Nazwisko: Machczyński/machciński Józef

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Post autor: pawko223 »

Żyjący potomkowie herbu Machwicz:

- Iwona Wróblewska (Machczyńska) - Warszawa.

"Należę do tej rodziny i jest to mój herb.Mam potwierdzenie w dokumentach".

herbu Rogala:

- Remigiusz Machciński - Białogard.
maliszewo

Sympatyk

Post autor: maliszewo »

Na str 11 w "Bene Merentes. Dobrze zasłużeni z ziemi płockiej" , Warszawa 1931 , autor Stefan Demby natknęłam się na nazwisko Machczyński Konrad. Książka ta jest publikowana na str internetowej Biblioteki Zielińskich w Płocku. Trzeba wejść w Ebook.
elababcia

Sympatyk

Post autor: elababcia »

Witam,
Bylam we Wloclawku we wrzesniu i dowiedzialam sie o Stanislawie Machczynskiej, zonie Henryka.
Czy Tobie znane sa te imiona. Moge ewentualnie podac adres i telefon jesli Cie ten watek interesuje. Mnie ciekawi zwiazek Macchczynskich z np.: Mateuszem Lisowskim lub Julianem Buhl a raczej jego corka o nieznanym mi imieniu. Siega to lat 1880 do 1900.
Pozdrawiam
Ela
maliszewo

Sympatyk

Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Witam

Dziękuję za cenne informacje. Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Machcińska Ewa urodz. 1900r., córka właściciela majątku Leszczyn Księży (Leszczyno Księże) i Kuskowo Bronoszewice w pow. płockim. Żołnierz AK - łączniczka, trafiona odłamkiem bomby, zmarła.

Paweł
maliszewo

Sympatyk

W zdigitalizowanym kalendarzu z 1872 roku ( na e-booki biblioteki Zielińskich w Płocku) w spisie stanowisk i rang urzędu guberni płockiej na str 40-42 wymieniany jest Konrad Machczyński - syn Jana jako właściciel nieruchomości, w której był prowadzony przytułek w Dobrzyniu. Cały kalendarz jest oczywiście po rosyjsku.
Ps. Zadawałam Panu jakiś czas temu pyt. dot. Zygmunta Godlewskiego. Mogę liczyć na odp.?
maliszewo

Sympatyk

W 1926 roku w Lipnie Józef Machczyński (robotnik) lat 26 mający z Jastrzębia chrzcił w Lipnie syna Zygmunta urodzonego z żony Julianny z Adamowskiech lat 34 mającej.
Awatar użytkownika
pawko223

Sympatyk
Adept

Dziękuję to mój dziadek - Zygmunt i pradziadek - Józef ten akt już mam. Szukam zaginonego aktu ślubu Józef Machciński/Machczyński z Julianną Adamską (urodzona w parafii Ruże) z I małżeństwa Jabs. Ślub w latach 1918-1926. Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”