, który ograniczy koszt zleconej kwerendy?

Pozdrawiam
Jakub
RGWIA ma kartotekę:

- oficerów wojska carskiego okres 1813 (?)-1917/18, zespół 400 i 409. Ta kartoteka jest w komputerze w dziale informacyjnym.

- kartoteka strat IWŚ - to co jest www.gwar.mil.ru

- kartoteka wojny roku 1812

- kartoteka siostr miłoserdzia (niepełna, może w jej składzie tylko siostry CK, bo szukałam osoby po ukończeniu kursów prywatnych i nie znalazłam);

- jest kartoteka geograficzna, ale na jakich to zasadach nie zrozumiałam.

Bo na hasło "Polska" całe pudło kartek, z tego co pamiętam były dane na włościan w działach rewolucyjnych ect. jaki to mają stosunek do wojska nie wiem. Tych kartek tysiące.

Może są inne ale o tym nie wiem.

To wszystko kartoteki kartkowe.

Kiedy oglądałam tą kartotekę oficerów parę razy spotkałam kartki podoficerów. Ale to bardzo rzadki wyjątek.

Kartoteka oficerów (zespoły 400 i 409) zrobiona jeszcze w latach 1950-ch.

Byłam w tym archiwum we wrześniu 2019 i trwała modernizacja tej kartoteki.

Dodam jeszcze że w mojej randze pracownicy tego archiwum mają pierwsze miejsce wśród archiwów rosyjskich. Z powodu profesjonalizmu, podejściu do poszukiwaczy i wiedzy.

Teczki na wojskowych i różne dane mogą być jeszcze w archiwum państwowe GA RF, w archiwum państwowe historyczne RGIA oraz w archiwach państwowych obwodowych, gdzie stacjonowały jednostki.

Robić zdjęcia gratis w archiwach rosyjskich federalnych nie wolno (w żadnych rosyjskich też), tylko za opłatę i po poprzedniej umowie, opłacie i zaznaczonym terminie. to może potrwać. wyjątek to zdjęcia z ekranu monitora.

Jedyna możliwość otrzymania dokumentów to skany. w archiwach federalnych ceny dość wysokie i w tym roku juz nowy cennik, jeśli nie mylę się (chodzi o RGWIA).

Irena
Lena7

Post autor: Lena7 »

Witam
Mam pytanie - jakie są możliwości dotarcia do archiwów z danymi metrykalnymi Polaków z Irkucka, miejscowości Zima i okolic z lat 1910 - 1950. Gdzie można się zwrócić lub sprawdzić przez internet.
Pozdrawiam
Lena
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Lata 1911-1916 parafii rzymkat.Irkuck są w wersji online w archiwum w Sankt Petersburgu. 10 marca jest dzień bezpłatny, poza tym wejście płatne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”