Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Proszę o podpowiedź gdzie mogłabym szukać informacji o Wacławie Kisiel (Kisiel-Dorohinickim). W jego kwestionariuszu znalazłam informacje, że był w rosyjskiej Inżynierii polowej od 05.08.1914 do października 1917. 06.10.1916 miał awans na podpułkownika. Miał odznaczenie Order Św. Włodzimierza z mieczami i kokardą.
Małgorzata Kisiel-Dorohinicka
-----------------------------------
Szukam informacji o rodzinach: Kisiel, Kisiel-Dorohinicki z Litwy, Chwała ze Szczurowej, Kot ze Skorczowa (parafia Kazimierza Wielka) i z Boronic (parafia Kościelec)
Szukam informacji o rodzinach: Kisiel, Kisiel-Dorohinicki z Litwy, Chwała ze Szczurowej, Kot ze Skorczowa (parafia Kazimierza Wielka) i z Boronic (parafia Kościelec)
-
Irena_Powiśle

W tej pracy, słownik biograficzny, autorzy A.W. Ganin, W.G. Semenów, pt "Korpus oficerski Orenburgskiego wojska kozaków, 1891-1945", Moskwa, Russkoje zarubezje, 2007Gosia253 pisze:Proszę o podpowiedź gdzie mogłabym szukać informacji o Wacławie Kisiel (Kisiel-Dorohinickim). W jego kwestionariuszu znalazłam informacje, że był w rosyjskiej Inżynierii polowej od 05.08.1914 do października 1917. 06.10.1916 miał awans na podpułkownika. Miał odznaczenie Order Św. Włodzimierza z mieczami i kokardą.
https://docviewer.yandex.ru/view/216355 ... 3D&lang=ru
Str 273 jest wymieniony Kisiel-Dirohinicki, bialogwardzista, ma stopień podpułkownika, dowódca orenburgskiej roty saperów - informacja dotyczy lutego rok 1919.
Jeśli był w służbie inżynierii to na 99,99% jest to poszukiwana osoba.
Niestety imienia nie ma.
Zespoły bialogwardzistow to w archiwach GA RF i RGWA - od roku 1918.
Przed rokiem 1918 - RGWIA.
Pozdrawiam,
Irena
Pani Ireno,
dziękuję za szybką odpowiedź...
Trochę nie zgadzają się daty. Wg kwestionariusza w wojsku carskim był do X.1917 roku.
A może Pani mogłaby odnaleźć informację o Wacławie Kisiel? Być może używał tylko jednego członu nazwiska. Mam jeszcze informację, że miał "kontuzję" na jeziorze Kromań w 1916 roku.
Trochę nie zgadzają się daty. Wg kwestionariusza w wojsku carskim był do X.1917 roku.
A może Pani mogłaby odnaleźć informację o Wacławie Kisiel? Być może używał tylko jednego członu nazwiska. Mam jeszcze informację, że miał "kontuzję" na jeziorze Kromań w 1916 roku.
-
Irena_Powiśle

Wojsko orenburgskie kozackie to nie jest carskie wojsko.Gosia253 pisze:Pani Ireno,
Jeśli był w jednostkach inżynieryjnych w wojsku carskim to mógł być dowódca saperów.
Na hasło Вацлав Кисель wynik z archiwum literatury i sztuki
https://rgali.ru/obj/11798507
Szukam tylko w źródłach otwartych. Pani może sama to zrobić w jakieś wyszukiwarce z końcówka .ru
Poszukiwania w internecie moim zdaniem to bez sensu, jeśli tylko ktoś zainteresowany ta osoba nie zrobi poszukiwania i napisze.
Jeśli chodzi o służbie w wojsku carskim przed rokiem 1918 to lepsze rozwiązanie zlozyć kwerendę do RGWIA.
W tym archiwum istnieje kartoteka na oficerów i poszukiwania powinny być suksesownym.
Czy Pani ma dane z kwestionariuszu służby wojskowej już w Polsce?
W jakim roku to zaczyna się?
Irena
Dokumenty z RGALI a także z GARF mam.
w wojsku carskim był d 05.08.1914 do października 1917 potem w 1918 wrócił do Warszawy
w wojsku carskim był d 05.08.1914 do października 1917 potem w 1918 wrócił do Warszawy
-
Irena_Powiśle

W GARF tea znalazlam.
Jesli miał stopien podpulkownika to nie mógł mieć taki krótki okres służby w wojsku carskim.
1914-17 to tylko I WS.
Irena
Przepraszam, mój iPad chce pisać wyłącznie po angielsku.
Ps wojna domowa w Rosji po rewolucji październikowej do naszych czasów jest ciężka do zrozumienia. A co było w tamtych czasach?
Wielu Polaków walczyli w Armii Białej, w różnych jej jednostkach i wojskach. Z jednej strony, byli jak Rosjanie bialogwardzisci przeciw komunistów, z drugiej strony Rosjanie bialogwardzisci walczyli (w większości) za powrót caratu - za ta idee nie mogli walczyć Polacy. Rok 1919 był rokiem wielkiego zamieszania na rosyjskich terenach. Różne władze, były tereny gdzie władze zmieniały się co tydzień.
Właśnie w roku 1918 było dość trudno wrócić z Rosji do Polski.
Może był krótki czas w tym wojsku i wrocil później.
Jesli miał stopien podpulkownika to nie mógł mieć taki krótki okres służby w wojsku carskim.
1914-17 to tylko I WS.
Irena
Przepraszam, mój iPad chce pisać wyłącznie po angielsku.
Ps wojna domowa w Rosji po rewolucji październikowej do naszych czasów jest ciężka do zrozumienia. A co było w tamtych czasach?
Wielu Polaków walczyli w Armii Białej, w różnych jej jednostkach i wojskach. Z jednej strony, byli jak Rosjanie bialogwardzisci przeciw komunistów, z drugiej strony Rosjanie bialogwardzisci walczyli (w większości) za powrót caratu - za ta idee nie mogli walczyć Polacy. Rok 1919 był rokiem wielkiego zamieszania na rosyjskich terenach. Różne władze, były tereny gdzie władze zmieniały się co tydzień.
Właśnie w roku 1918 było dość trudno wrócić z Rosji do Polski.
Może był krótki czas w tym wojsku i wrocil później.
Listy rekrutów lub rannych.
Witam,
Szukam informacji nt. służby 2xPra dziadka, Mikołaja Marzec, w wojsku carskim.
Prawie wszystko co wiem o nim to informacja z aktu zgonu:
Parafia: Solec Zdrój, 1878r
21.II/ 05.III, tego roku o 7 po południu zmarł Mikołaj Marzec,
lat 30, żołnierz urlopowany, mieszkaniec Zborowa,
syn Macieja i Tekli z d. Mostek,
pozostawił żonę Teklę z Kowalskich.
Czyli urodził się ok 1848r.
Ciekawe dlaczego zmarł tak wcześnie i czy to miało coś wspólnego z bycia "żołnierzem urlopowanym".
W 1878 trwała wojna rosyjsko-turecka, może został ranny i zwolniony do domu, gdzie zmarł.
A może przyczyny były całkiem inne.
Czy istnieją gdzieś, jakiekolwiek listy rekrutów lub rannych z tego okresu ?
Serdecznie dziękuję za wszelkie informacje,
Waldek
Szukam informacji nt. służby 2xPra dziadka, Mikołaja Marzec, w wojsku carskim.
Prawie wszystko co wiem o nim to informacja z aktu zgonu:
Parafia: Solec Zdrój, 1878r
21.II/ 05.III, tego roku o 7 po południu zmarł Mikołaj Marzec,
lat 30, żołnierz urlopowany, mieszkaniec Zborowa,
syn Macieja i Tekli z d. Mostek,
pozostawił żonę Teklę z Kowalskich.
Czyli urodził się ok 1848r.
Ciekawe dlaczego zmarł tak wcześnie i czy to miało coś wspólnego z bycia "żołnierzem urlopowanym".
W 1878 trwała wojna rosyjsko-turecka, może został ranny i zwolniony do domu, gdzie zmarł.
A może przyczyny były całkiem inne.
Czy istnieją gdzieś, jakiekolwiek listy rekrutów lub rannych z tego okresu ?
Serdecznie dziękuję za wszelkie informacje,
Waldek
-
IwonaMajkowska

Dzień dobry,
Chciałabym prosić o pomoc w odszukaniu jakichkolwiek informacji o służbie Konstantego NIENAŁTOWSKIEGO, syna Stanisława (1881 lub 82-1919), kapitanie w wojskach rosyjskich walczącym najprawdopodobniej w oddziale kozackim w gubernii Jekaterinowskiej.
Pozdrawiam i dziękuję,
Iwona Majkowska
Chciałabym prosić o pomoc w odszukaniu jakichkolwiek informacji o służbie Konstantego NIENAŁTOWSKIEGO, syna Stanisława (1881 lub 82-1919), kapitanie w wojskach rosyjskich walczącym najprawdopodobniej w oddziale kozackim w gubernii Jekaterinowskiej.
Pozdrawiam i dziękuję,
Iwona Majkowska
Witam,
poszukuję informacji na temat służby mojego pradziadka Franciszka Cichonia (Franiciszek Cichoń, ur. 1892 w Tumie), który służył w wojsku carskim. Wiem, że w czasie służby (przypuszczam, że gdzieś między 1910 i 1918 rokiem) przebywał na Kamczatce i/lub w Mandżurii. Po powrocie, wziął ślub w Polsce, w roku 1919.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje lub wskazówki dotyczące dalszych poszukiwań.
Pozdrawiam,
Michał.
poszukuję informacji na temat służby mojego pradziadka Franciszka Cichonia (Franiciszek Cichoń, ur. 1892 w Tumie), który służył w wojsku carskim. Wiem, że w czasie służby (przypuszczam, że gdzieś między 1910 i 1918 rokiem) przebywał na Kamczatce i/lub w Mandżurii. Po powrocie, wziął ślub w Polsce, w roku 1919.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje lub wskazówki dotyczące dalszych poszukiwań.
Pozdrawiam,
Michał.
-
Marzena_Chachaj

RE: Listy rekrutów lub rannych.
Witam,
Proszę , jeżeli to możliwe o sprawdzenie nazwiska Kadłubowski, Dorofiej. W/g aktu urodzenia jego córki w grudniu 1852r był w armii carskiej. Więcej dzieci mu się już nie urodziło, aktu zgonu też nie znalazłam wiec nie wiem co się stało z moim 3 pradziadkiem.
Marzena
Proszę , jeżeli to możliwe o sprawdzenie nazwiska Kadłubowski, Dorofiej. W/g aktu urodzenia jego córki w grudniu 1852r był w armii carskiej. Więcej dzieci mu się już nie urodziło, aktu zgonu też nie znalazłam wiec nie wiem co się stało z moim 3 pradziadkiem.
Marzena
Ostatnio zmieniony pt 16 kwie 2021, 02:02 przez Marzena_Chachaj, łącznie zmieniany 1 raz.
RE: Listy rekrutów lub rannych.
Dzień dobry,
mam pytanie - czy oprócz gwar.mil.ru (gdzie są dwie karty dotyczące mojego pradziadka ze szpitali) można gdzieś (a jeśli tak, to gdzie?) szukać śladów pradziadka, który do końca października 1915 pracował w Homlu, z dniem 31.10.1915 został powołany do armii carskiej i służył w 8. Turkiestańskim Pułku Piechoty, a potem w 32. Turkiestańskim Pułku Piechoty (z marca-kwietnia 1917 są dokumenty ze szpitali, służył wtedy w 32. pułku w stopniu kaprala).
Z armią carską "pożegnał się" (choć nie wiem w jaki sposób) 9 kwietnia 1918.
Zastanawia mnie też służba w pułkach z "Turkiestański" w nazwie - z czym to może być związane? Przed pracą w Homlu mieszkał i pracował w Nowoczerkasku (k. Rostowa nad Donem), tam też być może mieszkali wtedy jego rodzice.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
Adam
PS.
Namiary na dokumenty pradziadka na gwar.mil.ru:
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gospital464098/
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gospital24054689/
mam pytanie - czy oprócz gwar.mil.ru (gdzie są dwie karty dotyczące mojego pradziadka ze szpitali) można gdzieś (a jeśli tak, to gdzie?) szukać śladów pradziadka, który do końca października 1915 pracował w Homlu, z dniem 31.10.1915 został powołany do armii carskiej i służył w 8. Turkiestańskim Pułku Piechoty, a potem w 32. Turkiestańskim Pułku Piechoty (z marca-kwietnia 1917 są dokumenty ze szpitali, służył wtedy w 32. pułku w stopniu kaprala).
Zastanawia mnie też służba w pułkach z "Turkiestański" w nazwie - z czym to może być związane? Przed pracą w Homlu mieszkał i pracował w Nowoczerkasku (k. Rostowa nad Donem), tam też być może mieszkali wtedy jego rodzice.
pozdrawiam
Adam
PS.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
-
Irena_Powiśle

Re: RE: Listy rekrutów lub rannych.
Nie mogę zrozumieć pytania.adamrw pisze:Dzień dobry,
pozdrawiam
Adam
PS.
Jeśli już wiadoma jednostka/jednostki i okres, to szansa znaleźć jakąś informację w RGWIA - kwerenda, opłata ect.
z. 3447, 19 jednostek archiwalnych
32-й Туркестанский стрелковый полк
ф. 3447 19 единиц хранения, крайние даты: 1917 г.
15 turkiestański pułk strzelców
RGWIA
z 3437, op. 1, 101 jednostka archiwalna, lata 1910-1918
Można także na tej stroie gwar.mil poszukać szlak bojowy jednostki i przeczytać dzienniki.
Z tych kartek na gwar można odczytać, że było 2 szpitali - w mieście Kursk i w mieście Woroneż.
Do szpitalu w Kursku trafil ze szkorbutem, do Woroneża - z anemią po szkorbucie.
Niestety nie mogę odczytać numer szpitala w Kursku.
W Woronezu to był szpital N 12.
Był to szpital dla chorób zakaźnych, na 60 łóżek, w domu prywatnym, właściciel pułkownik W.L.Tomilin.
Znajdował się ten dom na ulicy Kolcowskaja, adres obecny - ulica Kolcowskaja, 60/1. Od oryginalu zachowało się nie bardzo, ale sie zachowało, dom ten - raczej w dokumentach nazywa się "majątek miejski/городская усадьба", jest pod ochroną miasta jako dziedzictwo kulturalne.
Tu zdjęcia, nie znam czy otwiera się
http://img1.liveinternet.ru/images/atta ... _tomil.JPG
Ze strony
https://wikella.livejournal.com/18840.html
Jest szansa że w archiwum miasta Woroneż zachowały sie dokumenty rannych, też kwerendą.
Co najmniej dokumenty szpitala zjednoczonego Woroneża z czasów I WŚ w
tym archiwum są, jest to zespół И-3 op 1.
Pytania dotyczącego nazwy "Turkiestański" też nie zrozumiałam.
32-j pułk był zlikwidowany w grudniu roku 1917.
Od roku 1918 wojska carskiego już prawie nie istniało.
PS Pułk Turkiestański to nie był pułkiem piechoty, to byli strzelcy.
15 turkiestański pułk strzelcow przed I WŚ znajdował sie w miejscowości Kuszka (granica z Afganistanem), w roku 1914 - dyslokacja jest na Kaukazie. Dlatego logiczne że Gabriel Wasilewski był wcielony do jednostki, która walczyła w tym regionie, w kierunku Kaukaskim.
Irena
Dzień dobry.
Szukam informacji o moim pradziadku służącym w Armii Carskiej:
Aleksy Antonowicz ur. 24.09.1890 (lub 27.09.1890) Osowiec (prawdopodobnie rejon mołodeczański) syn Hipolita (Białorusina) i Marii z d. Bak.
Legendy rodzinne - służył ok. 8-10 lat, w tym jako nurek na pancerniku Potiomkin (ale to tylko opowiadania)
Prawdopodobnie do wojska wstąpił jako młody chłopak, a w 1927 był już żonaty i urodził mu się syn (więc musiało to być wcześniej)
Aleksy Antonowicz ur. 24.09.1890 (lub 27.09.1890) Osowiec (prawdopodobnie rejon mołodeczański) syn Hipolita (Białorusina) i Marii z d. Bak.
Legendy rodzinne - służył ok. 8-10 lat, w tym jako nurek na pancerniku Potiomkin (ale to tylko opowiadania)
Prawdopodobnie do wojska wstąpił jako młody chłopak, a w 1927 był już żonaty i urodził mu się syn (więc musiało to być wcześniej)
-
Irena_Powiśle

Nie mógł służyć na pancerniku Potiomkin, bo w roku 1905 ten statek zmienił nazwę na Pantaleon.alfes pisze:Dzień dobry.
Jeśli Aleksy byl powołany do wojska w wieku lat 21 - to rok 1911-12, to w wojsku carskim mógł służyć do końca roku 1917 - początku 1918.
Pantaleon od końca grudnia roku 1917 należał do wojska bolszewików, Armii Czerwonej.
Racżej był powołany w roku 1912 albo później.
Nie mógł służyć w wojsku carskim 8-10 lat.
Irena
dziękuję ślicznie za odpowiedźIrena_Powiśle pisze:Nie mógł służyć na pancerniku Potiomkin, bo w roku 1905 ten statek zmienił nazwę na Pantaleon.alfes pisze:Dzień dobry.
Jeśli Aleksy byl powołany do wojska w wieku lat 21 - to rok 1911-12, to w wojsku carskim mógł służyć do końca roku 1917 - początku 1918.
Pantaleon od końca grudnia roku 1917 należał do wojska bolszewików, Armii Czerwonej.
Racżej był powołany w roku 1912 albo później.
Nie mógł służyć w wojsku carskim 8-10 lat.
Irena