Akt urodzenia Jutrosin - ok. dziękuję

Tłumaczenia dokumentów pisanych po niemiecku, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki oraz Pomoce w tłumaczeniu..

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marek_

Sympatyk

Akt urodzenia Jutrosin - ok. dziękuję

Post autor: Marek_ »

Akt urodzenia
Teodozja Grudzielska
córka Karol Grudzielski + Marianna Turbańska
30/4/1876

https://szukajwarchiwach.pl/34/420/0/1. ... eljGrlRrOQ

Czy ja dobrze rozumiem, że jest tam wpis z 1957 do starej księgi XIX wiecznej o jej zgonie?

Ciekawostka:
Udało mi się odnaleźć pamiętnik jej ojca, w którym wyczytałem, że Teodozja została siostrą zakonną. Nawiązałem kontakt ze zgromadzeniem, przesłałem fragment pamiętnika ojca Teodozji i otrzymałem taką odpowiedź.
Cieszę się, bo ocaliłem od zapomnienia osobę bezdzietną.
Przesyłam dane o S. Teodozji Grudzielskiej. Przy okazji muszę przyznać, że przysłany fragment pamiętnika to bardzo ciekawa pamiątka. Podana tam data: 10 czerwca 1895 to wyjazd do Postulatu, czyli na okres kandydatury, wstępnej formacji w Zgromadzeniu. Tej daty zazwyczaj nie odnotowuje się w Archiwach, gdyż przyjęcie do Zgromadzenia datuje się dopiero od ubrania habitu i wejścia do Seminarium (czyli Nowicjatu). Trudno powiedzieć czym mógł być wcześniejszy 15-miesięczny pobyt w Chełmnie (na "pensyi"), być może coś w rodzaju aspiratu, czyli przyglądania się życiu Sióstr i może też uzupełniania wykształcenia praktycznego (?)
Tak więc w przypadku S. Teodozji mamy nastepujące daty:
- przyjęta do Zgromadzenia: 27.11.1895
- śluby: 30.05.1901
- Placówki: Poznań 27.08.1896; Chełmno /koniec/ 1896; Poniec 20.04.1897; Chełmno 05.02.1900; Września 07.1900; Poznań 29.03.1904; Chełmno 11.03.1905.
Następnie wyjechała do Juvisy-sur-Orge pod Paryżem - 4.05.1905 r. - najprawdopodobniej na placówkę należącą do francuskiej Prowincji Zgromadzenia. Na tym kończą się dane, które posiadamy. Nie mamy daty śmierci ani miejsca spoczynku.
pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony śr 10 mar 2021, 13:04 przez Marek_, łącznie zmieniany 1 raz.
Tymsoj

Sympatyk

Akt urodzenia Jutrosin

Post autor: Tymsoj »

Nr 23

Jutroschin 04.05.1876

Przed niżej podpisanym urzędnikiem USC stawiła się, co do osobistości znana:
żona woźnicy/furmana (Kutschersfrau) Cecilie Marczewska, wyznania katolickiego i zgłosiła, że Marianne Grudzielska ur. Turbańska, żona robotnika Carl Grudzielski, wyznania katolickiego, zamieszkała przy szewcu (Schuhmacher) Ferdinand Stille(r) w Jutroschin 30.04.1876 w nocy o godzinie 11:00 dziecko płci żeńskiej, któremu nadano imię Theodosia.

Zgłaszająca oświadczyła, że była obecna przy narodzinach.

Odczytaqne, przyjętne i podpisane:
Cecilia Marczewska

Urzędnik USC:
Kondick/Kondiek?

Dopisek:
Zmarła 31.5.1957 Częstochowa
USC Częstochowa 745/57

Czyli po prostu dopisano, że zmarła w 1957 roku Częstochowie i podano nr aktu (745/57).

Pozdrawiam,
Tymon
Marek_

Sympatyk

Re: Akt urodzenia Jutrosin

Post autor: Marek_ »

Tymsoj pisze: żona robotnika Carl Grudzielski,
to ciekawe, Karol był urzędnikiem podatkowym w Berlinie. A robotnik
nie brzmi urzędniczo ;)
zamieszkała przy szewcu (Schuhmacher)
to też ciekawe ...

Dziękuję za tłumaczenie
Tymsoj

Sympatyk

Re: Akt urodzenia Jutrosin

Post autor: Tymsoj »

Nie wiem czy to była prawda, ale tak przynajmniej mówi akt: ,,Arbeiter'' czyli robotnik, ewentualnie ogólnie: pracownik

Pozdrawiam,
Tymon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - niemiecki”