Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Prosze o sprawdzenie nazwiska Andrzej Kowalewski, byl podoficerem w 14 Pulku Olonieckim ktory stacjonowal we Wloclawku w latach 1863-1867. Niestety nie wiem skad pochodzil. Ozenil sie z Antonina Sobczynska z Wloclawka, ale w ksiegach metrykalnych z Wloclawka nie ma ich aktu slubu.
Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje.
Witaj...lista znalezionych osób o nazwisku Kowalewski - str. 9 w T: wykaz nazwisk w wojsku carskim: http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... -120.phtmlmglinkow pisze:Prosze o sprawdzenie nazwiska Andrzej Kowalewski, byl podoficerem w 14 Pulku Olonieckim ktory stacjonowal we Wloclawku w latach 1863-1867. Niestety nie wiem skad pochodzil. Ozenil sie z Antonina Sobczynska z Wloclawka, ale w ksiegach metrykalnych z Wloclawka nie ma ich aktu slubu.
lista jest sukcesywnie powiększana, więc trzeba ją co jakiś czas sprawdzać
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
T: Prośba o pomoc
Według moich ustaleń wynika iż mój pradziadek Łukasz Woźny służył w Armii Carskiej.Proszę o sprawdzenie czy istnieje w wykazie.
Pozdrawiam Jarek.
Według moich ustaleń wynika iż mój pradziadek Łukasz Woźny służył w Armii Carskiej.Proszę o sprawdzenie czy istnieje w wykazie.
Pozdrawiam Jarek.
Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Joanno, przypominam się po kilku miesiącach:
Kitliński, Gocławski, Mikowski
Pozdr
K.
Pozdr
K.
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Wracam jeszcze raz do Kwiatkowskiego Jan (ur. 1862). Oto wypis z jego aktu małżeństwa, zawartego w 1891 r. "Zdarzyło się w Warszawie, w parafii św. Andrzeja dwudziestego siódmego czerwca (dziewiątego lipca) tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego pierwszego roku o godzinie dziesiątej rano. Oświadczamy, że w przytomności świadków Juliana Bielińskiego, urzędnika Nadwiślańskiej Kolei Żelaznej i Józefa Cetnerskiego, urzędnika Nadwiślańskiej Kolei Żelaznej, pełnoletnich, zamieszkałych w Warszawie, zawarto w owym czasie religijny związek małżeński między Janem Kwiatkowskim, kawalerem, porucznikiem rezerwy 13-go Białozerskiego Pułku Piechoty Wojsk Imperatorsko-Rosyjskich, lat trzydzieści, urodzonym w tej parafii, synem Józefa i Anieli z Wrońskich małżonków Kwiatkowskich, zamieszkałym w Kiszyniowie w Guberni Besarabskiej i Kamillą Marią Cetnerską, panną przy rodzinie, lat dwadzieścia cztery, urodzoną w Wojcieszkowie w Guberni Siedleckiej w Powiecie Łukowskim, córką Maurycego i Anny z Wrońskich małżonków Cetnerskich, zamieszkałą w Warszawie przy ulicy itd.....".
Może teraz coś znajdzie?
Pozdrawiam Danuta
Może teraz coś znajdzie?
Pozdrawiam Danuta
Ostatnio zmieniony śr 09 cze 2010, 09:53 przez dede43, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Ketliński - 1 osoba na str. nr 6 w T: wykaz nazwisk w wojsku carskim - opracowanie . Pozostałych niestety nie znalazłam jeszcze.Konrad77 pisze:Joanno, przypominam się po kilku miesiącach:
Pozdr
K.
Joanna z d. Sawicka
- A.Michałowski

Re: Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Witam,
Uprzejmie proszę o informacje, na temat ewentualnego występowania w spisie nazwiska Szaniawski.
Pozdrawiam,
Aleksander.
Uprzejmie proszę o informacje, na temat ewentualnego występowania w spisie nazwiska Szaniawski.
Pozdrawiam,
Aleksander.
Witajdede43 pisze:Wracam jeszcze raz do Kwiatkowskiego Jan (ur. 1862). Oto wypis z jego aktu małżeństwa, zawartego w 1891 r. "Zdarzyło się w Warszawie, w parafii św. Andrzeja dwudziestego siódmego czerwca (dziewiątego lipca) tysiąc osiemset dziewięćdziesiątego pierwszego roku o godzinie dziesiątej rano. Oświadczamy, że w przytomności świadków Juliana Bielińskiego, urzędnika Nadwiślańskiej Kolei Żelaznej i Józefa Cetnerskiego, urzędnika Nadwiślańskiej Kolei Żelaznej, pełnoletnich, zamieszkałych w Warszawie, zawarto w owym czasie religijny związek małżeński między Janem Kwiatkowskim, kawalerem, porucznikiem rezerwy 13-go Białozerskiego Pułku Piechoty Wojsk Imperatorsko-Rosyjskich, lat trzydzieści, urodzonym w tej parafii, synem Józefa i Anieli z Wrońskich małżonków Kwiatkowskich, zamieszkałym w Kiszyniowie w Guberni Besarabskiej i Kamillą Marią Cetnerską, panną przy rodzinie, lat dwadzieścia cztery, urodzoną w Wojcieszkowie w Guberni Siedleckiej w Powiecie Łukowskim, córką Maurycego i Anny z Wrońskich małżonków Cetnerskich, zamieszkałą w Warszawie przy ulicy itd.....".
Może teraz coś znajdzie?
Pozdrawiam Danuta
Danusiu mam jedną księgę : Historia 13-go Biełozierskiego pułku piechoty...jest w niej też spis generałów, pułkowników jak też i poruczników ale od roku 1894 roku. Niestety Kwiatkowskiego nie ma.
Być może przy okazji gdzieś znajdę.
Joanna z d. Sawicka
No tak, On w 1891 r. był już porucznikiem rezerwy - co wyczytałam na akcie ślubu. Ale dziękuje i polecam sie na przyszłośćjoannayvona2302 pisze: Witaj
Danusiu mam jedną księgę : Historia 13-go Biełozierskiego pułku piechoty...jest w niej też spis generałów, pułkowników jak też i poruczników ale od roku 1894 roku. Niestety Kwiatkowskiego nie ma.
Być może przy okazji gdzieś znajdę.
Danuta
-
kowalskamalgorzata

Witam
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Gawlik Zygmunt wcielony do armii carskiej około 1900 roku,według opowieści rodzinnych brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej w latch 1904-1905
Malgorzata
Czy mogę prosić o sprawdzenie nazwiska Gawlik Zygmunt wcielony do armii carskiej około 1900 roku,według opowieści rodzinnych brał udział w wojnie rosyjsko-japońskiej w latch 1904-1905
Malgorzata
Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Jan Klimczyk (syn Piotra) ur. ok. 1844 r.
Z informacji jakie posiadam ożenił się w 1864 roku a na pewno w 1871 r. służył już w Armii Carskiej.
Dziękuję i pozdrawiam
Kuba
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Jan Klimczyk (syn Piotra) ur. ok. 1844 r.
Z informacji jakie posiadam ożenił się w 1864 roku a na pewno w 1871 r. służył już w Armii Carskiej.
Dziękuję i pozdrawiam
Kuba