Zollbeamte / urzędnik celny

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

MaciejW

Sympatyk

Post autor: MaciejW »

Witam,

Mój pradziadek Jan aka Ivan Pomirko - szacuje, ze do 1916 był/służył w Zollwache (urzędnik celny) C.K. Austro-Wegry.

Mam jedynie jego zdjęcie w owym mundurze i wspomnienia wujka, który mówił że był pracowanikiem sądowym/urzędnikiem skarbowym ale jak potwierdziłem, że mundur należał do Zollwache to również przytaknął.
Ram czasowych nie jestem wstanie napisać ale przypuszczam, że było to właśnie do 1916 roku. W dalszej części wspomnień pradziadek przebywał w niewoli - jak tam trafił to tylko można przypuszczać.

Dlatego chciałbym zapytać czy jest ktoś rozeznany w strukturach mundurowaych C.K. Austo-Węgier, czy istnieją jakieś listy osób zatrudnionych/służących w Zollwache. W tym przypadku chodzi mi o rejon Sadowej Wisni – Lwowa.

Na temat armii C.K. jest bardzo dużo dostępnych dokumentów ale jak to wygląda odnośnie innych służb?

Z góry dziękuję za pomoc
Maciej
jakub.witkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jakub.witkowski »

Witaj Maciej,

nie potrafię odpowiedzieć na pytanie dotyczące umundurowania, ale co do ram czasowych, być może byłbyś w stanie zweryfikować swoje szacunki w galicyjskich szematyzmach?
Mój przodek Nikolaus Nering był pracownikiem służby celnej, ale w Krems nad Dunajem, i znacznie wcześniej, bo na przełomie XVIII i XIX wieku. Dowiedziałem się o tym właśnie z publikacji o charakterze szematyzmu "Hof- und Staats-Schematismus der röm. kaiserl. auch kaiserl.-königl. und erzherzoglichen Haupt- und Residenz-Stadt Wien" (zapraszam tu: https://austriackiegadanie.wordpress.co ... licznosci/). Trudno uwierzyć żeby nie było podobnego katalogu/szematyzmu dla tak ważnego węzła jak Lwów i przyległości.

A wracając do umundurowania, warto spytać na forum www.austro-wegry.eu

Powodzenia
Kuba
www.austriackiegadanie.wordpress.com - blog o odkrywaniu galicyjskich korzeni
MaciejW

Sympatyk

Post autor: MaciejW »

Witaj Jakubie,

Udało mi sie odnaleźć dostęp do wszystkich roczników "Szematyzm Królestwa Galicji i Lodomerii z Wielkim Księstwem Krakowskim" od 1781 r. do 1914 r. na stronie: http://mtg-malopolska.org.pl

Niestety nic o osobie której "szukam". Bardzo mnie to zastanawia ponieważ wg. munduru miał rangę "kaprala" - dwie gwiazdki na kołnierzu, czyli mógł pełnić role nadzorcy na posterunku celnym. A takie osoby tam widnieją, nawet niżsi ranga.

Pozdrawiam
Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”