Jak szukać informacji? - Ślub w Sankt Petersburgu (1838-51)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AdamCi

Sympatyk

Post autor: AdamCi »

Witam!
Poszukuję danych o ślubie zawartym w Sankt Petersburgu w latach 1839-1851. Znam imię i nazwisko pana młodego (urodzonego w Polsce z ojca Francuza i matki Polki) oraz prawdopodobne imię panny młodej (Rosjanki). Jak się do tego zabrać? Poniższe pytania dają obraz, jak bardzo jestem zagubiony. :)
Czy w Rosji w tamtym czasie sporządzane były akty urodzenia/chrztu/małżeństwa/zgonu (kościelne? cywilne?) i czy funkcjonują obecnie archiwa udostępniające kopie takich aktów? Czy udostępniają za granicę? Jak odbywa się zapłata za usługę? Jak przeprowadzić taką akcję nie ruszając się z kraju?
Jeśli natomiast akty nie były sporządzane lub są niedostępne, czy może były wykonywane spisy mieszkańców St. Petrsburga (lub powszechne) w tamtym okresie, i czy są dostępne?
A może są jakieś rosyjskie internetowe fora genealogiczne, gdzie użytkownicy byliby skorzy do pomocy w dotarciu (jak?) do szukanych przeze mnie informacji?
Przeszukałem archiwum forum genealodzy.pl i znalazłem linki do stron http://www.rusarchives.ru/, http://forum.vgd.ru/, http://www.petergen.com/ ale przyznam, że nie wiem, jak z nich skorzystać dla osiągnięcia moich celów.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam,
AdamCi.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

Witam!
Jestem w podobnei sytuacji. Też szukam dalszej rodziny w XIX-wiecznym Petersburgu i - o dziwo - równiez potomków z mieszanego, francusko-polskiego małżeństwa, gdzie Francuzem był uchodźca z okresu rewolucji, konkretniej - chyba powstania w Wandei. Nie mam niestety osobistych doświadczeń z bezpośrednich kontaktów z petersburskimi archiwami. Natomiast to co oferuje rosyjski internet kończyło się dla mnie na wstępnych, ogólnych informacjach (znalazłem np. w ogólnych spisach interesujące mnie nazwisko), ale pytania bardziej szczegółowe kończyły się zawsze żądaniem wpłaty określonej sumy. Zaniechałem więc tych poszukiwań; może ktoś ma inne, bardziej pozytywne doświadczenia/wskazówki w tym względzie - chętnie je poznam.
Pozdrawiam!
Wojciech Szymański
AdamCi

Sympatyk

Chętnie poznam więcej szczegółów. O jakich "ogólnych spisach" Pan mówi i kto żądał wpłaty określonej sumy?
Pozdrawiam,
AdamCi.
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Witam powtórnie!
Uściślam swą poprzednią informację. Po pierwsze, przeglądałem wyłącznie, cytowaną również przez Pana, stronę Petergen. com. Bowiem moje zainteresowania tym obszarem, w odróżnieniu od Pańskich nie sięgają poziomu pozyskiwania kopii dokumentów. Na tejże stronie sa pozycje bezpłatne i płatne (symboliczne opłaty w rublach). Do pierwszych należy m.in. spisk nazwisk wymienianych w bazach danych. Jest ona pod linkiem Personalia (z lewej strony - 15 pozycja od góry), dalej jest Poisk ( tam I pozycja). Uwaga: klikanie na poszczególne nazwiska nic nie daje, a wersja angielska jest inna niż oryginał! Drugie, to m.in. dane personalne z różnych spisów szlachty carskiego imperium, w tym z obszaru Królestwa Polskiego. Znajdują się one pod linkiem Sprawocznyje usługi (3 od dołu). Powtarzam, o Petersburskim archiwum nic nie wiem! A może spróbuje Pan nawiązać kontakt z dosyć licznie występującą w internecie petersburska Polonią, w tym z katolicką parafią, siegająca swymi początkami XVIII wieku?
Życzę powodzenia!
Wojciech Szymański
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

B_Wojczyk

Sympatyk

Re: Jak szukać informacji? - Ślub w Sankt Petersburgu (1838-

Post autor: B_Wojczyk »

Witam,
Proszę o informacje jak mógłbym się skontaktować z polonią petersburską? Może maja jakieś własne forum?
Dziekuję za informację i pozdrawiam!
Sławek

A może spróbuje Pan nawiązać kontakt z dosyć licznie występującą w internecie petersburska Polonią, w tym z katolicką parafią, siegająca swymi początkami XVIII wieku?
Życzę powodzenia!
Wojciech Szymański[/quote]
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Witam,

Jak Sankt Petersburg to moze przydatne beda ponizsze pozycje online:
Ksiazka adresowa - Sankt Petersburg 1901
http://arc.familyspace.ru/archive/view?db=3
Ksiazka adresowa - Sankt Petersburg 1913
http://arc.familyspace.ru/archive/view?db=4
Wykaz petersburskich kupcow 1897 / ciekawa pozycja, polecam
http://arc.familyspace.ru/archive/view?db=17
oraz
biblioteka online (konieczna rejestracja)
http://www.remezovi.ru/biblio/genealogi ... gi.htm#spb
a w niej oprocz wyzej wymienionego wykazu kupcow z 1897r. jest dodatkowo:
Wykaz petersburskich kupcow z 1895 r.

Санкт-Петербургская губерния
Справочная книга о купцах. Спб, 1895
Справочная книга о купцах. Спб, 1897

Pozdrawiam serdecznie
Grazyna
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Witam!
Polacy w Petersburgu wydają miesięcznik "Gazeta Petersburska", który ma całkiem przyzwoitą stronę : www.gazetapetersburska.org. Na niej znajdzie Pan m. in. przeznaczony dla korespondencji e-mailowej dział - Kontakt. Myślę, że warto spróbować i zwrócić się do nich z prośbą o pomoc/radę w interesującej Pana kwestii. Ja tego nie próbowałem, ale na ile znam tamte realia, nie powinno być problemu ze znalezieniem fachowca, który zechciał by Panu pomóc, choć raczej nie bezinteresownie (jak u nas).
Życzę powodzenia!
W. Szymański
B_Wojczyk

Sympatyk

Post autor: B_Wojczyk »

Witam!
Dziękuję za bardzo cenną wskazówkę. Wysłałema także wadomość na pw.
Sławek.
AdamCi

Sympatyk

Witam!
Wątek już trochę spadł ale mi jednak bardzo by zależało na uzyskaniu odpowiedzi na pytania "teoretyczne", które zadałem powyżej. Tzn. czy metryk należy szukać tylko w poszczególnych petersburskich parafiach, czy też są jakieś archiwa, do któych można się zwrócić z kwerendą? Czy w tamtym okresie tworzone były akta cywilne, a jeśli tak, to gdzie są teraz zarchiwizowane i czy jest do nich dostęp.
Dziękuję za namiary na wcześniejsze podobne wątki. Skorzystałem z forum.vgd.ru ale póki co bezskutecznie. Spróbuję jeszcze w dziale "płatnych wolontariuszy" :-) ale nie bardzo wiem, jakimi źródłami oni mogą dysponować. Znalazłem też pasujące imię i nazwisko w indeksie par. św. Katarzyny (www.ketrzyn.mm.pl), zgodnie z informacją na tejże stronie napisałem do p. Przemysława Kisielewskiego w celu uzyskania kopii tego aktu, ale otrzymałem odpowiedź, że on już się tym nie zajmuje. Co robić dalej, nie wiem. Nie wiem też, czy rada p. Szymańskiego żeby skontaktować się z Gazetą Petersburską jest skierowana bardziej do pana Sławka (B_Wojczyk) czy do mnie. Spróbuję się skontaktować.
Pozdrawiam,
AdamCi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”