Nazwisko: Kulwieć
Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen
Małgorzato,
Szukając w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego... informacji związanych z moimi Ilcewiczami, Rutkowskimi i Witortami natknęłam sie na wzmiankę mówiącą, że Wysoki Dwór, folwark w powiecie kowieńskim, był własnością Kulwieców (nr 6). http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XIV/129
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
Szukając w Słowniku Geograficznym Królestwa Polskiego... informacji związanych z moimi Ilcewiczami, Rutkowskimi i Witortami natknęłam sie na wzmiankę mówiącą, że Wysoki Dwór, folwark w powiecie kowieńskim, był własnością Kulwieców (nr 6). http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XIV/129
Serdecznie pozdrawiam,
Grażyna.
Małgorzato,
Na Allegro natrafiłem na monografię gimnazjum im. Kazimierza Kulwiecia w Warszawie.
Link do allegro: http://allegro.pl/gimn-kulwiecia-warsza ... 02524.html
Może Cię zainteresuje
Pozdrawiam
Maciej
Na Allegro natrafiłem na monografię gimnazjum im. Kazimierza Kulwiecia w Warszawie.
Link do allegro: http://allegro.pl/gimn-kulwiecia-warsza ... 02524.html
Może Cię zainteresuje
Pozdrawiam
Maciej
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 3 times
Witam,
mam zdjęcia papierów z nazwiskami Kulwieć - Kazimierz, Julia Kulwiecowa c. Józefa (Warszawa), Wanda Kulwiecówna c. Kazimierza (Suwałki), Stanisław Witold s. Kazimierza, Zbigniew Witold s. Kazimierza (Warszawa).
Jeśli są te zdjęcia potrzebne proszę podać maila.
Pozdrawiam,
Irena
mam zdjęcia papierów z nazwiskami Kulwieć - Kazimierz, Julia Kulwiecowa c. Józefa (Warszawa), Wanda Kulwiecówna c. Kazimierza (Suwałki), Stanisław Witold s. Kazimierza, Zbigniew Witold s. Kazimierza (Warszawa).
Jeśli są te zdjęcia potrzebne proszę podać maila.
Pozdrawiam,
Irena
Pozdrawiam,
Irena
Irena
W książce na temat cmentarza kieleckiego zanotowany jest grób Michała Kulwiecia:
Michał Kulwieć (11 X 1826 - 30 IX 1893), mąż dwóch córek Andrzeja Towiańskiego - Anny i Walerii. Spoczywa w grobowcu Andrzejowskich.
Akt zgonu:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =269&y=729
Michał Kulwieć (11 X 1826 - 30 IX 1893), mąż dwóch córek Andrzeja Towiańskiego - Anny i Walerii. Spoczywa w grobowcu Andrzejowskich.
Akt zgonu:
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =269&y=729
Izabela
- Małgorzata_Kulwieć

-
Dubiczyńska_Maria

11.10.1899 w Tiuszewskim "zawodie" permskiej guberni krasnoufimskiego powiatu zmarła na szkarlatynę Zofia l. 2, córka mieszczan z miasta Tiumeń Tobolskiej guberni, Kazimierza i Heleny Molinowskiej Kulwieciów.
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
- Małgorzata_Kulwieć

Marysiu, dzięki serdeczne, ale podpowiedz w jakiej to parafii.
Kazimierz z Helena brali slub w Omsku w 1889r, ale w Omsku na FS tego aktu zgonu nie znalazłam. A bardzo możliwe, że w tej samej parafii był ochrzczony jeszcze ich syn Stanisław. Chętnie bym poszukała tez i tego aktu.
Podpowiesz?
Z góry dziekuję.
Kazimierz z Helena brali slub w Omsku w 1889r, ale w Omsku na FS tego aktu zgonu nie znalazłam. A bardzo możliwe, że w tej samej parafii był ochrzczony jeszcze ich syn Stanisław. Chętnie bym poszukała tez i tego aktu.
Podpowiesz?
Z góry dziekuję.
Ostatnio zmieniony sob 13 mar 2021, 10:07 przez Małgorzata_Kulwieć, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Dubiczyńska_Maria

Przepraszam, przegapiłam, to jest parafia r-k w Permie, tutaj link:
http://pokolenia.permkrai.ru/funds/view/53881 Zgony 1864-1919
http://pokolenia.permkrai.ru/funds/view/53883#6 U 1896-1919
http://pokolenia.permkrai.ru/funds/view ... Evm6LbbA#3 U 1864-1895
niestety małżeństwa jeszcze nie "ocyfrowane"
http://pokolenia.permkrai.ru/funds/view/53881 Zgony 1864-1919
http://pokolenia.permkrai.ru/funds/view/53883#6 U 1896-1919
http://pokolenia.permkrai.ru/funds/view ... Evm6LbbA#3 U 1864-1895
niestety małżeństwa jeszcze nie "ocyfrowane"
Ostatnio zmieniony pt 12 mar 2021, 22:11 przez Dubiczyńska_Maria, łącznie zmieniany 2 razy.
Maria
- Małgorzata_Kulwieć

Dziękuję Maryś.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Małgosiu czy znasz Rodziny szlacheckie na Litwie w XIX wieku Czesława Malewskiego? Jeżeli nie przeglądałaś, to wypiszę Ci informacje o Kulwieciach. Szukałam swoich i pomyślałam, że sprawdzę.
Pozdrawiam Grażyna
Pozdrawiam Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
- Małgorzata_Kulwieć

Grażynko dziękuję, mam tę pozycję. Sporo mi pomogła. Nakierowała w rejony, gdzie nie zaglądałam.
Jeszcze raz dziękuję!
Jeszcze raz dziękuję!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
- Małgorzata_Kulwieć

Wróce na chwilę do rodziny Kazimierza Kulwiecia i Heleny z Malinowskich, którym zmarła córka Zofia w roku 1899 w Tiuszy w kraju permskim, a której akt zgonu spisano w kościele w Permie w 1910r.
Kazimierz Kulwieć urodzony ok 1862 najprawdopodobniej w okolicach Swisłoczy na Białorusi (jeszcze nie znalazłam aktu urodzenia)
Ojciec: Antoni Kulwieć [ur. 12-06-1818 Lichosielce, folwark Hryćki, parafia Swisłocz]
Matka: Stefania Kulwieć zd. Stacka
rodzeństwo chrzczone w parafii Repla:
Michał Kulwieć [1849 - 25-09-1855]
Jan Kulwieć [12-07-1855]
Cyprian Kulwieć [12-07-1855 - 30-09-1855]
ślub Omsk 26-09-1889 Helena Kulwieć zd. Malinowska
dzieci:
Stanisław Kulwieć [1890 - 1891]
Karol Kulwieć [20-01-1892 Niżnyj Tagił chrzest Perm - 1919]
Stanisław Kulwieć [1893]
Amelia Kulwieć [29-06-1895 Sarapul chrzest Perm - 1968]
Zofia zd. Kulwieć [04-08-1897 Sarapul chrzest Perm- 11-10-1899 Tiusz akt zgonu Perm 1910]
Nie za bardzo mogę znaleźć pozostałe akty, czy zgonu, czy chrztu. Przeglądam księgi Permu, ale znalazłam na razie tylko jedno urodzenie Karola w 1892. Pozostałe dzieci sa dla mnie tajemnicą. Nie wiem, czy nie zostały zapisane w odpowiednich księgach, czy zapisy te były dokonywane po wielu latach od urodzenia czy zgonu. Niby przeglądam Perm kartka, po kartce, ale niewiele mi to pomaga.
Jest jeszcze możliwość, że w grę wchodziła jakaś inna parafia, ale pod koniec XIX wieku na tamtych terenach nie było zbyt wielu rzymskich parafii.
Nie sądzę żeby byli zapisani w księgach prawosławnych.
Wiem tylko, że do 1895 (od kiedy?) rodzina mieszkała w miasteczku Niżnyj Tagił, a od 1896 w Tiuszy ponieważ Kazimierz pracował w tamtejszych zakładach gorzelnianych. Po zabiciu go przez bolszewików w 1918r reszta rodziny przeniosła się do Tiumienia.
Może ktoś porusza się po tamtych obszarach i mógłby mi podpowiedzieć gdzie można by szukać metryk. On-line oczywiście
Teren dla mnie kompletnie obcy, nigdy tam nie spodziewałam sie moich, choć wiedziałam, że trafiali na Syberię, ale raczej myślałam, że wracali. Ale ci zostali i podobno żyja tam do dziś.
Kazimierz Kulwieć urodzony ok 1862 najprawdopodobniej w okolicach Swisłoczy na Białorusi (jeszcze nie znalazłam aktu urodzenia)
Ojciec: Antoni Kulwieć [ur. 12-06-1818 Lichosielce, folwark Hryćki, parafia Swisłocz]
Matka: Stefania Kulwieć zd. Stacka
rodzeństwo chrzczone w parafii Repla:
Michał Kulwieć [1849 - 25-09-1855]
Jan Kulwieć [12-07-1855]
Cyprian Kulwieć [12-07-1855 - 30-09-1855]
ślub Omsk 26-09-1889 Helena Kulwieć zd. Malinowska
dzieci:
Stanisław Kulwieć [1890 - 1891]
Karol Kulwieć [20-01-1892 Niżnyj Tagił chrzest Perm - 1919]
Stanisław Kulwieć [1893]
Amelia Kulwieć [29-06-1895 Sarapul chrzest Perm - 1968]
Zofia zd. Kulwieć [04-08-1897 Sarapul chrzest Perm- 11-10-1899 Tiusz akt zgonu Perm 1910]
Nie za bardzo mogę znaleźć pozostałe akty, czy zgonu, czy chrztu. Przeglądam księgi Permu, ale znalazłam na razie tylko jedno urodzenie Karola w 1892. Pozostałe dzieci sa dla mnie tajemnicą. Nie wiem, czy nie zostały zapisane w odpowiednich księgach, czy zapisy te były dokonywane po wielu latach od urodzenia czy zgonu. Niby przeglądam Perm kartka, po kartce, ale niewiele mi to pomaga.
Jest jeszcze możliwość, że w grę wchodziła jakaś inna parafia, ale pod koniec XIX wieku na tamtych terenach nie było zbyt wielu rzymskich parafii.
Nie sądzę żeby byli zapisani w księgach prawosławnych.
Wiem tylko, że do 1895 (od kiedy?) rodzina mieszkała w miasteczku Niżnyj Tagił, a od 1896 w Tiuszy ponieważ Kazimierz pracował w tamtejszych zakładach gorzelnianych. Po zabiciu go przez bolszewików w 1918r reszta rodziny przeniosła się do Tiumienia.
Może ktoś porusza się po tamtych obszarach i mógłby mi podpowiedzieć gdzie można by szukać metryk. On-line oczywiście
Teren dla mnie kompletnie obcy, nigdy tam nie spodziewałam sie moich, choć wiedziałam, że trafiali na Syberię, ale raczej myślałam, że wracali. Ale ci zostali i podobno żyja tam do dziś.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
Dubiczyńska_Maria

Małgorzato, druga parafia r-k w "pobliżu" była w Jekaterynoslawiu, może metryki też są w Permie, jeszcze nie szukałam. Niżnym Tagiłem w jestem zainteresowana, od około 1890 do 1918 mieszkała tam rodzina Ratomskich, też mi brakuje kilku metryk z tego okresu, nie ma ich w Permie.
Maria
- Małgorzata_Kulwieć

No chyba właśnie w Permie nie ma. On-line oczywiście. Trochę dziwiłam się tym zapisom w Permie, bo dziecko urodzone w Sarapulu ochrzczono w Permie i dziecko z Niżnego Tagiłu też. Widocznie nie było bliżej innego kościoła rzymskiego. Albo z jakichś powodów rodzice ten wybrali. Jeszcze muszę zobaczyć czy w Iżewsku kościoła nie było, bo oni tam też byli.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć