Jeziorany (Ozierany) Czeskie, Polskie,Łuck - metryki

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Vulpes

Sympatyk

Post autor: Vulpes »

Witam,

czy istnieje jakaś baza, w której znalazłabym informacje na temat urodzin, ślubu, zgonu osób (lata do 1945) z rodzin Holicius (Holicjus), Miler (Miller), Połtawiec pochodzących z następujących parafii:

1. Jeziorany (Ozierany)Czeskie i Polskie, parafia Ławrów, dekanat Łuck
2. Radomyśl (w szczególności cerkiew św. uspeńska), parafia Złoczówka, dekanat Beresteczko.
3. Ewentualnie Skurcze,Krasny Sad gm. Czaruków.

Wiem, że mój pradziadek Włodzimierz (Vladimir) Holicius pochodził z Ozieran czeskich i w 1929 wziął ślub w cerkwi.
Poszukuję inf. o przodkach na tych terenach.

Serdecznie dziękuję za wszelkie informacje.

PS. Szukałam już na stronie "szukajwarchiwach", diecezja łucka - Genealodzy.pl, wolyn-metryki i nie mogę ustalić niczego konkretnego.

Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Goś_Edmund »

Nie obiecuje, ale postaram się przeszukać tomy ks. Żurka dekanat Łuck (bo parafii Ławrów brak). Tym bardziej, że parafia Ławrów była erygowana w 1928r., to wcześniejsze mogą być w Łucku. Również spojrzę na parafię Złoczówka pod względem wspomnianych nazwisk. Wykazów dot. prawosławia, niestety nie posiadam.

I nastepne info: Znalazłem parę możliwości, ale proszę o podanie imion do Milera, bo jest kilka wypisów. Holicusa nie znalazłem, natomiast jest Połtowicz Jan s.Jana Kazimierza.
Edmund
Vulpes

Sympatyk

Serdecznie dziękuję za wiadomość! POniżej podaję informacje o osobach, na temat których (i ich przodkach)

szukam jakiś informacji w pow. łuckim:

- Olga Miller (Miler) ur.20 X 1911, Ozierany, pow. Łuck i jej siostra Helena Miller(Miler) ur. ok. 1919, prawdopodobnie też w Ozieranach ( w aktach jednoklasowej szkoły powszechenj w Ozieranach czeskich, widnieje w rejestrze z 1926 r. jako Helena Milerówna, ma wtedy 7 lat). Ich rodzicami byli (chyba) Filip Miller (Miler) i Natalia Domska (Dębska). Szukam nf. na temat innych Milerów, ich rodziców, dziadków...Olga mając 18 lat, w XI 1929 bierze ślub z Włodzimierzem (Vladimirem) Holiciusem (ur. 20 czerwca 1905, gdzie?) w św. uspeńskiej cerkwi we wsi Radomyśl. Oboje są podobno wyznania prawosławnego.Świadkami na ich ślubie są m.in. Franciszek Czurda, Wiaczesław Holicjus (sic!). Wiem, że przez pewien czas po ślubie mieszkali w Krasnym Sadzie.

- Tenże Włodzimierz (Vladimir) Holicius był synem Józefa Holiciusa i Eudoki zd. Kuryło (ur. 24 XII 1880 w Ozieranach, Łuck, zm. 29 X 1956 w Cerro Azul Misiones, Argentyna). W kwietniu 1929 cała najbliższa rodzina Włodzimierza wypływa do Argentyny, tj, jego mama - Eudokia, rodzeństwo: Emilia, Lubomir, Antoni oraz zaprzyjaźniona rodzina Połtawców. Ojciec, Józef, nie widnieje w rejestrze pasażerów i w rejestrze emigrantów (już nie żył, czy został w Europie?).

Szukam jakichkolwiek inf.na temat przodków o nazwiskach Holicius, Miler, Kuryło, ew. Połtawiec na terenach Łucka czy innych terenach wschodnich RP.

Pozdrawiam,
Ania
Awatar użytkownika
Goś_Edmund

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Jeziorany (Ozierany) Czeskie, Polskie,Łuck - metryki

Post autor: Goś_Edmund »

Goś_Edmund pisze:Nie obiecuje, ale postaram się przeszukać tomy ks. Żurka dekanat Łuck (bo parafii Ławrów brak). Tym bardziej, że parafia Ławrów była erygowana w 1928r., to wcześniejsze mogą być w Łucku. Również spojrzę na parafię Złoczówka pod względem wspomnianych nazwisk. Wykazów dot. prawosławia, niestety nie posiadam.

I nastepne info: Znalazłem parę możliwości, ale proszę o podanie imion do Milera, bo jest kilka wypisów. Holicusa nie znalazłem, natomiast jest Połtowicz Jan s.Jana Kazimierza.
Edmund
Niestety, wśród wspomnianych wypisów (w tomach ks. Żurka) - Milerów nie znalazłem żadnych danych które odpowiadały by powyższym imionom.
Edmund
Vulpes

Sympatyk

Re: Jeziorany (Ozierany) Czeskie, Polskie,Łuck - metryki

Rozumiem. I tak jeszcze raz serdecznie dziękuję za chęci i pomoc w poszukiwaniach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”