Rodzina Hildebrandt

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

eldroza54

Sympatyk

Rodzina Hildebrandt

Post autor: eldroza54 »

Witam !!!!!!!
Poszukuję rodzinę Hildebrandt .Jestem z nią spokrewniona już od Ewy Hildebrandt ur.w roku1834 w Wojnowie lub Bydgoszczy.Proszę o kontakt . Elżbieta :)
baum_a

Sympatyk

Rodzina Hildebrandt

Post autor: baum_a »

witam, moja rodzina pochodzi ze wsi Neudorf i Neubrow, które założyło 14 rodzin kolonistów m.in. rodzina Hildebrandt w XVIw. nie będę się tu rozpisywał myślę że jak Pani poszuka to znajdzie, gdyby były trudności to się polecam.
Polecam stronę wolhynien.de dotyczy wprawdzie ludzi z Wołynia ale może kogoś tam Pani spotka, niestety trzeba przetrzepać forum a jest tego trochę.
Ostatnio mignęło mi też to nazwisko w telewizji chyba przy okazji tych powodzi albo chodziło o elektrownię atomową, nie jestem pewien, pamiętam że byłem zdziwiony ponieważ z tych 14 rodzin to nazwisko pojawiało się rzadko.
pozdrawiam Andrzej
wad11

Rodzina Hildebrandt

Post autor: wad11 »

Witam,
być może spokrewniona jest Pani z rodziną Hildebrandtów, która przywędrowała do Piotrkowa Trybunalskiego z Brandenburgii w XVIII wieku. Do najbardziej zasłużonych dla Piotrkowa należał Jan Karol Samuel Hildebrandt - lekarz, społecznik i aptekarz. Jego trzej synowie figurują w rejestrze oficerów Królestwa Polskiego z 1829 roku. Jeden z nich - Ernest odznaczony został krzyżem Virtuti Militari. Jan Hildebrandt pochowany jest i ma swój pomnik - o bardzo ciekawej genezie - przy kościele o.o.Bernardynów w Piotrkowie Trybunalskim. Mogę Pani przesłać na priva linka do albumu z fotografiami. Więcej na temat tej rodziny znajdzie Pani w dwóch ostatnich książkach p. Jerzego Kissona - Jaszczyńskiego.

Pozdrawiam

WAD
Leibrandt_Wojciech

Sympatyk

Rodzina Hildebrandt

Post autor: Leibrandt_Wojciech »

Witam,
w książce "150 Jahre Szwabensiedlungen in Polen 1795-1945" autor:Otto Heike,
nazwisko Hildebrandt występuje kilka razy przy nazwach miejscowości:Nowa Iwiczna ,Ludwinów,Łomianki,Gąski(mazowsze).
Elu ,jeśli chcesz skany ,podaj adres.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
Kurdek_Jerzy
Kontakt:

Rodzina Hildebrandt

Post autor: Kurdek_Jerzy »

Nazwisko dość popularne na Kaszubach, w mojej rodzinie z okolic Kościerzyny. mam trochę informacji od poł. XIXw.
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Rodzina Hildebrandt

Post autor: Morawicka_Justyna »

Nazwisko występuje też w metrykach par. katedralnej św. Jana w Warszawie
http://metryki.genealodzy.pl/ksiegi/59/ ... 4-0099.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”